Следвайте ни

Случаят на "Марица": Пожалиха жената с изчезнало досие в НОИ

Решението ще бъде изпратено до президентството, за да се опрости дългът от 30 бона на пенсионерката

Градският парламент одобри вчера с 41 гласа "за" предложението на кмета за опрощаване на близо 30 000 лева на възрастна пловдивчанка, чието пенсионно досие е изгубено в НОИ. Съветниците проявиха благородство и прецениха, че жената няма вина за това, че е получавала редовно начисляваната й от НОИ пенсия. Решението на Общинския съвет ще бъде изпратено до президентството, откъдето е поискано становище по молбата на жената от Община Пловдив. 

За скандала с 240 изгубени пенсионни преписки наскоро "Марица" подробно писа. Пловдивчанката, за която се очаква и президентството да се произнесе положително, е имала стаж 14 г. 6 месеца и 7 дни от първа категория труд, а от трета - 7 г. 5 месеца и 12 дни. След няколко години, когато жената спокойно си получавала пенсията, се оказало, че преписката й е една от изчезналите. Тя успяла да набави само част от документите, в резултат на което й отпуснали пенсия ​в размер на 176,46 лева, като всеки месец й удържат по 25, 21 лева от тази скромна сума.  

До август миналата година пловдивчанката е възстановила с голяма мъка 457 лева, но дължи баснословните 29 512 лева. Изплащането на тези пари означава, че жената ще продължи да живее в мизерия, тъй като няма никакви други доходи. Сама е, с множество заболявания, а жилището й е 30 кв. метра. 

От НОИ отказват да поемат вината за изчезналите досиета и карат много от възрастните хора да връщат начислените им пари.   

 

 

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?