Следвайте ни

След трагедията в София: Здравко Димитров свиква райкметовете и EVN за опасни кабели

viber icon

Проверка във всички районни кметства  за кабели, които захранват с електричество сградите, ще бъде разпоредена от кмета на Пловдив Здравко Димитров. Повод е трагичният инцидент в София, при който от токов удар и опасен кабел загина момче.

Представители на ЕVN и районните кметове се събират в община Пловдив,, за да обсъдят превантивните мерки, за да не се стига до злополуки.

Проверката ще включва най-вече преместваемите обекти, захранени с ток.

Кметът на район "Южен" Костадин Язов обясни, че за да се издаде разрешение за поставяне на павилион или друга временна сграда се изисква задължително проект, придружен със становища на всички институции - енергоразпределително дружество, в случая - на EVN, В и К, както и на газорапределително дружество.

Законът категорично забранява прекарване на кабели по земята, парапети и други наземни съоръжение. Задължителното изискване тези връзки да минават под земята. Само енергиен системен оператор  има право да разполага мрежата си по въздух. Изключение се допуска за енергоразпределителни дружества в случаите, когато таблото с електромер е изнесено извън сградата, която захранва.

"Ние не издаваме разрешение без становище на институциите", увери Костадин Язов. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

велар

велар

18.02.2021 | 13:03

Сетила се Мара да се побара .

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?