965
Следвайте ни

Сменят трасето на водопровода в "Южен", за да се спести двоен ремонт

Кметът поиска ВиК да разчисти 16 000 тона утайки от Пречиствателната станция

viber icon

Кметът  Здравко Димитров проведе работна среща с управителя на ВиК- Пловдив инж. Огнян Кулишев, който пое поста преди месец.

Поводът бе спешната необходимост за разчистване на строителната площадка за реконструкцията на Пречиствателна станция на Пловдив. 

„Това е най-големият обект от Водния цикъл и не бива да се допуска неговото забавяне“, подчерта кметът. Той поиска график за разчистването на утайките, които в момента пречат за фирмата изпълнител да започне работа.

По данни на инж. Кулишев в зоната на Пречиствателната станция през годините има натрупани над 16 хиляди тона утайки, което е много сериозно количество. „Ние сега трябва да се справим с този наследен проблем и ще предприем  поетапното извозване на количествата и предаване за обработка в завода в Шишманци и във фермата за производство на биотор“, обясни управителят на ВиК-Пловдив.

Кметът поиска да също да се изясни въпросът чий е финансовият ангажимент за третирането на извозеното количество. „Утайките се преработват по строго определен ред и тяхната обработка се заплаща. Цената е калкулирана в стойността на водата, а таксите се събират от ВиК, така че ваш е ангажиментът да заплатите за третирането“, подчерта кметът. По думите на инж. Кулишев дружеството изпитва сериозни финансови затруднения, но ще направи всичко необходимо да си поеме разходите.

Втората голяма тема, която обсъдиха Здравко Димитров и инж. Кулишев бе възможността за проектиране на ново трасе за магистрален водопровод Е546, който сега минава под бул. ”Александър Стамболийски”.

„Предстои ВиК да подмени този водопровод, което ще затрудни много движението, ще създаде изключително сериозни неудобства за хиляди семейства, които живеят там. Затова ви предлагам да препроектирате трасето и то да мине по бъдещото платно на бъдещия двулентов булевард“, бе предложението на кмета. Той подчерта, че администрацията ще направи всичко възможно да ускори процедурите. „Така ще постигнем изключително добър ефект за пловдивчани – ще подменим водопровода и ще изградим заедно двулентов булевард, при това няма да се затруднява движението по време на реконструкцията“, коментира още Здравко Димитров.

 „Може би това е трябвало да се направи още при подготовката на проекта преди три-четири години и нямам информация, защото не се случило нещо толкова логично и добро“, коментира инж. Кулишев.

Двете страни се договориха, че експертите в рамките на седмица ще направят проучване как може да се реализира тази идея.

Припомняме ви, че стартът на реконструкцията на Пречиствателната станция на Пловдив беше даден през юни. Проектът е единственият по рода си в България, защото освен биогаз ще се произвежда и електричество, ще има и чиста вода на изхода. Съоръжението ще има соларен парк, чиято соларна енергия ще се използва за термичната обработка на утайки, подчерта той. Николов добави, че чрез биогаз ще се произвежда електроенергия, която ще задоволява нуждите на станцията.

Пречиствателната станция е част от Водния проект и е на стойност 70 милиона лева. Той е част от "Интегрирания проект за водите на град Пловдив - етап I", който се финансира със 115 милиона лева от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

ВиК

ВиК

01.10.2021 | 21:26

Ох, извинете, забравих Чемишев и цялата кохорта проектанти, които са в огромен конфликт на интереси, позволени от същия този Кулишев, и предвождани от тактартора Господинов, ползвайки базата и ресурса на ВиК и работейки само и единствено чстно както колегите по районите, които не знаят коя е датата на за заплатите Прокуратура спи ли?

Отговори
1 0
ВиК

ВиК

01.10.2021 | 19:47

Абе, Марица, защо изтрихте коментарите за алкохолика Кулишев от 30.09.2021 08:00 и забранихте добавянето на коментари? Или се наливате с него и дружките му Николов, Генчев, Иванов, Господинов и Гълъбов и делите парите от ежедневните кражби. Далаверата на Гълъбов и Господинов е непрекъснати ремонти на бул. ""Южен"" и прокарването на "захранващи водопроводи" в частни имоти с ресурса на ВиК. А пък аз нищо не закачих...

