49

Социални сътрудници чистят, готвят и пазаруват за хора в нужда

Над 2000 възрастни и болни граждани получават помощ по проект „Патронажна грижа + в община Пловдив”

Над 2000 възрастни и болни пловдивчани получават вече втора година социални и здравни услуги по проект за патронажни грижи, който е удължен и се нарича „Патронажна грижа + в община Пловдив”.

Услугите се извършват с безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020” г. , съфинансирана  от Европейския социален фонд с цел да се ограничи разпространението на COVID-19.  Изпълнението на проекта беше представено днес на пресконференция, в която участваха  ръководителят на проекта Лилия Кичукова, координаторът Октай Шериф и  Нина Христова, управител  на услугата от обществено – икономически интерес.

„Проектът „Патронажна грижа +” приключи на 1 март и е удължен с още шест месеца,тъй като Европейските структурни фондове прецениха, че е значим. Общата му продължителност става 20 месеца.Проектът, който в момента се изпълнява, започна на 2 февруари 2022 г. и приключва на 2 септември 2022 г. Стойността на целия проект е 4 262 486,87 лв., от които 2 823 558,18 лв. са по вече завършения, който продължи една година, а 1 438 928,69 лв. са по настоящия проект”, обясни Лилия Кичукова. 

Целта на проекта е да помогне с патронажни грижи на възрастни хора над 54 г. и на граждани с увреждания, а също така и на социалните служби. Помощта се извършва в две направления. 

По направление 1 услугата е възложена  за управление на Дома за възрастни хора „Св. Василий Велики” . Услугите се осигуряват за общо 561 възрастни хора и граждани с увреждания, в това число и за лица, засегнати от COVID – 19. В домашна среда се оказва помощ в рамките до два часа  на ден и в зависимост от какво има нужда потребителят – пазаруване, готвене, почистване на дома, плащане на битови сметки.

„Хората, които се нуждаят от помощ, имат възможност да бъдат включени в проекта. Заявленията се подават в офиса на ул. „Петко Д. Петков” 33.  Кандидатите трябва да са над 54 години и да не могат да се обслужват сами. Не е задължително да имат решение на ТЕЛК и да са самотни. Досега не сме върнали никой, който има нужда от подкрепа”, каза Лилия Кичукова.

Специализирани  екипи, в които са включени социални сътрудници, помагат на хората. Назначени са осем медицински сестри, които посещават гражданите в домовете , за да измерят кръвно, да направят превръзка или да поставят инжекция. В екипите работят психолози и рехабилитатори.

Направление 2 включва превенция на COVID – 19  в социалните услуги със 629 заети в тях служители, които обслужват 1391 граждани. За тях се осигуряват лични предпазни средства и тестване  на служителите и потребителите, мерки за дезинфекция на сградите, преграждане на помещенията, допълнителни плащания на персонала , както и подпомагане с компютърна техника и телефони. 

Лилия Кичукова подчерта, че услугите се извършват качествено и отговорно . Тя се надява, че след приключването на проекта  ще има възможност социалната подкрепа да продължи. 

Снимки от Наташа Манева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?