71

Спряха опасен строеж в центъра на Пловдив! Семейство се изнесе от подкопаната съседна къща СНИМКИ

Изкопът е заграден с предпазни пана и  опасан със сигнална лента, а преминаването на пешеходците е забранено

 

Строителството  на четириетажната сграда на ул. „Константин Стоилов” 15 , която се намира в супер центъра на Пловдив, е спряно, защото застрашава  съседни сгради. 

Изкопът е заграден с предпазни пана и  опасан със сигнална лента, а преминаването на пешеходците, включително и по част на ул. "Абаджийска" в "Капана", е забранено.

Повече от два часа е продължила днес проверката на строежа,  предизвикана след сигнала на притеснените съседи и организирана от кмета на район „Централен” Георги Стаменов с участието на представителите на РДНСК и Пожарната. 

Заради строителните работи тази сутрин се е срутила част от стената на избеното помещение на съседната къща, чиито собственик - семейство с три малки деца - беше принудено да се изнесе от имота. Те са в стрес и не изключват цялата къща да падне в изкопа, тъй като основите й са подкопани.  При оглед са установени  пропуквания в избените помещения и на двете къщи

"До произнасяне на становището на РДНСК в обекта е забранено извършването на всякакви намеси.  Едва след като РДНСК дадат и своите разпореждания строителят трябва в най-спешен порядък да укрепи, насипе и възстанови всички щети. РДНСК ще преценят и каква финансова санкция да бъде наложена на строителя и надзора”, коментира Георги Стаменов. 

За строителството  има одобрен проект, издадено е и строително разрешение. Но категоричното становище на  кмета на „Централен” е, че строителните и изкопните дейности са излезли далеч извън параметрите на проекта. 

Обектът се изгражда от фирма "Крисбилд груп".

„Подкопани са  основите на съседните сгради и на прилежащата тротоарна настилка. Още преди 10 дни колегите от районната администрация констатираха нарушенията. Издадохме поредица от предписания към строителя и надзорната му фирма, както е по закон, за спиране на строителството и започване на укрепителни дейности по сградите”, обясни Георги Стаменов. 

Снимки Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Това не са ли същите простаци, които събарят къщата на Густав Вайганд

Това не са ли същите простаци, които събарят къщата на Густав Вайганд

30.01.2024 | 18:23

бивш паметник на културата, удобно отписан, за да му видят сметката. Между другото, има си начини да се копае и укрепва, без да се събарят съседните сгради. Но за това трябват специалисти.

Отговори
12 0
Ганьо

Ганьо

30.01.2024 | 17:29

Едно време сме станали известни с Колю Фичето.Сега сме известни с алчни,неграмотни инвеститори

Отговори
17 0
Много

Много

30.01.2024 | 16:40

Много интелигентни инженери! Да си е-б-е майката!

Отговори
17 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?