Следвайте ни

Спират ли с 3 млн. лв. бунта на превозвачите? Общинският съвет решава днес за компенсациите

viber icon

Другата коментирана тема от старейшините на днешната сесия ще е общинското здравеопазване

Градският транспорт в Пловдив се очаква да се превърне в ябълката на раздора на днешната сесия на местния парламент.

Поводът са трите милиона лева компенсации, които трябва да спрат бунта на превозвачите в Пловдив, заплашили да спрат рейсовете на градския транспорт. Това става ясно от предложението на кмета Здравко Димитров към Общинския съвет, което ще бъде разгледано на днешната сесия.

При срещата с шефовете на автобусните фирми преди седмица се коментираше сума около 2 млн. лева. Направените разчети за разходите обаче довели до корекцията за изплащане от бюджета на допълнителни средства  на фирмите, които обслужват 29 автобусни линии.

В мотивите е записано, че сумата от 3 млн. лева е на база счетоводните данни, които превозвачите са предоставили на ОКТ и с нея ще се покрият загубите за първите 7 месеца на годината. Главно загубите се дължат на по-малко продадени абонаментни карти.

Парите за превозвачите ще бъдат взети от няколко места. Разчетите показват, че от проекта за ул. „Даме Груев“ ще бъдат взети 1 млн. лв., парите за отчуждавания ще намалеят с 1 млн. и 50 000 лв., а тези за надграждането на билетната система с 600 000 лв. Други 350 хил. лв. ще дойдат от предвидени средства за ремонти и материали. 


Другата коментирана тема от старейшините ще е общинското здравеопазване. На днешната сесия управителят на МБАЛ „Св. Мина“ проф. Петър Петров ще поиска разрешение да купи спешно нов автомобил за нуждите на лечебното заведение. Стойността му е 30 920 лв. Причината е, че на 29 юли  е аварирал един от автомобилите на болницата, а ремонтът ще е твърде скъп. Общината ще обяви и конкурс за управител на КОЦ – Пловдив. Пред общинарите ще бъде представен и годишният доклад за дейността на общинските лечебни заведения. От него става ясно, че имат сериозно подобрение на финансовите резултати през изминалата 2020 г. - увеличение с 35 %. 

Общинският съвет ще  гласува и пускането на търгове за четири незастроени общински имота между 175 кв.м и 231 кв.м, върху които може да изникнат жилищни кооперации. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Време е за Гешев: На хаирлия да е

Време е за Гешев: На хаирлия да е

14.09.2021 | 10:26

Стойността на абонаментни карти за първите 7 месеца на годината е 238 000лв. Покриват 10- ДЕСЕТ ПЪТИ загубата.

Отговори
2 0
Иво

Иво

14.09.2021 | 08:55

Ха, ще се окажа прав, че ремонт на "Даме Груев" няма да има!

Отговори
1 1
Хора бдете!

Хора бдете!

14.09.2021 | 08:27

Това е брутален грабеж! Без никакви разсчети и мотиви око дадат тези пари ше е кражба в особено големи размери!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?