Следвайте ни

СПОРТНИТЕ ИМОТИ: "Колодрума" - нешлифованият диамант на Пловдив

viber icon

Спортното бижу на Пловдив - "Колодрума", стопанисвано от Общинско предприятие „Многофункционална спортна зала“, завърши миналата година с отрицателен финансов резултат в размер на 84 000 лева.

 

За изминалата 2018 година приходите на многофункционалната спортна зала са в размер на 197 000 лв., а разходите - 281 000 лв. "Колодрума" е една от най-мащабните инвестиции в спортна инфраструктура у нас в последното десетилетие. В него държавата инвестира близо 50 милиона лева и даде на Пловдив това, което му се полагаше - модерно съоръжение с възможност да се развиват 20 вида спорт. Съоръжението има разгъната застроена площ от 27 015 кв. м, с три подземни и две надземни нива. Спортната зала разполага с 3000 кв. м комбинирано игрище и трибуни за над 6000 зрители. Залата има идеално разположение - съвсем близо е до центъра на града и в същото време достъпът до нея с автомобили е изключително лесен. 

Залата обаче все още чака своя истински живот. През 2018-а в "Колодрума" са се състояли  53 събития. За настоящата, в която Пловдив е Европейска столица на културата и към града има повишен интерес в България и в чужбина, бяха заявени едва 23 мероприятия. Досега обаче са проведени с десет повече.

"Колодрума" вече се превърна във втори дом на волейболистките от Марица, когато става дума за международните срещи. Пловдивчанки, които са абонирани за националната титла през последните години, играха в залата мачовете си от Шампионската лига срещу германския Алианц и френския Безие. Баскетболистите на Академик Бултекс 99 пък посрещнаха в "Колодрума" Блокотехна (Македония) и Башкими (Косово) в спора за Балканската купа.

Финалната четворка за купата на България при жените също бе в "Колодрума". Там бе проведе и турнирът от Волейболната лига на нациите при мъжете, в която България игра със САЩ, Сърбия и Иран (28-30 юни).

Най-голямото събитие в "Колодрума" тази година обаче бе Световното по таекуон-до ITF (25-30 август). Миналата седмица пък арената бе домакин на спектакъла "Пловдив посреща Златните момичета", в който грациите изиграха за последен път пред публика съчетанията си от тазгодишния състезателен сезон.

До края на годината остават концерт "Билет срещу книга" (23.10.), Скандау Хайвера тур 2019 (2.11.) и Браян Адамс Shine A Light Tour (14. 11.).

"Колодрума" обаче, в който държавата инвестира над 50 млн. лева, все още е нешлифован диамант. Залата има много по-голям потенциал, но трябва да се мениджира далеч по-адекватно, казват специалистите. Посоките са две - повече спорни състезания и далеч по-атрактивен календар със събитията от шоу бизнеса и културата.

Това обаче едва ли може да бъде реализирано само с уменията и идеите на служителите в Общинското предприятие „Многофункционална спортна зала“. За да се напълни "Колодрума" с живот, има два варианта - публично-частно партньорство, на какъвто принцип работи спортната зала в Русе, или много по-активна работа на хората от ОП-то и общината със спортните клубове и федерации, мениджърските и промоутърски компании.

Другият проблем е, че "Колодрума" не е завършен като концепция, за да се превърне в истински център на пловдивския спорт. Защото в бизнеса със спортните зали е като с киносалона. В него билетите за филма са само част от работата. Другото идва от пуканките, кафето и напитките. За да се издържа и да печели, залата и районът около нея трябва да се превърнат в притегателен център за пловдивчани и гостите на града, в който кипи живот.       

 

 

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?