3906

Спортните зали в Пловдив като сирачета пред стадионите

В последните години на кризите в нито една от бюджетните сфери в Пловдив - образование, култура, социални дейности, не са инвестирани толкова много пари като в спортната инфраструктура. От първия транш, преведен от последния кабинет „Борисов” за двата стадиона, до сега за Колежа и „Локомотив” са осигурени почти 100 млн. лева, или колкото бюджета за капиталови разходи на Общината за две години.

Според сметките на местната администрация за „Ботев” са гарантирани 52 млн. лева, включително от държавата, заем и общинския бюджет, като още 6 млн. лева са предложени от комисията за окончателното му завършване и вероятно ще се гласуват на предстоящата сесия на Общинския съвет на 6 април. Бюджетът на „Локомотив” е 40 млн. лева.

Междувременно са планирани

нови спортни обекти за още около 50 млн. лева.

 

Залите изглеждат неугледно и отвън

Предстои да бъде завършена зала „Дунав”, в която от общинския бюджет се инвестират 5 млн. лева. Успоредно с това се водят преговори за придобиване на зала „Строител”, също в район „Северен”, за още 5 милиона. Общината предвижда тази година, ако няма обжалване на проведената обществена поръчка, да стартира изграждането на спортния комплекс с две зали в „Западен” на стойност 7 млн. лева.  До дни ще стартира строителството на олимпийския плувен басейн „Младост”, който струва 21 млн. лева. Успоредно се изграждат спортна зала на ЕГ „Иван Вазов” и спортен комплекс на ЕГ „Пловдив” на обща стойност близо 10 млн. лева.

На първа копка на спортната зала на ЕГ “Иван Вазов”

 

Няма лошо, напротив, спортната база е от важно значение, въпросът е как се стопанисва съществуващата стара база и доколко в Община Пловдив има яснота за издръжката на новия сграден фонд, като се има предвид, че за многофункционалната зала „Колодрума” разходите на Община Пловдив възлизат на между 700 000 и 1 млн. лева годишно, според информацията на зам.-кмета по спорт Георги Титюков.

 

Спортните зали до стадион „Христо Ботев”

изглеждат като сирачета на фона на мащабния и скъп строеж на игрището. Преди години целият спортен комплекс беше предоставен от МО на Община Пловдив. Впоследствие администрацията отдели залите от стадиона, за да го отдаде на концесия, претърпяла в крайна сметка провал. Залите, които се ползват от 9 клуба, включително за бокс, аеробика, борба, таекуондо, са отдадени за 10 години срещу наем от 15 стотинки на квадрат (за откритите спортни площи наемът е 5 ст.). Клубовете имат ангажимент да извършват текущ ремонт, за основния трябва да се грижи Общината.

Клубовете поддържат помещенията, колкото разходи могат да понесат за техните помещения. Общите части, както и фасадата на залите имат нужда от ремонт, но бюджетните средства не стигат. Във фоайето, където има зала за борба, стените са олющени и мръсни, а на стълбището зее пукнатина. Балатумът на приземния етаж е надупчен, мирише на мишки. Някогашният плувен басейн отдавна е превърнат в склад за вехтории.

В мандата на кмета Славчо Атанасов

на зала „Чайка” беше направена експертиза

с констатацията, че е опасна и трябва да бъде съборена. Оттогава минаха повече от 10 години, без да се предприемат действия. Както и за стадион „Пловдив”, който иначе фигурира във всички предизборни програми на кандидат-кметовете, откакто през 1989 г. беше спряна реконструкцията.

Стадион „Спартак” (”Тодор Диев”) наподобява гробница след две неуспешни концесии, които бяха прекратени. В Годишната програма на Община Пловдив за 2023-та игрището отново е заложено в графа концесии. Дано!

За зала „Академик” в Общината имаше големи надежди, че ще я обедини с „Колодрума” в общ мега спортен комплекс. Не се получи.

