Следвайте ни

Софтуер управлява шадравана на Бунарджика СНИМКИ

През трийсетте години кметът Божидар Здравков превръща занемареното тепе в райски кът, след това отново е изоставено

Вторият по големина хълм на Пловдив - Бунарджика, е едно от най-посещаваните места в града. Алеите, паркът и дебелата сянка на дърветата привличат много посетители, особено през лятото. А след обновяването на шадравана под акведуктите тепето си спечели още повече почитатели и се превръща в любимо кътче на пловдивчани. За да се преобрази в това, което е днес, обаче е извървян дълъг път на промени.

Огромна заслуга за облагородяването на Бунарджика има кметът на Пловдив Божидар Здравков - просветен, енергичен и честен, той остава запомнен като един от най-заслужилите градоначалници, които градът е имал. Двата мандата от управлението на Здравков (от 1932 до 1935 г. и от 1936 до 1939 г.) пък са известни като най-плодотворните години на строителство и благоустройство. Следите от управлението на Здравков и днес са част от облика на града.

През 1933 г. Бунарджикът е определен като обект номер едно и приоритет на Община Пловдив. Отпуснати са огромни суми за онова време, предвидени за облагородяването на хълма. В записките си Божидар Здравков пише: „Построиха се две игрища, детски каменни пързалки и площадка с две езерца. Над тях се възправя широк водоскок, лежащ на колонада в арковидна форма, пръскаща водни струи в езерцата. Отгоре в скалата под оформената нова тераса - втора подобна колонада, но с по-малък водоскок".

През онези години тепето променя изцяло облика си и от „страшилище, отходище, клоака, покрай която всеки бърза да отмине" се превръща в истинско райско кътче. На хълма се прокарва водопроводна мрежа за поддържане на растенията, декоративна чешма, водното огледало. Построен е и голям бюфет. А широк път, осветен нощем от лампите на електрически стълбове, водел началото си от ул. „Волга" и стигал чак до върха. По-късно, след 1944 г., пътят бил покрит с павета, за да е достъпен и за автомобили. Изцяло била възстановена и легендарната чешма „бунара", откъдето идва и името на хълма. От уста на уста се предавало, че който отпие от този извор, няма да напусне Пловдив.

Стотици черно-бели снимки показват времето, когато пловдивчани ежедневно избирали това чудно място за разходките си. 

С годините обаче водопроводната мрежа е изоставена и разрушена. Шадраванът пресъхва и се превръща в напечено от слънцето бетонно корито. Зеленината наоколо изсъхва и от райското кътче не остава и следа.

Преди около два месеца, когато фонтанът под Мечката и акведуктите заработва отново. С обща инвестиция от близо 2 милиона лева Община Пловдив изпълнява проект, който обновява изцяло водните атракции и съживява отдавна забравената красива гледка. Фонтанът отново е пълен, а в него танцуват различни по дължина струи. Новото любимо място на пловдивчани не отстъпва по нищо на Пеещите фонтани. Благодарение на най-съвременните технологии уличното осветление на Бунарджика ще се синхронизира със звук и 3D мапинг, а софтуер ще управлява архитектурните светлини на акведуктите и танца на водата.

Такава пъстра приказка ще представлява една вечерна разходка из тепето. А сутрините около разплискващата се вода ще са още по-приятни в компанията на Мечката, пеенето на птичките и уюта на парка. Бунарджикът отново е жив!

Габриела Лазарова

Редактор

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?