Следвайте ни

Служители от "Синя зона" въртят нелегален алъш-вериш

Сини жилетки рушат имиджа на ОП-то на принципа "едно за мен, едно за Общината"

Служители на ОП „Паркиране и репатриране”, които събират таксите в Синя зона, въртят нелегален алъш-вериш, за да припечелят някой лев на гърба на Общината. Това твърдят пловдивчани, които често имат взимане-даване със сините жилетки.

„Защо да пращам есемеси по 2 лева за един час или да си купувам билетчета от паркомата, когато човешкият фактор в таксуването прави всичко по-лесно и по-удобно. Единственият проблем е, че всичко това става под масата“, пише в писмото си до „Марица“ Йордан Станчев.

По думите му е достатъчно да заявиш пред служител на ОП-то, че не знаеш колко време ще останеш в зоната, за да получиш оферта. Най-често тя звучи като „абе, дай 3 лева и си свърши спокойно работата“.

Станчев уточнява, че кражбата, която топи приходите на Общината, не е масова практика, а просто във всяко стадо има мърша.

„Уж минават контрольори, които следят дали за паркираната в Синя зона кола има есемес или талон, а престъпната схема продължава. Или контролът е занижен, или и проверяващите са в схемата", коментира  Станчев.

Пловдивчанинът разказа, че част от най-изпечените служители на общинското предприятие имали собствени тарифи. За цял ден престой в зоната офертите варирали между 5 и 9 лева дадени на ръка, които са далеч по-малко от 18-те лева, които всеки шофьор би трябвало да заплати за 9-те работни часа, ако праща есемеси или купува талони. 

От общинското предприятие "Паркиране и репатриране" коментираха пред "Марица", че в тяхното деловодство рядко се получават сигнали за подобни злонамерени действия. По думите на служителка, за да се стигне до конкретни действия, трябва в сигнала да бъде описано конкретното нарушение. В подобни случаи обаче служителят най-често отричал обвиненията и всичко приключвало с писане на обяснения, но не и със санкции.  

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?