49

Спират ремонта на ул. „Даме Груев“, ако няма индексация

Реконструкцията  на ул. „Даме Груев“ няма как да продължи, ако Община Пловдив не осигури допълнителни средства.

Това заяви за „Марица“ Бончо Бонев, управител на фирма „Парсек груп“, на която е възложена обществената поръчка на възловия път в Кючук Париж от бул. „Македония“ до Кукленско шосе. Стойността й е 7,5 млн. лева и в момента строителите довършват първия етап до бившето кино, сега читалище „Христо Ботев“.

В събота строителите работеха на обекта въпреки почивния ден.

„В понеделник започваме асфалтиране на участъка, но как да продължим напред, като предвидените средства не стигат заради инфлацията? В ценовата оферта,внесена преди няколко години, тон асфалт е 120 лева, а цената му в момента е 160 лева. Всички строителни материали поскъпнаха и ако не се предприеме актуализация на договора, няма смисъл да разкопаем втория участък и да го оставим в това състояние“, коментира Бонев.

В бюджета за тази година за ремонта са заложени 3 млн. лева. Според сметките на фирмата, от цялата сума остават 700 000.  Финансирането е разсрочено за 2023 г., когато трябва да бъдат усвоени 4,5 млн. лева с ДДС. Бончо Бонев е категоричен, че тези средства няма да стигнат.

Договорът  за ул. „Даме Груев“ беше подписан с условието, че ремонтът ще се изпълни в срок  от 297 дни, тоест за 10 месеца, на три етапа  - от бул. „Македония“ до ул. „Охрид“, от ул. „Охрид“ до „Тодор Александров“ и от ул. „Тодор Александров“ до надлез „Родопи“ и бул. „Кукленско шосе“. Ремонтът обаче се забави, защото бюджет на общината закъсня и фирмата получи дължимите пари едва след като го приеха през април.

Ул. „Даме Груев“ не е включена в списъка на обектите, за които  администрацията поиска дофинансиране на последната сесия. Индексирането не беше подкрепено от необходимите минимум 26 съветници и зам.-кметът Пламен Райчев ще го внесе за гласуване повторно на сесията на местния парламент, насрочена за 2 август.

Все още от Общината не е издадено строително разрешение за следващите два етапа. "Едва преди две седмици окончателно приключи отчуждаването на имотите, които попадат в уличната регулация и вече няма пречки", увери Райчев.

„Парсек груп“ изпълнява още два обекта по договор с община Пловдив – ремонт на ул. „Владая“ в район „Източен“ и саниране на жилищен блок на бул. „България“. Шефът на фирмата подчерта, че стойността на договора за ул. „Владая“, който е за 2,5 млн. лева, трябва да се увеличи с 20%.

„Саниране на блока на бул. „България“ не сме започнали, защото чакаме индексиране на договора“, обясни Бончо Бонев.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Дюлгер

Дюлгер

24.07.2022 | 12:59

Общината не е издала строително разрешение но тоя иска индексация. Кажи какво си направил за 7 милиона или хам-хум а е голям. Искам да съм бизнесмен на общинска ясла златен дъжд да ме вали

Отговори
8 2
строител

строител

24.07.2022 | 10:28

Зико и на Тотев и на тебе работата все ви е такава.Вечни неразбории ,много лапане(там грешка няма) и некадърници.

Отговори
11 13

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?