Куриозна е историята на

залата за лека атлетка на „Лаута”,

за която още преди няколко години тогавашният министър на спорта Красен Кралев осигури 550 000 лева, но и до ден днешен не е завършена в цялостен вид. По думите на зам.-кмета Георги Титюков, за довършването на втория етаж са осигурени 360 000 лева и се очаква да се инвестират тази година.

Навремето футболната легенда

Георги Славков, назначен за директор на „Пловдивспорт”,

беше изготвил цялостна програма за развитието на спортната база в Пловдив. Но нямаше как да я изпълни, защото предприятието беше закрито, след което самият Славков почина.

Георги Титюков и по онова време, и ​днес счита, че „Пловдивспорт” трябва да се възстанови. Но и досега спортната база е оставена на грижите на „Жилфонд” и донякъде - на „Градини и паркове”.

 

Срещу 5,2 млн. лева Общината си връща „Строител”

 

Община Пловдив ще купи зала „Строител” от  фирма „Метални конструкции” за 5,2 млн. лева, ако местният парламент одобри цената, постигната по време на преговорите. Парите  ще бъдат изплатени в две бюджетни години, но сградата се прехвърля веднага на Общината, след като се подпише договор. Идеята е комплексът да се предостави с 30-годишен договор на волейболен клуб „Марица” срещу инвестиции за 1,5-2 млн. лева, обясни ресорният зам.-кмет Георги Титюков.  Волейболистките и в момента тренират и се състезават в „Строител”, но по договор с „Метални конструкции”.

Случаят със залата в "Кършияка" е един от парадоксите на приватизацията. Преди 12 години „Метални конструкции” стават собственик на "Строител" по силата на решение след дълги съдебни спорове с Общината. Спортистите са изведени от сградата, вратите са заключени, въпреки че и до днес земята под нея е актувана като общинска собственост.

Инициативата за продажба на залата е на „Метални конструкции”, които искат чисто и просто да се отърват от спортния имот. Според зам.-кмета по финанси Величко Родопски Община Пловдив няма да поема разходи за ремонт и издръжка на „Строител”, след като залата бъде предоставена за стопанисване на волейболния клуб „Марица”.

Преговорите, в които участваха и общински съветници, са водени въз основа на решението на местния парламент, гласувано в края на миналата година почти на ръба на кворума - 27 гласа. От опозицията, включително съветниците от "Демократична България" и нечленуващият в група Слави Георгиев, изразиха съмнение в целесъобразността на сделката за стара сграда.

Кметът Здравко Димитров обаче е убеден, че придобиването на залата е от стратегическото значение за спорта. Той посочва, че наблизо има и спортно игрище, с което се оформя цял спортен комплекс.

Режат лентата на зала „Дунав” в навечерието на местните избори

 

Комплексът е от две зали, като по-голямата - за волейбол, баскетбол и художествена гимнастика,  ще е с височина 14 метра

 

Новата спортна перла - зала „Дунав”, която се строи на едноименния булевард в район „Северен”, се очаква да бъде завършена до края на август, малко преди местните избори, прогнозира зам.-кметът Георги Титюков.

Оказа се, че е необходим цял кметски мандат, за да се изгради комплексът за 5 млн. лева. По традиция, въведена в Община Пловдив по негласно правило, пусковият срок, посочен в договора с фирма „Пирс Д” ООД, е удължен почти четирикратно. Първата копка на зала „Дунав” беше направена през октомври 2019 г., в навечерието на предишните местни избори, от тогавашния кмет Иван Тотев и неговия заместник Георги Титюков. Сградата трябваше да бъде завършена в края на 2020 г. Сътресенията по време на пандемията и забавените плащания от възложителя - Общината, отложиха пуска евентуално за есента на 2022 г., а инфлацията, за която допринесе и войната в Украйна, доведе до поредното закъснение.

В момента строителите чакат Общината да им заплати по двете представени фактури за по 50 000 лева, за да възобновят строителните работи. 

„За зала „Дунав” са одобрени 833 000 лева допълнително като индексация на обществената поръчка, която беше спечелена от фирма „Пирс Д” с цена 4 192 000 лева с ДДС. След като завършат комплекса, ще бутнат старата сграда и започват втория етап - многофункционалното спортно игрище”, обясни Титюков.