Отговори
3 0
асеновградчанин

асеновградчанин

01.10.2021 | 16:48

Сигнал до вестник Марица.Община Асеновград е сложила табели на повечето външни чешми че водата не е годна за пиене.Аз съм на 61 години и внаги си пълня вода за пиене от чешмата пред ВИК в квартал св.Георги, на 30 метра има друга чешма с 5 чучура рибки, на 50 метра от там е водата която излиза из под църквата св. БОгородица Благовещение.Кои са тези хора които всяват тоси смут сред хората.

Отговори
4 0
далновидност и далавери

далновидност и далавери

01.10.2021 | 16:11

Този т.н. булевард "Александър Стамболийски” вече няма участък, който да не е бил разкопаван! Основна заслуга за това има ВиК Пловдив! Милиони левове бяха похарчени за ремонти, вместо да се подменят тръбите и да се оправи шосето. Сега, отново предстои голямо разкопаване. И отново не се предвижда реконструкция и разширение! Градската управа се интересува само колко милиона да бъдат усвоени от съответните проекти с европейски средства.

Отговори
7 1
Защото

Защото

01.10.2021 | 15:10

Защото по одобрените планове на Пловдив булевард академик Петър Динеков е с габарит 35 метра и ако се изгради ще поеме 90% от натоварения график на район Южен. Но община Пловдив ииска район Южен да е затапен отвсякъде.

Отговори
3 4
Еййй

Еййй

01.10.2021 | 18:05

Го пак тоя тъп@к 35 мера да ти го набият . А ве ти верно ли си толкоз т ъ п ? Академик П .Динеков никога няма да стане булевард . Това е просто УЛИЦА УЛИЦААААААА СМОТ@НЯК . НЯМА КАПАЦИТЕТ ЗА БУЛЕВАРД. МАЛОУМНИК***

Отговори
3 0
Другият забравен булевард в южен

Другият забравен булевард в южен

01.10.2021 | 14:56

В район Южен има друг булевард успореден на булевард Александър Стамболийски който е забравен от общината , това е булевард академик Петър Динеков за него засега се мълчи. Гробна тишина за него и от общината и от медиите защо ли?

Отговори
3 4
А бе ей

А бе ей

01.10.2021 | 18:09

Смот@н г ъ з . Я кажи как и по какъв начин ще ще разшири Динеков ? Накъде ? И като си толкова просветлен , я кажи къде свършва този " булевард" . И колко е дълъг . И къде почва? Не може да има толкова М@ЛОУМНИ ХОРА .

Отговори
3 0
Зико Тъпото

Зико Тъпото

01.10.2021 | 14:54

как гледа само чертежите, все едно им разбира нещо :д

Отговори
8 4
Кога бе кмете

Кога бе кмете

01.10.2021 | 14:45

Димитров знаеш ли че в Пловдив има булевард академик Петър Динеков който е само с едно платно с широчина три метра и трудно се разминават леките коли а да не говорим за товарни. Нямаш ли заместници да ти кажат за него че чакал 40 години.

Отговори
4 4
Майка ти

Майка ти

01.10.2021 | 18:18

Трудно се разминава по Динеков . И стига с тоя Динеков . СК@ПАНЯК това е една вътрешна улица . Не става за булевард. Ама ОЛИГОФРЕН@ ЕДНО И СЪЩО СИ ЗНАЕ , ДИНЕКОВ , ДИНЕКОВ . И ДОКАТО СИ ЖИВ ТАЗИ УЛИЦА НЯМА ДА СТАНЕ БУЛЕВАРД , И КОГАТО ПУК_ НЕШ ПАК НЯМА ДА Е БУЛЕВАРД. ЩЕ СИ УМР_ЕШ С ТАЯ МЕЧТА . МОИТЕ РОДИТЕЛИ ЖИВЕЯТ ТАМ ОТ 73 ГОД. И САМО ВЕДНЪЖ Е АСФАЛТИРАНА НЯКЪДЕ КЪМ 88-90 НЕ ПОМНЯ ТОЧНО БЯХ МАЛЪК . ТАКА ЧЕ СТИГА С ТОЯ ДИНЕКОВ ХОРАТА ТАМ НЕ ИСКАТ КАТО НА ВАПЦАРОВ ДЕНОНОЩНО ГОНКИ И ПРОСТОТИИ ТРЯБВА ДА СИ ОСТАНЕ ЕДНА ТИХА УЛИЦА , ДОКОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО

Отговори
3 0
Умен по цялата глава

Умен по цялата глава

01.10.2021 | 14:25

Представяте ли си 16 хиляди тона утайка колко пар, що келепир.... Ще има и по 100 лева на калпак за патладжаните от Столипиново. Машала кмете - със голям замах от раз! Евала.

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?