Следвайте ни

Спор за Епископската базилика докара министър Минеков в Пловдив

viber icon

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков пристигна на визита в Пловдив. Той вече посети Археологическия музей, а всеки момент се очаква да отиде и в Епископската базилика на Филипопол.

Най-вероятният повод за посещението на проф. Минеков е спорът към кого да се прехвърлят отпуснатите от държавата 20 щата за обслужване на новата атракция на Пловдив.

Наскоро министърът изпрати писмо до местната власт в Пловдив, в което настоява Общинският съвет да коригира решението си и базиликата да мине на управление към Археологическия музей. В момента тя се стопанисва от "Старинен Пловдив". Минеков държи и 20-те щатни бройки, които държавата отпусна целево на музея, да минат към него, а не към "Старинен Пловдив", както реши местният парламент в Пловдив. Становището на градските старейшини се поддържа и от фондация "Америка за България", която има най-голям финансов принос за реставрирането на Епископската базилика.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

атракция са новоселските динозаври

атракция са новоселските динозаври

01.06.2021 | 17:19

Наистина културата, археологията и ...туризмът турнати под една и съща шапка (ЗАМ-кмет) създава погрешен подход. Мозайките и изобщо археологията са принципно различни от панаирджийските атракции като въртележки, стрелбища, пързалки и динозавърчета ф три размера

Отговори
2 1
"СПОР"  в заглавието е погрешна дума

"СПОР" в заглавието е погрешна дума

01.06.2021 | 16:39

За никакъв "СПОР" не може да се говори. Министърът =ДЪРЖАВАТА= е пълноправен (и отговорен) собственик на археологията и е в правото си да се разпореди Археологическият Музей със своите дипломирани акредитирани специалисти да поеме грижата за мозайките. Махленски щения и интригички не са никакъв "спор".

Отговори
4 1
АРХЕОЛОГИЯТА НЕ Е МАХЛЕНСКА, А НАЦИОНАЛНА

АРХЕОЛОГИЯТА НЕ Е МАХЛЕНСКА, А НАЦИОНАЛНА

01.06.2021 | 16:20

ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ (И ОТГОВОРНОСТ) СА ВСИЧКИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ НА ТЕРИТОРИЯТА. ЕСТЕСТВЕНО ТАЗИ ОТГОВОРНОСТ СЕ ОТСТОЯВА ОТ МУЗЕЯ, А НЕ ОТ АГИТКИ, МАХЛЕНСКИ "ИНИЦИАТИВНИ" ОРТАЦИ, ОТ ЧАСТНИЦИ, "КОНЦЕСИОНЕРИ" И ПОСЛУШНИЦИТЕ В СЕЛСЪВЕТА. ОСВЕН ТОВА ОБЩ. "ИНСТИТУТ" Е КОМПРОМЕТИРАН ОТ ДОКАЗАНО НЕКАДЪРЕН "ГЕН. ДИР" ГРОЗЕН, СРЕЩУ КОГОТО ПЕТИЦИЯ С 676 ПОДПИСАЛИ С ИМЕНАТА И АДРЕСИТЕ СИ ЗАГРИЖЕНИ ГРАЖДАНИ АПЕЛИРА ЗА НЕЗАБАВНО УВОЛНЕНИЕ. ПРОТИВОПОСТАВЕНАТА ПОДПИСКА ИМА САМО 220 ПОДМАЗВАЧИ (СТОТИНА 100 ПОДЧИНЕНИ ЧИНОВНИЦИ СЪС СЕМЕЙСТВАТА СИ ЗАВИСЯТ ОТ ТАЗИ ВЛАСТОВА ПОЗИЦИЯ ДАДЕНА БЕЗ КОНКУРС НА НЕКОМПЕТЕНТЕН СРЕДНИСТ И СЕ МАНИПУЛИРАТ МНОГО ЛЕСНО!). МИНИСТЪРЪТ НЯМА ПРАВО ДА ХАРИЗВА МОЗАЙКИТЕ НА КОНЦЕСИОНЕР ИЛИ "ОБЩИНСКИ ИНСТИТУТ" БЕЗ АКРЕДИТАЦИЯ.

Отговори
4 1
arh

arh

01.06.2021 | 15:47

Първо, не наричайте Базиликата "атракция", това е културно-историческа ценност и значението ѝ значително надхвърля скромната семантика на думата "атракция". Все пак сте журналисти и имате роля да възпитавате и просвещавате обществеността. Второ, откога една частна чужда фондация ще се произнася по кадровите въпроси на български културни институции. И без това опорочиха контекста на един от най-старите християнски храмове в Европа с много политически приказки и самореклама.

Отговори
3 1
Дарението беше натресено без КОНКУРС

Дарението беше натресено без КОНКУРС

01.06.2021 | 16:30

Мерсиме за Щайгата, но тя без КОНКУРС беше пряко натрапена от милите софийски заможни лелки от АмЗаБГ (които системно лансират синовете си към Румелия, че по-лесно да цицат). "Every Frog..." = ВСЯКА ЖАБА да си знае гьола, или както казват на латински: "Sutor Ne Supra Crepidam!" сиреч обущарят да не се занимава НАД ЧЕХЛИТЕ :

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?