Комплексът, проектиран за 20 вида спорт, изцяло се финансира от общинския бюджет. Представлява две зали с обща площ 3000 кв. м, като по-голямата, с височина 14 м, е подходяща за волейбол, баскетбол и художествена гимнастика. Една от идеите е евентуално клубът по художествена гимнастика, настанен в зала „Чайка”, да се премести в „Дунав”, след като се събори старата сграда до стадион „Пловдив”.  

Клубът по аеробика, който ползва съществуващата постройка на бул. „Дунав”, ще се премести в новата зала - светла и просторна. В комплекса ще има и необходимите стаи за треньори, зали за пресконференции, съблекални, възстановителен център, става много хубава, твърди  Титюков.

На покрива на една от залите ще бъдат поставени фотоволтаични панели с мощност 25-30 киловата. Те се осигурят енергийна независимост и ще захранват климатиците.

3 години след първата копка: Олимпийският басейн тръгва с ремонт на проекта

През 2019 г. строителите успяха да направят част от подпорната стена на новия олимпийски басейн     Снимка от Наташа Манева

Олимпийският плувен комплекс „Младост” започва да се строи до няколко дни, като успоредно с това ще се преработва и вече одобреният проект. Обществената поръчка за актуализацията на стойност 95 000 лева без ДДС е възложена на фирма „Архцентър А” ООД , чийто екип е изготвил и първоначалния проект.

„Проектирането няма да попречи на старта на строителните работи. Предполагам, че до два месеца сме готови”, увери управителят на фирмата арх. Тодор Абаджиев.

Поръчката включва преработка на одобрения технически проект,  нов проект на соларни фотоволтаични системи и авторски надзор. Преди 5-6 години архитектите алармираха администрацията, че трябва да се проектират и старите сгради, защото заедно с новия 50-метров басейн става комплекс с топла връзка помежду им. Тогава обаче това изискване не беше включено в заданието и тепърва предстои още едно проектиране.  

Историята за плувния басейн се простира в два кметски мандата. Първото строително разрешение е издадено през 2017 г., година по-късно е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, а преди изборите през 2019 г. е направена първа копка. Обектът струва около 13 млн. лева, но са осигурени само 1 млн. лева и кметът Здравко Димитров спира строежа с мотив, че не е обезпечено финансирането. С инфлацията цената на олимпийския басейн стигна 21 млн. лева, от които 17,5 милиона са договорени чрез Фонда за устойчиви градове като дългосрочен заем, останалите 3,5 млн. лв. трябва да се платят от общинския бюджет.

Фирма ГБС-Пловдив печели и двете обществени поръчки за басейна. Кметът Здравко Димитров предупреди, че първа копка няма да прави, тъй като този ритуал е извършен преди почти четири години, но ще има водосвет. За да се изгонят злите сили.

Инвестират близо 10 млн. лева в база на езиковите  гимназии

 

Почти 10 млн. лева са инвестициите в спортни съоръжения на двете елитни гимназии - „Пловдив” и „Иван Вазов”, с които Общината се нагърби. 

Спортен комплекс за 7 млн. лв. с ДДС започна да се строи в двора на  ЕГ „Пловдив” с първа копка, направена в края на миналата година от футболната звезда Христо Стоичков. Камата отправи пожелание на този терен да тренират децата от Английската и детско-юношеската школа на родния му клуб „Марица”.

Обществената поръчка за комплекса е възложена на инженеринг на „Мспорт” на бившия баскетболист Николай Трайков. По договор проектът трябва да бъде изготвен за 120 дни, строително-монтажните работи да приключат за 210, т.е. до края на 2023 г. За миналата година в бюджета за комплекса бяха планирани 1,7 млн. лева, които не са усвоени. Ако се спазва пусковият срок, цялата сума трябва да бъде заложена в бюджета за 2023 г.

Комплексът включва осем игрища, две от които са за футбол, останалите са за баскетбол, волейбол, хандбал, тенис и фитнес на открито.

