Собственикът на "Аладин" си поиска пилешкото със салмонела 

Бизнесменът настоявал да преработи заразеното месо, Агенцията по храните му отказа

Вносителят на полското пилешко месо със салмонела Аладин Харфан, собственик на едноименната верига за дюнери, за което „Марица“ първа алармира през ноември миналата година, е поискал да насочи за преработка във фабриките на „Бони Холдинг“ 30 тона от възбраненото месо. Той бил посъветван от ветеринари, че, за да покрие част от загубите си, може да преработи задържаното месо в пастет, кренвирши или други пилешки заготовки, които да се реализират в търговската мрежа. 

Аладин Харфан е отправил молба за освобождаване на месото до директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков. Няма законово основание обаче това да се случи.

Щом един продукт е влязъл в графа странични животински продукти /СЖП/, това означава, че е забранено да се предлага за консумация от хората. В момента подготвяме писмо с отказ да освободим месото, коментира д-р Янков.

Не съм направил нищо лошо, не разбирам какво ме питате и не ме търсете по такива въпроси, сопна се по телефона Аладин Харфан.

След като пилешкото със салмонела е конфискувано от склада му в Цалапица, то се съхранява в специален склад за СЖП. По принцип подобни продукти се насочват или за унищожение към екарисаж, или за направа на кучешка храна. Според европейски регламент № 1069/2009 СЖП и техни производни не са предназначени за консумация от човек. Регламентът установява правила за предотвратяване и свеждане до минимум на рисковете за човешкото здраве и здравето на животните и осигуряване на безопасността на хранителните вериги на хората и животните.

За 2019 г. у нас е внесено над 100 тона заразено със салмонела пилешко месо от Полша. В Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ са получени близо 20 нотификации от Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи RASFF. Опитите в България да се внася такова месо продължават. Преди два дни БАБХ спря три пратки с близо 50 тона салмонелно  замърсено пилешко от Полша. 
 
 
 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Здрави хора

Здрави хора

22.01.2020 | 19:30

Че как така ще го преработи? Това би било абсолютна идиотщина, която естествено в бг може и да се случи! Дори и бактериите да бъдат напълно унищожени, токсинът на салмонелата е устойчив на високи температури! После потребителите на тези пастети кротко ще си дрискат и повръщат

Отговори
15 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?