Следвайте ни

Спасяват от разруха две знакови къщи в Стария град

viber icon

Две от най-популярните къщи в Стария град ще бъдат ремонтирани, става ясно от документацията в Агенцията за обществени поръчки. С отделни процедури се търсят изпълнители за реконструкция на "Верен Стамболян" и "Павлити", позната повече като Синята къща. 

"Павлити" е сред шедьоврите на възрожденската архитектура. Строена е около 1850 година и е била собственост на Георги Павлити (Политоглу). През годините е използвана като представителна приемна на Комитета за изкуство и култура, Национален дарителски фонд „13 века България“, Градски студентски дом за култура и Общинска фондация „Пловдив 2019“.

В сградата ще бъдат подменени дъсчените обшивки, ще се боядисват металните капаци на прозорците, напълно ще са реставрирани каменните зидарии. Планира се още реставрация на декоративния таван в портика, както и на вратите. Стойността на поръчката е малко над 150 хил. лева без ДДС.

За къщата на Верен Стамболян пък са отделени 85 хил. лева. Тя е построена през втората половина на XIX век и е една от най-големите и масивни сгради в Стария град на Пловдив. Връзката й с пловдивската култура датира още от 70-те и 80-те години на миналия век, когато става известна като Къщата на художниците. Днес тя помещава постоянната експозиция на художника Димитър Киров. 

От документацията в АОП е видно, че ремонтните и реставрационни дейности са били съгласувани с Министерството на културата още през 2011 година.

Срокът за подаване на оферти за двете обществени поръчки е до 25 август.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?