Следвайте ни

SOS! Кошмар след виртуална свалка, изоставени любовници мъстят в мрежата

viber icon

Виртуалната любов процъфтява. Възможността за общуване чрез Интернет в реално време превърна кибер пространството в най-предпочитаното място за запознанства, свалки и любовни афери. Социалните мрежи и сайтовете за запознанства обаче са райски острови на еротиката и надеждата, и коварни капани за други. Киберсексът крие неподозирани рискове, предупреждават водещи сексолози.

От невинна игра интернет задявката може да се превърне в истинска драма. Електронните флиртаджии могат да платят скъпа цена за опита да търсят евтина утеха и виртуални ласки в нета. И то не само когато връзката от online мине в режим offline, т.е. стане традиционна и директна. А и когато единият от виртуалните Ромео и Жулиета реши да смени партньора.

Случаите стават все повече. Разярен мъж, зарязан от приятелката си, пусна за отмъщение нейни порноснимки и клипове в мрежата. 11 000 лева глоба ще трябва да плати ревнивецът според  Комисията за защита на личните данни. Това обаче не е нито първият, със сигурност няма да е последният случай на виртуален любовен рекет.

Дълго време из софийските подлези, стени, контейнери за отпадъци можеше да се види надписът www.neviana.com с допълнение "кучката". Зад надписа, надраскан със спрей, се крие човешка драма - разбитото сърце на мъж, който все още е лудо влюбен в Невяна, жената, която го съсипва с изневерите си. Отмъщение или отчаян опит да си върне любимата, означава създаването на сайт, посветен на невярната жена? Рогоносецът разполагал с богата колекция от компрометиращи или порноклипове, записвани лично от него по време на двeгодишното му съжителство с Невяна. Надлежно са документирани и качени в сайта както любимите сексизпълнения на брюнетката - мастурбиране в банята, така и югорещи сцени с любовниците й след раздялата. След като Невяна заминава на гурбет в Гърция, Андрей превежда сайта с компроматите на 9 езика, включително и на гръцки.

Множат се и случаите на банален, но кошмарен рекет след краткотрайни връзки в сайтове за запознанства. Някои от тях "Марица" описа преди време. След бурна връзка с колежка, започнала в Елмаз и прераснала в реална любовна афера, инженер преживява истински стрес. Месец, след като връзката е приключила, му се обажда непознат дамски глас, който му напомня, че закъснява вече час за толкова дълго уговаряната среща. Оказва се, че зарязаната Жулиета е измислила йезуитско наказание - създала е нов профил на бившия си приятел в сайта за запознанства, в който е качила негови провокативни снимки. От името на инженера зарязаната Жулиета "сваля" дами и уговаря срещи от негово име. Така се стига до недоразумението с обаждането.

Друг случай. Самотна учителка на средна възраст среща мъжа на мечтите си в сайт за запознанства. Той е от друг град и настоява да се премести да живее при нея. Жената, самотна вдовица от години, е на седмото небе. Пробният брак се превръща в кошмара на живота й - нежният утешител се оказва бездушен търсач на материални облаги. Само късметът помага на жената да се спаси от домогванията на нахалника.

На огромен риск, както е видно, се подлагат лавинообразно растящият брой клиенти на сайтовете за запознанства. Далече не всеки, който посещава такива сайтове, е с добри намерения и представя истинската си идентичност и намерения. За някои хора е особено забавно да се подвизават в различни роли и да се наслаждават на ентусиазма, с който партньорите им ги възприемат в необичайното им амплоа. Именно в тези случаи настъпват най-неприятните разочарования. Затова стратегията на опознаване в интернет задължително включва поредица от стъпки на постепенно разкриване на собствената идентичност. Този процес следва да върви паралелно с разкриването и на електронния партньор. Важно е телефонни номера, адреси и други лични данни да се предоставят едва тогава, когато напълно сме се убедили в добрите намерения и автентичността на отсрещната страна. Но дори и тогава рисковете от разочарование, не са изключени. Според едно английско проучване от 2006 г. около 1/3 от хората, които са имали лична среща със свой електронен партньор, са останали разочаровани от него при първата среща на живо. В половината от тези случаи разочарованието е било свързано с външния вид - най-често поради използване на нереалистични фотоматериали във фазата на предварителното опознаване по интернет.

Мрежата създава още илюзии. Последните изследвания по света показват, че огромната част от съвременните семейни двойки, и то не само младите, системно си изневеряват чрез електронни свалки. Лесно обаче те могат да се станат играчка-плачка. Единият от възможните драматични сюжети е свързан със случайно разкриване на електронната кореспонденция и разбираем конфликт в семейството, който следва. В другият вариант някой от партньорите истински се влюбва в своя електронен избраник и трансформира виртуалната връзка в реална любовна афера. Преходът от виртуалното към реалното понякога напомня на просъница. За съжаление, докато някои хора се разбудят и добият адекватна представа за човека, който дълго време е бил само закачалка за техните фантазии, реалният брачен партньор може и да си е отишъл.

Виртуалните контакти, включително любовни, ще стават все по-чести. Към тях обаче трябва да се подхожда не свръхемоционално, а с нужната доза рационалност, поне в началото. За да не превръщаме надеждата за любов и взаимност в кошмар и ад.

ФАТАЛЕН ФЕЙСБУК

Напоследък зачестяват и убийства след виртуални запознанства. Британски тийнейджър излежава 14-годишна ефективна присъда за убийството на свой приятел след размяна на обиди в социалната мрежа Фейсбук. Убиецът е бил 15-годишен в момента на извършване на престъплението. Той намушкал с нож в гърдите своя 18-годишен приятел, след като двамата са се скарали във Фейсбук.

Четиринайсетгодишно момче от Литва призна, че е убило тринайсетгодишно момиче, с което се запознало във Фейсбук. Девойката била убита, след като си уговорила среща с момчето. Полуголото тяло на жертвата било открито на автобусна спирка край столицата Вилнюс. Момчето, което признало, че е извършило убийството след скарване, може да лежи 10 г. в затвора.

Литва е една от държавите с най-бързо нарастващ брой потребители на Фейсбук. От 3.4 млн. души население 710 000 са регистрирани в социалната мрежа.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ПО ТЕМАТА

ПО ТЕМАТА

27.01.2011 | 21:12

КАКЬВ СИ ТИВЕ Я СЕ МАХАЙ О КОМЕНТАРИТЕ ПО ТЕМАТА ШМАТКА

Отговори
0 0

27.01.2011 | 11:42

ей, адреса http://www.neviana.com/ е изчерпил месечния си лимит на трафик :(

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?