Следвайте ни

Спасяваме подлеза на „Чифте баня” с 3,2 милиона

viber icon

Мозайките в подлеза на „Чифте баня” ще бъдат запазени и експонирани. Това предвижда проектът за пълното му обновяване, който е на стойност 3,2 милиона лева. 

„Имаме готов проект. Лека-полека той ще се придвижва. От компетенцията на НИНКН е да дадат статут на тези мозайки като паметници на културата, каза кметът на „Централен” Георги Стаменов. 

Финансирането ще дойде от Фонда на фондовете /ФФ/.

По проект трябва да бъде подменена изцяло настилката на подлеза. Тя ще остане бяла. 

Стените ще са в различни радващи окото цветове, като сред тях ще останат старите мозайки на тема „Филипопол-Филибе-Пловдив” на Йоан Левиев.

Таваните ще са окачени, а не с напръскана бяла боя, както е сега. Няма да има магазини за кинкалерия, а само едно кафене в централната част. 

Стъклени врати ще пазят всеки от 7-те входа. Там ще има вдигнати подстъпи и помпи за дъждовните води. 

В сегашния вариант на проекта са предвидени 4 асансьора за инвалиди и майки с колички. 

Единият е пред семинарията, другият в подстъпите на Небет тепе, а третият на изхода за Капана. Четвъртият асансьор е отдясно на „Чифте баня”.

Фондът на фондовете се формира от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд, Земеделския фонд за развитие на селските райони и съфинансиране от републиканския бюджет. 

Ресурсът, с който разполага, е 606 милиона евро. 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Жан

02.02.2020 | 19:12

Чудесно!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?