Следвайте ни

София се пресели в Капана за уикенда СНИМКИ

viber icon

Градът бе тих и умиротворен в облачния ден. Малко хората излязоха на Главната, а преди обед само църквите бяха пълни с вярващи, дошли да отбележат празника Лазарова събота.

На Лазарова събота, Светата Църква възпоменава едно чудно събитие, предшествало Входа Господен в Йерусалим – възкресението на Лазар.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений, викарий на митрополита, възглави архиерейската св. Литургия в митрополитския храм в Пловдив.

С викарния епископ съслужиха: йеромонах Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставр. ик. Йордан Митков, свещениците Евгени и Димитър и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов, както и дяконите Христан, Петър, Константин и Димитър.

Много благочестиви християни присъстваха на духовното тържество, дошли с вяра и любов да изповядат своята безценна Христова вяра, защото нашият Господ  е казал миг преди да възкреси мъртвия Лазар:

„Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее. И всеки, който живее и вярва в Мене, няма да умре вовеки” ( Йоан 11:25-26).

Вярващите се готвиха за големия празник Цветница или Вход Господен в Ерусалим.

Най-оживен бе Капана, който сякаш започна да се събужда от дългия си сън. Стотици гости от други градове обикаляха улиците му.

Повечето бяха столичани, за които прекарването на ден от уикенда в артистичния квартал се превърна в нещо като традиция. Всички заведения са изкарали маси и столове и очакват гостите си.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?