Следвайте ни

Спасиха от изоставяне 100 деца в Пловдив

viber icon

100 деца от Пловдивска област са спасени от изоставяне за първите седем месеца на 2020 година, сочат данни на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на “Марица“. Това са с около 50 успешни случая по-малко  спрямо същия период на предходната година. Тогава обаче социалните са работили с двойно повече родители. До юли тази година случаите по превенция от изоставяне са били 116, докато до същия месец през 2019-а - 200. Успеваемостта на социалните работници през настоящата година е почти 100%.

Положителната тенденция от агенцията обясняват с факта, че през последните години социалният работник играе по-активна роля в подобряване на средата на живот. Освен това пандемията е довела до сплотяването на семейството и по-рядко се е налагало да се прибягва до помощта на специалистите за разрешаване на проблеми у дома. На семействата, с които са работили, те са оказали психотерапия. Предоставена им е и педагогическа и финансова подкрепа.

Подрастващите, които не са успели да запазят семейната си среда от началото на годината, са 16, като за тях са предприети възможно най-щадящите детската психика мерки. В специализирани институции се намират само тези, за които няма друга възможност.

Подрастващите са били изведени от биологичното им семейство само ако върху децата е упражнявано насилие. При наличие на подходящи условия за отглеждане за първите 7 месеца на годината са реинтегрирани 9 деца.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?