4020

Спират школските ремонти за малките матури

Ремонтите на учебните заведения ще бъдат преустановени в дните на националните външни оценявания. А където бригадите ще продължат работа, са предупредени да извършват само тихи дейности, за да не пречат.

Днес и утре на малките матури в Пловдивско трябва да се явят 5589 четвъртокласници. Те полагат изпитите в своите училища, като са разпределени в 489 зали в 149 учебни заведения. Началото е в 10 ч.

В момента обаче в 4 учебни заведения в Пловдив се извършват основни ремонти с пари по Националния план за възстановяване и устойчивост - СУ „Пейо Яворов“, ОУ „Екзарх Антим I“, НУ „Св. Климент Охридски“, ОУ „Елин Пелин“. Условието на програмата е учебният процес да не се преустановява.

В най-трудна ситуация е СУ „Пейо Яворов“. След като там вече проведоха матури за дванадесетокласниците, днес и утре в училището ще има национални външни оценявания за двете паралелки четвъртокласници. А предстоят още изпити за 5 паралелки в 7. клас и две в 10. Междувременно трябва да се осигури нормално гласуване в школските секции на изборите на 9 юни.

„Още при старта на ремонтите предупредихме фирмата изпълнител за тези дати. Ще процедираме, както беше на матурите - преустановява се работата и няма работници в училището по време на изпитите“, обясни директорът Пламен Стоилов. За зрелостните изпити екипът направил и проверка дали няма прекъснати кабели, за да не възникне проблем с неработещи камери от видеонаблюдението.

„В непрекъснат контакт сме с Регионалното управление на образованието и Общината, не е спирал диалогът със строителите и родителите. Периодично продължаваме и с инструктажите на учители и ученици“, описа ситуацията Пламен Стоилов.

В момента се работи в западния сектор, който е изолиран. Където на ход са строителите, няма достъп на деца. През юли и август ще е най-голямата офанзива и работниците ще получат достъп до 90% от сградата. За да смогнат със сроковете, сега работят и в събота и неделя.

"Ако се въоръжим с търпение, всичко ще се случи. Полагаме усилия ремонтите да не повлияват на учебните дейности. Има неудобство от съвместяването на двете, но са по-малки, отколкото биха били при евентуално пребазиране на училището", казва директорът.

В ОУ „Екзарх Антим I“ три паралелки четвъртокласници ще държат национални външни оценявания днес и утре. Останалите паралелки ще учат втора смяна, както е било и предишните години. "Имаме договорка, че строителите няма да работят на 27 и 28 май. Няма да имат достъп до сектора, в който са изпитите. Другаде могат да извършват само тихи дейности, които не биха попречили на учениците", обясни директорката д-р Катерина Василева.

По-голямото изпитание ще е в дните на националното външно оценяване на седмокласниците. Дотогава учениците ще бъдат преместени в базата на ОУ „Д-р Петър Берон“ и там ще се проведат изпитите на седмокласниците - за двете училища в една сграда.

Пренасянето вероятно ще стане след 3 юни, очаква се заповедта от Община Пловдив. След това организацията на изпити ще се координира между двамата директори - д-р Катерина Василева и Стефан Кичуков.

Строителите спират работа днес и в ОУ „Елин Пелин“ заради малката матура по български език и литература на четвъртокласниците и ще се върнат на обекта утре следобед, след като мине и изпитът по математика. Две паралелки ще положат тестовете. Толкова са и седмокласниците. На датите на техните изпити работниците ще могат да се върнат на работа час след приключването на тестовете. По време на НВО няма да има достъп на външни лица в сградата и в двора, за да се осигури спокойна работа на децата и екипа от директор, учители и квестори.

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 2 оценки
3.5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?