Следвайте ни

Инвестираме 11 млн. лева от ЕС на "Гладно поле"

Удължават ул. "Богомил", строят две нови детски градини

viber icon

В инфраструктурата на кв. "Гладно поле" ще бъдат инвестирани над 11,6 млн. лева по оперативна програма "Региони в растеж". Поименният списък с обектите за кандидатстване е изготвен от зам.-кмета арх. Невена Балчева и одобрен в Общинския съвет на последната сесия. 

Общината се надява да получи средства  за изграждане на улична мрежа  в карето между бул. "Освобождение", "Радко Димитриев", "Санкт Петербург" и ул. "Богомил".  Ул. "Лев Толстой" е предвидена за разширение, а ул. "Богомил" - за рехабилитация. Най-малко от две години фирмите, които имат бизнес в района на Метро, чакат местната власт да построи продължението на ул. "Богомил". Безспорно пътната връзка ще облекчи трафика по бул. "Санкт Петербург".

В проекта е включено изграждането на нова сграда на ДГ "Каменица" за 6 групи на ул. "Аспарух" в район "Централен" и на нов корпус на ДГ "Зорница" на ул. "Георги Кондолов" в "Южен".

Още над три милиона лева могат да бъдат отпуснати за Пловдив за довършителните работи в тъй наречената социална зона в квартала, заключен между бул. "Кн. Мария Луиза", "Източен", "Марица юг" и "Митрополит Панарет".​ Оказа се, че 20-те млн. лева, преведени от "Региони в растеж" за благоустрояването в същия квартал, не стигнаха за всички улици, което предизвика протести на живеещите. Половината от ул. "Неофит Бозвели" си остана с калдъръм и дупки. Пари се искат още за ул. "Балкан", "Райно Попович", "Александър Пушкин", "Ивац" и "Драгоя Божинов".

Пловдив има шанс да се сдобие със 74 апартамента за социално слаби граждани пак с финансирането по "Региони в растеж".  Блокът ще се изгражда на ул. "Владая" в района на "Столипиново". Право за настаняване в социалните жилища ще имат бездомни, многодетни семейства и семейства с деца с влошено здраве, хора в риск от бедност. Условието е доходът на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък от минимума за страната. 

 
За настанените в социалните квартири се поставят няколко изисквания. Децата им трябва редовно да ходят на училище, безработните да се включат в образователните програми и програмите за заетост, а също така да имат личен лекар.
 
В предишния мандат от 81 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ по ОП "Региони в растеж" Община Пловдив успя да реализира изцяло или частично изпълнението на проекти едва за 40 милиона.
Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?