Следвайте ни

След ремонт с европари: Смрад в центъра на Пловдив ВИДЕО

Отпадни води, които се стичат по стените на мазето на блок в центъра на града и миризма на фекалии във входа. Така изглежда жилищна кооперация в Пловдив 2019 – европейска столица на културата. За да бъде минимизирана вонята, която се усеща, живеещите във входа са отворили всички прозорци на междуетажните площадки. От скоро смрадта започнала да се усеща и в тоалетните на магазините, които са под апартаментите. „Накрая мръсната вода ще изплува в тоалетните“, жалва се Юлиан Найденчовски, който е един от потърпевшите.

До проблема се стига след приключване на ремонт по ОП „Региони в растеж“, а сградата се намира на бул. Мария Луиза. Причината е запушена канализация. Оказва се, че по време на ремонта мястото се е превърнало в депо за отпадъци. „Извикахме ВиК да провери какъв е проблемът и на 22 април те излязоха със становище, че канализацията ни е пълна със строителни материали и плочки. Казаха ни също, че подобен проблем е имало и от другата страна на ул. Марагидик. Там дори били изхвърляни цели павета и бордюри“, обясни Юлиан Найденчовски. В становището на водоснабдителното дружество пише още, че според гаранционния срок, фирмата, която е извършила ремонта трябва да отстрани проблема. Заключението е изпратено до кмета на града Иван Тотев и кмета на район „Централен“ Георги Стаменов.

Макар причината и виновникът да са ясни, ходенето по мъките за жителите на входа тепърва започва. Администрацията вдига ръце и си прехвърля топката от едно поле в друго, а над 50 души все още чакат решение на казуса. „Кметът препрати писмото на зам-кмета, а той до арх. Соня Славчева . Аз съм гражданин и си плащам данъците, следователно очаквам някои да ми помогне. Те обаче не ни обръщат никакво внимание“, разказва Найденчовски. Екипът ни се опита да се свърже с арх. Соня Славчева за коментар по темата, но тя затвори телефона. Единственият отзвук за създалата се ситуация идва от инженер Адриана Петрова. В разговор с Юлиан тя казва „и на вас да ви дадат едни милиони, които трябва да усвоите и имате определен срок, ще трябва да ги усвоите. Ще седите или ще ги усвоите след това“. “Имахме подобен случай в Изгрев миналата седмица и го оправихме с колегите от ВиК. Сега пак ще го оправим. Каква вина, че са хвърляни нещо в шахтата, ще си го изчистят” пък коментира кметът на Община Пловдив Иван Тотев пред „Марица“.Резултатът е усвоени средства и некачествен ремонт, а жителите се притесняват да не плъзне и някоя зараза.

Ангелина Димитрова

Редактор

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?