4232

Служебната власт може да врътне кранчето за Пловдив

Под въпрос са ремонтът на Хуманитарната гимназия, Околовръстното шосе и още десетина обекта

Катаклизмите в централната власт неизбежно рикошират в общините, защото всяка смяна на правителство и кадрови рокади в държавните структури водят до забавяне на инвестиции по европейските и републиканските програми. Падането на сглобката между ГЕРБ и ПП-ДБ, което доведе до предсрочни избори, сега също крие рискове от провалено финансиране на важни за Пловдив обекти.   

Заради нестабилност в управлението две години подред закъсняваха бюджетите на страната, като през 2023-та се стигна до безпрецедентно отлагане с половин година, а оттам - и на финансовите планове на общините. Антирекорд отчете и Община Пловдив, чийто бюджет беше приет два месеца и половина преди изтичането на финансовата година.

Проектът на ВиК за реконструкция на водопровод и канализация в Пловдив и региона за близо 120 млн. лева е само един от многото примери за последиците от нестабилното управление в държавата. Съгласуването му между ведомствата през 2021 г. забави строителните работи с осем месеца. Кризите в управлението задълбочиха  неразбориите за разширението на Околовръстното шосе. За пътната връзка между "Скобелева майка" и Асеновградско шосе европейски пари са осигурени още преди няколко години, но проектът е на кота нула.

Поредните предсрочни избори тази година поставят в риск бързото и ефективно усвояване на инвестиции за милиони левове в общините, включително и в Пловдив. Най-тревожният въпрос е какво ще се случи с ремонта на Хуманитарната гимназия на стойност близо 13 млн. лева, започнат миналото лято, за да бъде завършен през 2024-та, както планираше кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  

Дългоочакваният обект не е обезпечен на сто процента финансово. Предишната година кметството успя да получи одобрение за 2,4 млн. лева за смяна на дограмата по програма на Министерството на културата.

В общинския бюджет през 2023 г. бяха заложени едва 2,5 млн. лева и прехвърлени като преходен остатък за тази година за първия етап от реконструкцията - дограма, фасада, архитектурно осветление, видеонаблюдение.  Тоест тази част от поръчката е изпълнена, но в сградата, която е паметник на културата, има още много работа - смяна на покрива, ремонт на тавани, защита и импрегнация на 140-годишната конструкция, реставрация на дюшемето.

От държавата Община Пловдив получи почти 100 млн. лева целева субсидия за проекти, от които

близо 76 милиона са за стадионите „Христо Ботев” и „Локомотив”.

Незнайно по каква логика, ХГ „Св. св. Кирил и Методий” отпадна от списъка, внесен в Министерството на финансите от кмета Костадин Димитров с искане за 8 616 632 лева за ремонт на училището в настоящата бюджетна година.

Местната власт разчиташе, че след ротацията, още през пролетта, правителството на ГЕРБ - СДС ще направи пореден щедър жест ​към Пловдив с подкрепата на не-коалицията ПП - ДБ, като осигури пари за Хуманитарната гимназия, но надеждите не се оправдаха. Малко вероятно това да стане при служебен кабинет, а драмите по съставяне на редовно правителство ще отложат евентуалното финансиране с още два - три месеца, което поставя в шах местната власт.

В Община Пловдив стискат палци и за финансиране на проекти, за които от капиталовата програма на държавата са одобрени 100-те млн. лева, но само за част от тях са подписани споразумения с МРРБ, с които се потвърждават трансферите.  

Първите обекти с осигурена субсидия са бившето кино „Космос” и ул. „Ген. Колев” в „Западен”. Това означава, че за тях мо​же да се обявяват обществени поръчки и има шанс още в рамките на тази година да започне реалното изпълнение. От регионалния министър в оставка миналия петък са подписани споразумения за Колежа, за който са предвидени 33,5 млн. лева  за довършването на ​етап 2 -  нови съблекални под сектор А, клубен музей, магазин за сувенири и пространството под трибуните, както и за стадион „Локомотив“ - 42 млн. лева за  изграждане на централната трибуна и вертикална планировка.

В Община Пловдив се надяват, че служебното правителство ще продължи политиката на кабинета „Денков - Габриел” за финансиране  и на останалите одобрени проекти. Финални процедури за отпускане на целеви субсидии се чакат

за реконструкция и разширение на Голямоконарско шосе - 9 млн. лева,

изграждане на нова улична мрежа в  „Тракия”, реконструкция на ул. „Славянска” в участъка от бул. „Източен” до ул. „Лев Толстой” - 3 601 100 лева. Общината разчита на държавни средства за  Античния форум на Филипопол - ​изток и ​юг - 1,2 млн. лева, и за реставрация на  къща „Ламартин” в Стария град - 1,5 милиона.

На Голямоконарско шосе продължава ремонт. Снимка от Наташа Манева.

 

Още 33,5 млн. лева субсидии за седем проекта в Пловдив мо​же да се озоват във фризера, ако при смяна на правителствата процедурите по финансиране закъсат. По Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024 ​- 2027 г. на МОН за Пловдив са одобрени средства за три учебни заведения ​- нови сгради на Математическата гимназия, ОУ "Княз Александър I" и СУ "Св. Патриарх Евтимий", а също така - за още четири детски ясли. Надеждите на местната власт се свързват и с още 32 млн. лева, необходими за цялостната реализация на тези седем важни проекта, за да не се харчат скромните финансови ресурси за инвестиции от градския бюджет. 

