София е най-добрият град за живеене, Пловдив е четвърти

Ще се постараем другата година да сме на по-предно място, защото градът ще има по-добра визия, обеща Славчо Атанасов

София е най-добрият град за живеене в България за 2009 година, обявиха организаторите на класацията - Дарик радио, в. „24 часа" и сайтът DarikNews.bg. Столицата досега не попадаше в призовата тройка, но тази година успя да изпревари Варна, която предишните две години беше обявена за най-добър град. Морската столица изостава само с една точка от София, която е начело с 234. Трети е Бургас с 219 точки, а Пловдив е на четвърто място с 217. През 2007 и 2008 година градът под тепетата беше втори съответно с 228 т и 272 точки, а дори миналата година получи приза „културен град". Пловдив има проблеми, трупани от много години, които се решават в момента, коментира пловдивският кмет Славчо Атанасов относно губенето на позиции на града в класацията. Той допълни, че в момента Пловдив прилича на строителна площадка и това създава известно неудобство на хората. В името на Пловдив трябва да се изтърпи приключването на тези ремонтни дейности и решаването на другите проблеми, допълни пловдивският кмет. Той заяви, че управата ще направи всичко възможно да върне на Пловдив приза „културна столица". Ще се постараем другата година да сме на по-предно място, защото градът ще има по-добра визия, обеща Славчо Атанасов.

44 града се състезаваха за приза и бяха оценявани по 32 критерия. Максимален брой точки София е получила в областите: инвестиции в инфраструктурни проекти, работно време на магазините, брой ресторанти с различна национална кухня, място да пиеш хубаво кафе в центъра, брой денонощни аптеки, наличие на апаратура за лечение на инфаркт, летище, брой университети и гимназии с изучаване на чужд език, култура, безработица, както и чужди инвестиции. Проблеми за столицата обаче остават екологичното състояние на града, детските градини, хубава главна пешеходна улица, брой места за паркиране и престой в задръствания, както и престъпността.

За пръв път имаше и прецедент в кампанията, след като един град получи общ сбор от точки 0. Кметът на Карлово Найден Найденов отказа участие в проучването, защото първо искал да бъдат завършени няколко проекта в града и тогава да се бори за място в класацията. След Карлово с най-малко точки са Ямбол и Дупница - 140, Гоце Делчев - 133, както и Горна Оряховица - 130 т.

Наградата за най-добър град за живеене в интернет гласуването получи Варна. На второ място според читателите е Габрово, а на трето - Бургас. Тази година специални призове взеха Бургас - „Бизнес град", Габрово - „Зелен град", Русе - „Красив град", както и Каварна -"Парти град", съобщиха организаторите.    

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара

28.10.2009 | 12:55

Тва е поредната комплексарска глупост, написана от пловдивчанин, който явно използва два маршрута както в Пловдив, така и в София. В Пловдив е от центъра до центара или пък от центъра до Тракия, а в София от Цариградско до Витошка. Щото иначе не би написал, че София е кенеф, ако поне малко бе се разходил да види разкопаната, разорана, разнебитена, уникално грозна инфраструктура на Пловдив. Няма една читава улица - без преувеличение. Осветлението е кът, Старият град е зле. И като толкова много го дразни София, що не вземе да напише някой друг ред и за Варна и Бургас.

Отговори
0 0
jancho

jancho

28.10.2009 | 08:54

Това да си късоглед вече го знаем .Я ми кажете вие нормалните,дали вярвате на гомнехарите от лаиняна София,че в кенеф се живее най добре а?Тези шемети вече наистина са без мозък и очи.Едно посещение ще коментирам когато бях в кенефа на българия който се нарича столица:немога да премина на пешеходна пътека тип зебра,псуват лумпените като за световно,немога да паркирам където ми трябва за да си свърша работа по плащане на рекет,престъпниците от служба паркинги ни рекетират без да им мигне окото,в повечето офиси е като чист натурален кенеф от пушаците от цигарите,задръстена и с отровен до неузнаваемост въздух,на където и да се обърнеш виждаш гола бетонна пустиня/ в джунглата има живот,кипи от живот / ,навсякъде е осрано от кучета и двукраки / същото е и в Пловдив /,немога да изляза от кенефа повече от 2 часа,задръстени улици и булеварди,ама нали данъците ни ги взимат,немога да ви опиша онова което не съм видял,сигурен съм че още повече ще мирише на клозет.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?