Почти по същото време - декември 2022 г., беше даден старт и на спортната зала на ЕГ „Иван Вазов”, чиято стойност е 2,5 млн. лева. На терена пред сградата на Руската гимназия вече са вдигнати колони. В сградата е предвидено комбинирано игрище за баскетбол и волейбол със светла площ 885,33 кв. м, както и съблекални с гардероби за мъже и жени. Зрителските места са общо 199, проектирани са също така кабинет за преподавателите и две сервизни помещения. Топла връзка е предвидена към сградата на гимназията. 

Дълга сага предшестваше старта на спортната зала на Руската гимназия. Първоначално възложената поръчка беше прекратена, след това трябваше да се обяви нова, вече според завишените цени.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 3 оценки
2.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Валя , защо не кажеш истината за Георги Славков? Пак пазиш маминия

Валя , защо не кажеш истината за Георги Славков? Пак пазиш маминия

22.03.2023 | 14:25

Още като започна мандата си , Тотев, незнайно защо( може би защото бе създадено от Славчо Атанасов) закри , това чудесно общинско предприятие Пловдивспорт и уволни назначеният от Славчо ,Георги Славков , който прекрасно си изпълняваше задълженията.Няколко месеца по-късно Бенкса почина от унизителния начин ,по който беше уволнен.Той беше честен и почтен човек и си държеше на името.А това нищожество Тотев постъпи с него , като парцал.Но Господ вижда.И всекиму ще въздаде заслуженото!

Отговори
21 1
Пешо

Пешо

22.03.2023 | 13:16

Има още спортни имоти в Пловдив. Например зала Олимпиада, спортни комплекс до басейн Нептун, стадион Марица и още зали за стрелба и т.н. Голямата грешка на Тотев беше, че ликвидира ОП"Пловдивспорт". Сега никой не може да каже кой за какво отговаря. За да се въведе ред трябва да се съберат всички спортни имоти в една ОП, а такива има 2 - ОП"Младежки център" и ОП" Колодрума". Не трябва да се създава ново ОП, а да се подчинят всички спортни имоти на едно от тези две.

Отговори
12 1
Ботевъ

Ботевъ

22.03.2023 | 12:27

Извинете но това не са стадиони а гробници, тепърва ще берем плодовете на безхаберието още от сега е ясно че ще има ремонт на ремонта на ремонта. иИ ше висят като воденичен камък на шията на общината като Колодрума- един милион на година само за подръжка , със залите и стадионите 10 милиона на година няма да са достатъчни. Хич не ми се види да са вложени толкова милиони на Колежа, вчера минах оттам, извинете но не прилича на стадион.

Отговори
16 6
Оптиката

Оптиката

25.03.2023 | 23:10

Бухал, сигурно си минал покрай Лаута, щом не си видял стадион!

Отговори
3 1
Да!

Да!

04.04.2023 | 16:54

Ами прав е човекът. Колежа отвън не прилича на стадион, а на Гранда...

Отговори
0 0
намръщенЪ

намръщенЪ

06.04.2023 | 14:43

"Колодрумът" добре, че го има, друг въпрос е, че не се разработва. Аз повдигам темата със залите на "Академик"Пд - през 90-те години се учреди някаква пунта-Мара формация ССК"Академик" като контра на съществуващото дотогава дружество. Не разви никакви спортове, въпросът бе да лапне материалната база. След десетина години този "алтернативен" "Академик" изчезна, но залата, фактически остана заложник и по неведоми пътища стана собственост на един от пловдивските ВУЗ-ове(ще спестя името му). В началото на март имах работа до там и полюбопитствах ползва ли се въобще. ЖИВА ДУША НЯМА, СПОКОЙНО МОЖЕШЕ ДА ЗАЛОЖА ДИНАМИТ И ДА СИ ТРЪГНА :((( Залата била опасна, та да не се п олзва, на вратата така указва ректорска заповед. Ами тогава що се дра да я гепиш, бе, селяк? :(

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?