1553

Спас Гърневски обра овации с новата си книга за Пловдив и политиката

Приятели и съмишленици  посрещнаха с овации новата книга на бившия кмет, общински съветник и депутат Спас Гърневски на премиерата, състояла се тази вечер в залата на Общинския съвет.  В  „Задочно интервю“, представено от писателя и журналист Антон Баев, Гърневски анализира  новата история  на Пловдив и страната от неговата гледна точка на десен политик. 

 

На премиерата, наречена от автора приятелска среща, бяха дошли по негова покана почетният консул на Украйна Димитър Георгиев, директорът на Драматичен театър Кръстю Кръстев, бившата директорка на Търговска гимназия и омбудсман Юлия Юрдекова, бившият председател на Общинския съвет Савина Петкова, районни кметове, кандидат – депутатите на ГЕРБ Радомир Чолаков , Спас Шуманов, Стефан Шилев, бившият кмет Иван Тотев, шеф на Общинския съвет Александър Държиков.

В залата беше и вярната спътничка в живота на Гърневски - съпругата му Донка. А зам.-кметът на "Тракия" Веселина Стоянова води представянето на книгата. 

С приятелска прегръдка Гърневски посрещна Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание, когато и той беше депутат в групата на ГЕРБ. 

„Можем спокойно да наречем Спас енциклопедист на новото време и стожер на демокрацията, който неведнъж е създавал трусове в парламента“,  каза Караянчева. 

И със смях описа как в момент, в който речта на Гърневски от трибуната станала взривоопасна, тя го е предупредила, че ще го накаже. "А той ми отговори, че сам ще се накаже, след като не остане и един комунист в парламента", разсмя залата бившата шефка на НС. 

Димитър Георгиев , бизнесмен и меценат, припомни как през 90-те години , в дълбоката криза с опашки за мляко при синия кмет Гърневски е дошъл червеният театрал Стефан Данаилов, за да предложи театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Преди това червеният кмет на Перник Румен Петков е отказал на Ламбо под предлог, че хората няма какво да ядат. А Гърневски го е поздравил горещо за идеята. 

Самият автор сподели, че има съавтори, тъй като в книгата са използвани негови интервюта  на въпроси, задавани от журналисти, на които той и днес търси отговор.

„Задочно интервю" е като огледало за обратно виждане на новата ни история от началото на 90 -те години. Тази книга е учебник за политици, която Спас Гърневски пише и като победител, и като победен, но не и примирен“, коментира Антон Баев. 

  

Оцени новината

Оцени новината
2.5/5 от 8 оценки
2.5/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
Искър

Искър

28.02.2023 | 18:08

Защо толкоз омраза и завис , синаму такъв , унакъв , ами то и пионерчето си предаде родителите на комунистите , е . Колкото повече завиждате на другия , толкова повече затъвате в посредственоста .Жалки мижитурници , не пречете на живота .

Отговори
2 1
Бивш  седесар

Бивш седесар

28.02.2023 | 11:01

Гърневски, нали уж мразиш комунистите, защо тогава си взел едно отявлено чедо на такива да те представя.

Отговори
0 2
Комсомолска правда

Комсомолска правда

28.02.2023 | 10:13

За Спас оценка даде синът му като се отказа от него. Натегач, кариерист, винаги верен на Партията, казал на ПКП за последния комунист ех Спасе Спасе не изневери цял цял на БКП даже накрая намери пристан при най-младия комунист който още не си е върнал червената книжка, така двамата ни пазите от комунистите. Не си причинявай това на стари години.

Отговори
2 3
Пешо

Пешо

28.02.2023 | 09:32

Каква компания - направо като в уестърн . Даже онова недоразумение Савина Петкова, която беше направена директор на Правна дирекция в Общината от Славчо Атанасов, а след това се "прегърна" с Иван Тотев. Липсва ми Здравка за да е пълно падението. Даже "кралицата на поцинкованите кофи" от Кърджали е дошла за да е пълна картинката. Явно продължава ферментацията в обществото и пяната винаги изплува отгоре.

Отговори
3 2
Общината

Общината

28.02.2023 | 10:03

Въпросната Савина Петкова е интересен екземпляр. Опита за кратко да бъде адвокат, но не й се получи. След това се уреди като редови юрисконсулт в Общината и работи дълги години прилично. През този период беше запомнена със семплите си тоалетчета, най-вероятно втора употреба, а и завистта и към по-добре облечените и хубави колежки. След това слънцето изгря и на нейната улица. Славчо реши и я направи шеф на Правна дирекция. И, о, небеса. За има-няма няколко месеца Савина така качи стандарта, че просто започна да се набива на очи. Семплите тоалети от кварталните магазини бяха заменени с маркови и бутикови. Аксесоарите също - чанти, бижута, телефони - бяха само от сериозни и скъпи марки и на цени абсолютно несъответстващи на заплатата на един Директор на дирекция. Момето обаче се усети, че може да настъпи мотиката с това рязко и необяснимо покачване на стандарта и разви публично абсурдната теза за странното забогатяване на спътника й в живота. Смешно беше, но и свърши работа, или пък никой нямаше за цел да рови, как така това забогатяване съвпадна с нейното директорстване. Та оправи си живота тази родопска мома, дума да няма. Свежи пари вкара в семейството и то не малко, а и кооперация построи. С две думи - осребри по най-бърз начин позицията, която й беше дадена от кмета Атанасов. Разбира се това не й попречи след това да го предаде и да му забие нож в гърба.

Отговори
3 1
Една юристка

Една юристка

28.02.2023 | 11:20

Докато беше в общината Елена Гунчева беше истинският лидер, защото разбираше материята. Савина Петкова преписваше становищата на Гунчева и ги представяше на кмета Атанасов като свои. Случаен човек попаднал в случайна ситуация и потънал в небитието след като не служи на някого от политиците.

Отговори
2 1
Киро Попов

Киро Попов

28.02.2023 | 08:50

Нали помните, на този, синът му публично се отказа от него. Направете си извода ща за стока е...

Отговори
5 3
Падение

Падение

28.02.2023 | 07:20

Партийна сбирка за последно на ГЕРБ. Жалка работа.

Отговори
14 5
Роза

Роза

28.02.2023 | 06:49

На мен пък стиховете му за Альоша, Димитър Благоев и БКП, ми харесват. Той си ни е певец на комунизма. Затова намери пристан в Герб. Да не мислите, че е само за далаверата.

Отговори
19 3
Луд  умора  няма

Луд умора няма

28.02.2023 | 03:50

Вместо да се скрие в дън горите тилилейски и да си гледа здравето и внуците, този болен от властолюбие индивид тръгнал отново да мъти и без туй мътния литературен поток с жалките си ,,произведения,, и да раздава автографи на хора сукали от копанята му. Мразел комунистите а без тях би бил кръгла нула.

Отговори
23 2
Празно главец

Празно главец

28.02.2023 | 00:24

Там ли е крадливата му любовница Валя Семерджиев?!

Отговори
17 6
Има ли значение

Има ли значение

28.02.2023 | 08:30

Мишок, що не вземеш да се скриеш!

Отговори
6 4
Празно главец

Празно главец

28.02.2023 | 00:23

Като се сетя за тоя боклук...колко жалък беше в Държавна печатница Д.Благоев... и като знам как лазеше за вниманието на великата БКП...и какви простоти написа . Жалка твар... Дано стават за бърсане на г.ъз.. Горките "тълпящи се "читатели.. Смееех! Спас празноглавеца! Главата му е като шамандура пълна с въздух!

Отговори
24 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?