Следвайте ни

Спасител доброволец на 16? Иво от Пловдив доказа, че е възможно

viber icon

Иво Кожухаров е все още на 16 години. Тийнейджър, ученик, който обаче вече е готов да се жертва за останалите. Той мечтае да стане пожарникар и за него е важно не кой ще запомни името му, а само и единствено спасяването на живот.

Иво е най-новото попълнение на Доброволно формирование "Пловдив 112". Започва да посещава и да се среща с доброволците преди 2 години, подтикван от мечтата си. Но през цялото това време е неофициален член, тъй като законодателството не позволява. От август, вече навършил 16 години, Иво вече ​официално е част от формированието. Засега не може да се включва в акции на терен, но може да наблюдава, да се учи, да поддържа жив пламъка на мечтата си. 

"Станах част от формированието, защото екипът е изключително добър. "Пловдив 112" е много добър старт и стъпка към осъществяването на моята мечта, а именно да стана пожарникар. Тук съм, за да помагам на хората в нужда, на цялото общество с каквото мога", заяви той пред "Марица". 

Иво разказа, че е присъствал на намеса на доброволците при отводняване. "Бях сред тях и беше много хубаво. За съжаление хората под 18 години можем само да се обучаваме, но не и да участваме в реални ситуации", посочи младежът. 

На въпрос каква е причината да мечтае да стане огнеборец, той отговори така: "Искам да спасявам човешки животи. Това ми е на сърце". 

Тийейджърът смята, че като цяло доброволците в България не са приемани на сериозно. "Просто трябва да се покаже, че и ние сме хора, готови да жертват живота си, за да спасят нечий друг. Ако не сме ние младите, кой ще поеме щафетата от възрастните и опитните? Трябва да има хора като нас, които да се обучават, след това да спасяват. Защото някой ден ние ще сме надеждите на България. Животът е безценен", подчерта 16-годишния Иво.

Ученикът присъстваше днес на демонстрациите по повод седмицата на пожарната безопасност на площада пред Общината. Всички от Доброволно формирование "Пловдив 112" му възлагат огромни надежди. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?