Следвайте ни

Само в "Марица": Сондажът на Захарната удави шефката на Басейнова дирекция

viber icon

Свързани новини

Съоръжението е работило над 20 години, но институциите едва сега са преценили, че е незаконно. От фабриката на Ветко и Маринела Арабаджиеви с години не плащат и сметките към ВиК за канал. Във водния оператор обаче още не щракат белезници.

Незаконни сондажи, работили с години, са основната причина за разследването в Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" - Пловдив. Вчера в офисите на учреждението влязоха служители на Икономическа полиция и ОД на МВР. Под надзора на наблюдаващ прокурор те иззеха кашони с документи и започнаха разпити. Малко по-късно шефката на дирекцията Цветелина Кънева бе изведена с белезници. Тя остана в ареста за 24 часа. 

От Окръжна прокуратура разясниха, че срещу Кънева е започнало досъдебно производство за извършено длъжностно престъпление. Според източници на "Марица" става дума за слаб контрол и допускане на незаконни сондажи, един от които е в Захарния комбинат в Пловдив, свързан с Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Версията бе потвърдена от министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро.

"За тези незаконни сондажи са давани предписания да се закрият, но това не е направено", коментира министърът. Той предупреди, че предстоят мащабни проверки на незаконни сондажи в цялата страна.

В поредица от разследвания "Марица" алармира за бездействие на различни институции за нарушения, свързани с работата на Захарния комбинат. Срещу дружеството на Арабаджиеви има няколко висящи дела за превишаване на степента на замърсяване, според която предприятието заплаща пречистването на водите си. Информацията бе потвърдена от ВиК. "Захарен комбинат - Пловдив” АД се водоснабдява от собствен сондаж, а отпадните води се заплащат по тарифа според показанията на ултразвуков разходомер за количеството. Те отиват в индустриален канал, където се пречистват срещу заплащане по тарифа.

Заустването на отпадните води е в канализацията по бул. „Марица”,

която се намира западно от завода. През последните три години отпадните води на „Захарен комбинат - Пловдив” АД  са с първа степен на замърсяване", обясниха от държавното водоснабдително дружество.

"За пречистването им заводът заплаща по цени за първа, най-ниска степен на замърсяване. Има обаче висящи дела срещу Захарния, защото при измервания е установено замърсяване до втора и трета степен, а от завода не са заплатили разликата в тарифата за пречистване", казаха още от ВиК. Междувременно в друга своя публикация "Марица" алармира, че

дружеството има натрупани дългове за над 70 000 лв. към ВиК

по "такса канал". Дали тези задължения са изчистени към днешна дата не е ясно.

В друго свое разследване "Марица" разкри, че още през 2013 г. при проверка на инспекторите от РИОСВ - Пловдив по сигнал в района на Руския пазар бе установено, че на две места е пробит подземен тръбопровод, който отвежда сатурачната кал от производството в утаечно поле. Това доведе до замърсяването на отводнителен канал, минаващ край утаечното поле и вливащ се в река Марица. По сигнала екоинспекторите извършиха проверка на място и установиха, че тръбата е разбита. От РИОСВ обясниха, че е изпратено писмо до Басейнова дирекция, която е уведомена за съществуваща опасност от замърсяване на река Марица. От тогава няма сигнали за възникнали нови екологични проблеми от този тръбопровод. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Linda Mark

Linda Mark

09.03.2020 | 23:47

КАК ВЗЕМЕ МОЯТ ЗАЕМ ОТ ТОВА ВЕЛИКА КОМПАНИЯ Здравейте, скъпи мои хора, аз съм Линда Макдоналд, в момента живея в Остин Тексас, САЩ. В момента съм вдовица с три деца и бях заседнала във финансова ситуация през април 2018 г. и имах нужда да рефинансирам и да платя сметките си. Опитах да търся заеми от различни заемни фирми, както частни, така и корпоративни, но никога с успех, а повечето банки отказаха кредита ми, не попълвайте плячката на онези хулигани там, които ги наричат ​​заемодател на пари, всички са измама, всичко, което искат, е вашето пари и вие добре не чувате отново от тях, те ми го направиха два пъти, преди да се срещна с господин Дейвид Уилсън, най-интересната част от него е, че заемът ми беше прехвърлен в рамките на 74 часа, така че ще ви посъветвам да се свържете с господин Дейвид, ако интересувате се от получаване на заем и сте сигурни, че можете да му го върнете навреме, можете да се свържете с него по имейл ……… ([email protected]) Без кредитна проверка, няма консигнатор със само 2% лихва и по-добри планове за погасяване и планирайте, ако трябва да се свържете с някоя фирма във връзка с осигуряване на заем без обезпечение, тогава се свържете с господин Дейвид Уилсън днес за вашия заем Те предлагат всички видове категории заем, които те Краткосрочен заем (5_10 години) Дългосрочен заем (20_40) Заем за медиен срок (10_20) Те предлагат заем като Заем за жилище ............., Бизнес заем ........ Дългов заем ....... Студентски заем .........., Заем за стартиране на бизнес Бизнес заем ......., фирмен заем .............. и т.н. Имейл .......... ([email protected]) Когато става въпрос за финансова криза и заем, тогава финансовият заем на Дейвид Уилсън е мястото, което трябва да отидете, моля, кажете му, че г-жа Линда Макдоналд ви насочва Успех ................... ....

Отговори
0 1
DR. ADITYA

DR. ADITYA

06.03.2020 | 14:12

Уважаеми господине / госпожо, Това е да се информира широката общественост, че Adity apradhan медицински болницата сериозно и спешно търси здрави донори на бъбреци които са 100% сериозни да продадат бъбрека си на курс от $ 780,000USD моля заинтересованите дарители да се свържат с нашия имейл: "[email protected]" или се обадете на +91 9873591114, 15733337443. Уебсайт: www.drpradhanurologist.com. можете да се свържете с нашия whatsapp: 15733337443 обещаваме ви максимално удовлетворение и очакваме вашето спешно спазването, тъй като нашите уважавани пациенти сериозно чакат бъбреците трансплантация За разбирането. Здравейте

Отговори
0 1
Da  taka e

Da taka e

03.03.2020 | 21:07

Кога ще видим кметове и общинари в затвора.Ограбиха еврофондовете и земите ни.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?