 

Костадин Димитров, кмет на Пловдив: Ако зависи от мен, ще стоя пред вратата на всеки министър

При всички положения е по-добре да има редовно правителство, но аз смятам да работя и със служебния кабинет, така че да не спират проектите. Тов​а заяви пред "Марица" кметът на Пловд​ив Костадин Димитров. 

Той обясни, че очаква да се подпишат и останалите споразумения за целеви субсидии от републиканския бюджет по одобрените проекти. 

"Работим и с други държавни ведомства по ключови обекти - с НИНКН за реставрацията на Небет тепе и Източната порта, с НКЖИ - за пробива под Централна гара, с МРРБ и АПИ - за Околовръстното шосе, както и с Министерството на образованието.

Дано парите не се забавят и да имаме сговор с министерствата и с държавните институции. Ако зависи от мен, ще стоя пред вратата на всеки министър, само и само да не се спъва работата в Пловдив. Вижда се, че през изминалите четири месеца работихме в синхрон с правителството, макар и да сме от различни политически сили", продължи градоначалникът.

Той ще търси финансиране и за Хуманитарната гимназия. Държавата отпусна пари за двата стадиона, кино „Космос”, ул. „Ген. Колев”, отделно средства са одобрени за седем учебни и детски заведения. 

"Чакаме финансиране на Голямоконарско шосе,  за къща „Ламартин”, Античния форум и се надявам, че Община Пловдив ще ги получи", заяви още Костадин Димитров.

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 6 оценки
4.3/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
21 коментара
Ами да го Врътне!

Ами да го Врътне!

07.04.2024 | 19:10

Когато някой пне може дап си прави сметката!......

Отговори
0 0
Крадлю Димитров

Крадлю Димитров

02.04.2024 | 17:51

Ми крайно времее да им го врътните кранчето и да ги разследвате за натрупаните борчове и задължения!Тези крадливи Калинки оставени без контрол ще фалират Общината!

Отговори
11 2
Хм…

Хм…

02.04.2024 | 10:34

Ами помислете, само от кметовете кои не бяха крадци или идиоти?

Отговори
13 3
Може

Може

02.04.2024 | 10:31

Защото София особено много не обича да дава пари за Пловдив.

Отговори
11 1
Иво

Иво

02.04.2024 | 10:17

Не разбирам хората които се бутата в тази пародия на град. Че дават и 2000+евро на м2.. Според мен са тежко увредени. Този град е станал клоака. какво околовръсното кви 5лв, това е козя патека за каруци, едвам 2 коли се разминават, вчера беше задръстено до магистралата. не гу разбирам кво толкоз тоз пловдив та пловдив

Отговори
13 7
Кейси

Кейси

02.04.2024 | 09:43

като ПП трол ,що не се хваниш за кайсиите ?

Отговори
5 4
Петров

Петров

02.04.2024 | 09:54

Не че нещо, но кое не е вярно от това, което е написал Кейси?

Отговори
5 2
А ти защо не си глътнеш твоите!

А ти защо не си глътнеш твоите!

07.04.2024 | 19:12

А ти защо не си глътнеш твоите!

Отговори
0 0
Кейси

Кейси

02.04.2024 | 09:10

Този град вече не става за живеене. Хората, които си купуват жилища в Пловдив за да живеят в тази изключително лошо управлявана градска среда, са меко казано странни. От Пловдив остана само Капана, Главната и Стария град, всичко друго с извинение е една кочина - мръсно, неуредено, разкопано, с отвратително управляват трафик, който е оставен на принципа на джунглата. Комуналните дейности ти и услуги са също на изключително ниско ниво. Вече започнаха и проблемите с водоснабдяването заради безконтролното презастрояване. На практика от четвърти етаж нагоре водата често е проблем. Въобще, който може да си позволи имот извън града - да бяга с двеста. Тук трябва само да се идва по работа, да се изпие евентуално едно кафе по Главната и веднага да се бяга към близките села. За съжаление след 12 години управление на ГЕРБ, Пловдив е минало като град, който привлича.

Отговори
31 9
D.Max

D.Max

02.04.2024 | 09:04

Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:---- https://e.vg/maca

Отговори
4 5
Мушни си един продълговат капсул отзад

Мушни си един продълговат капсул отзад

07.04.2024 | 19:14

Мушни си един по-продълговат капсул отзад! И Бъди Щастлив!

Отговори
0 0
Зара

Зара

02.04.2024 | 09:01

Когато сложиш на първо място двата стадиона , а Хуманитарната на последно, какво очакваш??? Досега не си стоял пред вратата на никой министър , камо ли сега! Лъжци и крадци сте, нищо повече!

Отговори
32 5
намръщенЪ

намръщенЪ

05.04.2024 | 08:33

Зара, трябват и СТАДИОНИ. Хуманитарната гимназия е с големи претенции, но учениците й са под всякаква критика, част от персонала - също

Отговори
2 1
До там ли те се простира представата за Хуманитарни ценности?

До там ли те се простира представата за Хуманитарни ценности?

07.04.2024 | 19:15

До там ли те се простира представата за Хуманитарни ценности? Чекиджия такъв!

Отговори
1 0
коко

коко

02.04.2024 | 08:40

А бе недоразумение,ти да не си свободен електрон и да си избираш дали да работиш с правителството или не?! Аман от неграмотни кметове,които се изживявават за големи политици.

Отговори
24 7

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?