Следвайте ни

Социалните спряха работа за час, искат 1000 лева заплата

С 21 г. стаж в системата и 605 лева  на месец Елена се изправя срещу проститутки, наркомани, мъж с брадва

viber icon

За 21 години като социален работник Елена от службата в район „Северен” е срещала всякакви хора – наркомани, проститутки, крайно бедни и болни. За да им помага и да пази себе си, когато попадне в рискови ситуации, получава чисто 605 лева на месец. С искане за по-достойно заплащане на усилията й жената се включи в едночасовата ефективна стачка на социалните работници днес.

Между 10 и 11 часа служителите спряха да приемат посетители, окачиха на стаите си обявления, че са в протест и своите искания. И получиха подкрепата на хората в нужда, които уцелиха този момент да дойдат да поискат личен асистент, социална оценка или помощи от държавата. Стачкуват общо около 200 човека в Пловдивска област – в службите в Пловдив, „Марица”, „Родопи”, Асеновград. А националният протест обхваща над 40 дирекции на „Социално подпомагане” в цялата страна и е най-масовият в сравнение с предишните през 2012 и 2015 г. Двете искания са основна заплата 1000 лв. и степен бакалавър на входа на системата.

Елена, която е с педагогическо образование, влязла в нея случайно през 1998 г., когато се наложило да се върне от Софийския университет в Пловдив, за да е в помощ на родителите си. Всичко тук съм си купувала сама, сочи жената канцеларските материали по бюрото на работното си място – стая с обзавеждане от соца, откачени щори на прозорците и таван, по който личат следи от течове.

Попадала съм във всякакви ситуации, разказва социалната работничка. Подготовката й на учител винаги й е помагала да се справи. По времето на протестите за тока, когато ЕVN дърпаше шалтера в махалите заради неплатени сметки, Елена се оказала в епицентъра на недоволството в Шекер махала. „ Най-трудно беше да обясня на хората, които се надвикваха. Когато спряха да крещят и ме чуха, напрежението падна”, помни служителката.

Друг път мъж със заболяване, който заедно с лекарствата приел и алкохол, излязъл с брадва срещу колегите й. Само мен нямаше намерение да коли, защото не ме познаваше по лице, обяснява Елена. „Добър ден! Кое дърво ще сечете?”, задала неочакван въпрос социалната работничка. В шока си мъжът свалил брадвата.

Изложени сме и на риск от заразяване, обяснява колежката й Мария. Нямат имунизации, когато влизат в махалите, в които имаше епидемии от хепатит и морбили. Нито маски. А вместо липсващо разделящо стъкло в приемната на службата, сами са си сложили една стара дъска.

Въпреки всичко това, бих работила още в системата, но трудът ни трябва да е по-добре оценен, казва Елена.

Това е позицията и на Милка  Болчинова от ДСП „Родопи”, която я накара да прекъсне работа за час в ефективната стачка. Тя е социален работник в отдел „Индивидуална оценка на хора с увреждания” и приема нуждаещи се от селата и Куклен – все болни хора, много от тях сами.

 Милка е в системата от 2007 г. и в момента след удръжките възнаграждението й клони към минималната заплата. Справя се единствено благодарение на помощта на родителите си, при които живее заедно с дъщеря си. Момичето е деветокласничка в Националната търговска гимназия. Иска модерни дрехи, а трябват и уроци за матурите догодина. Само преди две  приключила предишната серия от посещения при частни учители, която продължила цели 2 г.

„Опитвам се да се справям в личен план, в момента уча втора магистратура – по социални дейности, взимам присърце съдбата на всеки дошъл при мен човек. Но тая огорчение, че не съм оценена”, казва  Милка. Разказва, че много от младите колеги, които постъпват, издържат по месец-два и си тръгват. Хора, които са с дълъг стаж, също напускат при първа алтернативна възможност.

И посетителите дават рамо

„Ще изчакам, всеки има право да се бори за това, което заслужава срещу труда си”, седна да чака на стол в коридора Славка Кръстева, която дойде да подаде документи за социална оценка точно в началото на едночасовата стачка. 

Не се подразни и Дорка Велчева, която е изцяло незряща, със 100% инвалидност, и бе доведена от снаха си Камелия Бабаджиева да проверят каква е възможността за личен асистент на пенсионерката. Ние сме на работа по цял ден, не можем да й помагаме, обясни Камелия. За първи път й се налага да търси помощ от социалната система и още няма впечатления от хората в нея. „Но ги подкрепям, защото всеки има право на оценка и добра заплата за труда си”, каза снахата. Никой от посетителите не възропта пред затворените час гишета.

Лидерите: Ще се борим до край!

Искаме 40% ръст на работната заплата, която сега започва от 650 лева и след 20 г. стаж достига 700 или 800, като след удръжките те пак се стопяват почти до миналото възнаграждение в страната, обясни София Божанова. Тя е председател на секцията на „Подкрепа”  в „Социално подпомагане” в Пловдив и на браншовата синдикална организация в цялата система на Агенцията за социално подпомагане. Божанова обясни, че евентуално повишение с 40% ще означава около 1000 лева заплата за социалните работници, които в този случай ще получават чисто 800 лева.

 Обещаният ръст от 15% при преговорите с министър Бисер Петков не удовлетворява  гилдията, особено при разчет 10% за  всички и 5 на сто според годишната оценка на работата. Хората се чувстват обидени, полагат висококвалифициран труд срещу заплата, която в някои случаи е по-ниска отколкото на хигиенистка, каза Божанова.

Другото искане на протестиращите е  изискване за степен „бакалавър” при назначаване. София Божанова определи като пробив постигнатото съгласие с Бисер Петков, който даде дума да се промени класификаторът на професиите. Очаква се до 3-4 месеца да бъде вписано изискване за такъв ценз на социалните работници. За да не бъдат ощетени среднистите при заварено положение, ще бъде  вписана длъжност „специалист по социални дейности”, за която ще е достатъчна завършена гимназия. Двете ще бъдат с различни длъжностни характеристики.

Ако правителството най-накрая вземе адекватни мерки за  заплатите, ще намерят решение още два проблема –  текучеството и трудното намиране на кадри, добави Божанова. И даде пример със стачката на транспортните работници  в София – след увеличаването на заплатите им от 800 на 1200 лева вече няма проблем с вакантни работни места.

Ще се борим до край, зарекоха се членовете на „Подкрепа” в „Социално подпомагане”. Ако няма ефект от едночасовата стачка, Общо събрание ще решава към каква форма на протест да се премине по Закона за уреждане на колективни трудови спорове.

Нашето виждане за оценката на риска е, че за социалните работници тя достига нива  като при работа в тежка рискова работна среда – свързана е с посещения по домовете, каза лидерът на „Подкрепа” в Пловдив Атанас Кръстев. И добави, че това, което се прави, е закъсняло.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?