46
Следвайте ни

Спешно спасяват Пловдив от наводнение в сезона на дъждовете СНИМКИ

viber icon

Община Пловдив  и "Градини и паркове"  спешно ще спасяват града от наводнение със санитарна сеч в коритото на Марица. На места реката почти не се вижда заради избуялите дървета и храсти, а предстои сезонът на дъждовете.

По предложение на директора на ОП „Градини и паркове” Веселин Козарев ще бъде нает под наем трактор с мулчер /или шредер/ , с който ще се сече джунглата.  Наемът за техниката е 31 000 лева. Предложението за този разход е внесено в Общинския съвет от администрацията едва днес  в края на работния ден,  за да се гласува на сесията утре като извънредно. 

„Не разполагаме с необходимата техника, затова започнахме да водим разговори с фирми, които имат  трактор с мулчер”, обясни за „Марица” Веселин Козарев. Той уточни, че  почистването на Марица ще е козметично, защото тракторът  може да работи само в коритото покрай бреговете, но няма как да стигне до островите, които се образуваха в реката.

„Идеята е да се изреже цялата растителност, включително и дърветата с диаметър до 10 см от двата бряга на реката, където се образува цяла гора”, каза шефът на предприятието. 

Марица в границите на Пловдив с дължина 10 км. се поддържа  от трима работници, снабдени с гумена лодка. С нея не може да се извършва сериозно почистване  с изкореняване на дърветата, което отдавна трябваше да бъде направено. Реката е особено  затлачена и почти непроходима до остров „Адата”.

Градската управа възнамерява да кандидатства за средства  по оперативна програма за основното почистване на Марица от растителността и наносите. 

Снимки от Наташа Манева 

 

 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Не е река

Не е река

13.10.2021 | 06:42

Марица а гора Марица.

Отговори
1 0
4000

4000

12.10.2021 | 19:17

Сетила се Мара да се побара.

Отговори
2 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

12.10.2021 | 19:09

Ало Враца,какви са тези наеми от 31 000 лв. бе простаци.Аз съм готов срещу половината от тази сума да се справя перфектно с този проблем.Как ли.Наемам 200 безработни човека на надник от 60 лв.,което е равно на 12 000 лв.,двайсетина щилки,за които няма да се плаща никакъв наем,защото общината трябва да ги има, и накрая ще взема десет камиона под наем за 300 лв.Дотук сумата е 15 000 лв. плюс 1000 за мен и всичко ще си дойде на мястото за общо 16000 лв.Чакам обаждане от общината.Крадливи простаци.

Отговори
4 2
Нали

Нали

12.10.2021 | 17:35

"а предстои сезонът на дъждовете"!!!! Йер.емиева е проста руска ПАЧА!

Отговори
6 5
Зико крадеца

Зико крадеца

12.10.2021 | 17:19

На реката нищо и няма тече си перфектно - това е начина за кражба на кМЕТА и една фирма. Мостовете може и да паднат но там не е ходил човек да види в какво състояние са. Фирмата която добива инертни материали от реката доведе до оголването на основите на мостовете .............

Отговори
11 6
Както винаги...

Както винаги...

12.10.2021 | 16:51

Сетиха се! Цяло лято проспаха, сега решиха да имитират дейност. Реката е обрасла отвсякъде. Дано няма големи дъждове, че ще стане страшно. Пълни безхаберници ни управляват!

Отговори
22 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?