1939

След токов удар: Пловдив спаси една от най-редките птици в света

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив спаси екземпляр от вида „скален орел“ (Aquila chrysaetos). Птицата е транспортирана до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за лечение, където специалистите от СНЦ „Зелени Балкани“ вече са поели грижите за нея. Предполага се, че орелът е претърпял инцидент, свързан с токов удар при кацане на електропровод. След възстановяването му, той ще бъде пуснат на свобода в района, където е намерен.


Спасителната акция бе предприета след получен сигнал на „зеления телефон“ на РИОСВ от гражданин. Той е намерил бедстващата птица в безпомощно състояние край пътя Пловдив – Смолян в района на с. Бачково, а екоекспертите са реагирали незабавно.


Скалният орел е една от най-редките птици в България и по света. Той е сред най-едрите грабливи птици, срещащи се по нашите земи. Дължината на тялото му е 80- 95 см, размахът на крилете – 195-220 см, а теглото – между 2,8 и 6,5 кг.

Птицата е уязвим за България вид, защитен от Закона за биологичното разнообразие и включен в Червената книга на България. По данни на Червената книга на България числеността на вида днес вероятно наброява 120-150 двойки. Заплахи за популацията на скалния орел са унищожаването на естествените местообитания, безпокойството по време на гнездене, бракониерството, отстрелът с цел препариране и отравянето му чрез незаконно поставяне на примамки за вълци, чакали и лисици.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Борис

Борис

15.02.2023 | 21:21

Браво! Адмирации!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?