Следвайте ни

Според анонимен сигнал: Източват бюджета на Община Пловдив с фиктивни договори

В социалния ресор наели психоложка, без да е ясно защо ѝ се плаща, твърди авторката на сигнала

viber icon

Сигнал до премиера Бойко Борисов и Районна прокуратура за източване на  общинския бюджет  разбуни духовете в Община Пловдив. Алекс Апостолова, чийто адрес и телефон не са посочени в жалбата, алармира, че на граждански договор в администрацията фиктивно е назначена от 26 май т.г. на длъжността психолог Диана Таскова с месечно възнаграждение 1776,97 лева.

Зам.-кметът Анести Тимчев, на чието пряко подчинение е психоложката, категорично заяви, че сигналът съдържа клевета.

Авторката на писмото подчертава, че в социалните и образователни звена на Община Пловдив няма психолог, който да получава 1700 лева на месец, и изтъква, че откакто е на работа, Диана Таскова не е извършила нито едно от изброените в договора задължения и дейности. Според договора възнаграждението се изплаща веднъж месечно след представяне на доклад за свършената работа. Отчетите  за дейността се заверяват от  ресорния зам.-кмет по социална политика Анести Тимчев. „Това го прави съучастник в източване на пари от бюджета на Община Пловдив”, се казва в сигнала до Борисов и прокуратурата.

„Лицето няма регламентиран минимален брой часове, което значи, че и за 5 часа месечно ще получи тази сума. Недопустимо е общинска администрация да използва възможността през фиктивни граждански договори да източва общинския бюджет”, твърди Алекс Апостолова.

В договора за услугата, сключен с Диана Таскова, са изброени задълженията - психологически консултации на потребителите на социални услуги, проучване и анализ на индивидуални психологически потребности на потребители на социални услуги в условията на кризисни ситуации, извършване на индивидуална и групова работа с тях, оказване на психологическа подкрепа. 

Анести Тимчев категорично заяви за „Марица”, че жалбата е клевета, която цели уронване на престижа на институцията или заради някакви други интереси. Зам.-кметът посочи, че  Диана Таскова  е авторитетен психолог, има богат 23-годишен професионален опит, от 2000 до 2005 г. е била социален работник в дирекцията „Социално подпомагане” в общината и добре познава спецификата на работата в социалната сфера, работи по проекти на МОН и е перфектна в изпълнението на задълженията си по договора. Диана Таскова вече е представила програма за работа в социалните домове, а в докладите подробно се изброява каква дейност е извършена до този момент.

Високата заплата /два пъти над средната в общината/ е дадена именно за  професионалните качества, които ще помогнат на общината за много по-ефективна социална политика.

Анести Тимчев предполага, че зад името Алекс Апостолова се крие друг човек, тъй като в сигнала тя не е посочила нито телефон, нито адрес. „Ако въпросната госпожа искаше да разбере истината,  щеше да остави координатите си и аз веднага щях да я поканя да разговаряме и да предоставя и програмата, и докладите на Диана Таскова”, каза зам.-кметът.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Точил, ама как, не знаем

Точил, ама как, не знаем

20.08.2020 | 12:26

Щом се обръща на всеки анонимен сигнал, без ясен изтотник, влизаме обратно в ерата на мракобвсието. Тая Алекс face off, да беше писала и до Меркел.

Отговори
5 3
Никога повече няма да гласувам за тези

Никога повече няма да гласувам за тези

20.08.2020 | 11:59

Направи ревизия на маминия както обеща пред цяла България.Докога ще ни управляват лъжци и крадци.

Отговори
11 1
бай Ставри

бай Ставри

20.08.2020 | 11:11

Най-голямото източване е от превозвочите. За изключително нискокачествина услуга се изплащат молиони субсидиали и компенсации. Каква е тази уродлива практика. А един от лапачите Димитър Чолаков е и общински съветник - тотален конфликт на интереси.

Отговори
13 0
КАКА ВИ

КАКА ВИ

20.08.2020 | 10:02

ТАЗИ ОБЩИНА ОСИГУРЯВА ФИНАНСОВО ВСИЧКИ ПОКАЗНИ МЕРОПРИЯТИЯ НА БОЙКО И КМЕТА СТОИ КАТО ИСТОКАН ЗАД ГЪРБА МУ ИНАЧЕ ЩЕШЕ ДА ВИДИ КМЕТСКО МЯСТО ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН....ТОЯ ПРОС ЗДРАВКО И КМЕТ....ПОДМЯТАТ ГО КОТО КАКТО Е КАЗАНО ОТ ТРЪН ТА НА ГЛОГ ЩОТО Е ПО-ВИСОК..... ТО ПО ГОЛЕМИТЕ ДЪРВЕТА САМО ГАРГИТЕ СЕРАТ...

Отговори
12 5
Реалист

Реалист

20.08.2020 | 09:11

И превозвачите източват общината но това не го виждат явно че там е далаверата а при този договор където се споменава в момента май няма никаква далавера и затова го пишат а защо не пишете че Общината е източвана от самите превозвачи и превозвачите че извиват ръцете на общината това защо не го пишете а пищи за някакви мижави договори

Отговори
11 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?