965

Спестени от пробива до Водната палата 4,9 млн. отиват за "Модър-Царевец" и още 2 улици

Близо 5 млн. лева от парите, с които трябваше да бъде направен пробивът до Водната палата в Пловдив, ще бъдат разпределени към подлеза “Модър-Царевец”, реконструкцията на ул. “Царевец” до бул. “Свобода” и ремонта на бул. “Хаджи Димитър”. Парите ще бъдат използвани за индексация на договорите за трите обекта. 

Такова предложение е внесъл кметът Здравко Димитров към Общинския съвет за следващата му сесия. 

След прекратяването на работата по пробива 4,5 млн. лв. от предвидените за него бяха пренасочени към ремонта на Дондуковата градина, който стартира на 12 април. Беше планирано останалите 4,9 милиона да отидат за пловдивския зоопарк. По време на обществено обсъждане обаче граждани изказаха несъгласието си и градоначалникът внесе предложение само за парка. Сега спестените близо пет милиона ще отидат за индексации.

Първа копка на пробива до Водната палата беше направена на 5 октомври м.г. Идеята беше кръговото кръстовище да бъде премахнато, а бул. “Марица-юг” да преминава под “Цар Борис III Oбединител”. След протести и спорове в общинския съвет, проектът беше замразен за 45 дни, а по-късно прекратен.

Изграждането на подлеза “Модър-Царевец” започна през януари 2021, а ремонтът на бул. “Хаджи Димитър” - през септември м.г. Двата обекта са ключови за Пловдив - единият ще бъде нова връзка между районите “Западен” и “Южен”, а другият позволява на жителите на кв. “Христо Смирненски” да стигат до центъра на града. По план работата по тях трябва да приключи тази година.

Все още не е ясно по каква формула ще бъдат изчислени процентите за индексация след  март 2023 година. Когато те бъдат приети ще стане ясно и какви ще са отпуснатите допълнителни суми. Методиката позволява до 50% от договора и до 70% по различни дейности от строителството.

До този момент е подписан единствено анекс с „Драгиев и Ко” за  „Модър-Царевец”. Там сумата по договора бе увеличена с 1,27 млн. лева, като общата стойност бе увеличена от 10,64 млн. лева на 12,77 млн. лева с ДДС.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
КУРти

КУРти

21.04.2023 | 19:51

Ако трябва и още да дават, само да приключва това копане! Този проект ще отпуши движението в района.

Отговори
0 3
Там са имотите на кмета там се пренасочват милионите

Там са имотите на кмета там се пренасочват милионите

21.04.2023 | 16:46

Кога ще изградите булевардите в Район "Южен" ? 43 години не стигат ли? Мръсници!

Отговори
8 3
,ТЪПЧО

,ТЪПЧО

21.04.2023 | 16:42

А кой ще изчисли стойността на съсъипаните нерви,ядовете,причинените морални и материални щети на нашите съграждани от безумните решения и управленско безхаберие на г-н Кмета и неговият заместник,г-н Райчев?Хората ,засегнати от Водния цикъл,търговците от"Брезовско",майките с деца и възрастните хора от "КичукА" И Т.Н. И Т.Н.Компенсациите са си формална кражба.

Отговори
12 3
Строител

Строител

21.04.2023 | 16:42

Ай,честито на печелившите! Не работиш ,получаваш 5000000 "индексации' от ,които 10% се връщат при кметя Зи.

Отговори
10 3
...

...

21.04.2023 | 16:57

Само 10% ли? Почти всичко ще е ресто. За проектите не се говореше че трябват повече пари. И без това бяха много надценени. С около толкова трябваше да останат и от Водната палата, така че явно си е намерил начин да ги прибере...

Отговори
8 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?