След разследването на "Марица": Проверката за школска ОПГ заби в девета глуха

След две години прокуратурата мълчи по съмненията за свързани фирми, които са били препоръчвани под натиск на директорите за организиране на обучения и семинари в училищата 

 

Повече от две години прокуратурата в Пловдив не е дала ясен отговор на въпроса имало ли е организирана престъпна група при дейностите за обучение на учители в Пловдив. За скандалния случай "Марица" писа в средата на април 2019 г. 

Тогава получихме сигнал от местни преподаватели, изпратен и до прокуратурата, за източване на бюджета по неправомерен начин. Наш репортер тръгна по следите и се натъкна на смущаващи факти. Оказа се, че няколко свързани фирми от години въртят бизнес с обучението на учители, без да разполагат с необходимата база и експерти. А действащите лица бяха от приятелски кръг, който се въртеше около Регионалното управление по образованието.

За играчи в корупционната схема се сочеха 5 фирми с основна дейност „обучение, семинари и консултантски услуги в сферата на образованието". Директори на училища в Пловдив и областта били принуждавани да работят именно с тях във връзка с подобряването на професионалната квалификация на учителите. Става въпрос за „Юнивърсъл скул“ ЕООД,  „СЕГА 1612“ ЕООД, „КК Образование“ ЕООД и „ИВ-ГИ 26“ ЕООД и „Креативен център за иновативни практики“.

Свързаните с тях лица пък бяха Валентина Дачева, която отговаря за финансите в училище „Христо Ботев“ в село Йоаким Груево, близкият до нея Пламен Петков и Петър Генов, който е син на бившия експерт от РУО Георги Генов.

Три от фирмите бяха регистрирани на ул. "Кемера" 12 в "Столипиново", но репортерската ни проверка установи, че там никой не ги е виждал и чувал. 

Въпреки това се оказа, че фирмите са въртели дейност в цялата страна, като са реализирали годишни обороти от десетки и стотици хиляди левове. Потърпевши школски директори пък разказаха, че ако някой от тях не бил съгласен да се „възползва“ от услугите на посочените фирми, в играта влизал приближен на управлението учител по физическо, който обяснявал как точно трябва да се случат нещата и че само конкретните фирми трябва да извършват въпросната дейност. Следвали заплахи и проверки от РУО, като се стигало дори до уволнения на директори. А "послушните" училищни ръководства били склонявани да плащат „такса спокойствие“. Срещу т.нар. „месечна вноска“ за абонаментно консултантско обслужване те не били притеснявани от контролните органи и дори получавали сигнали за предстоящи проверки. Парите се плащали от делегираните бюджети на съответните училища.

След разследването на "Марица" прокуратурата образува проверка има ли наистина организирана престъпна група в образованието. Задачата бе възложена на сектор „Икономическа полиция“. Резултатите от нея все още не са огласени.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Някой

Някой

07.07.2021 | 10:02

Всеобщата тайна … фирми с подставени лица ,правят рекет на държавни пари

Отговори
12 1
Теодор

Теодор

07.07.2021 | 08:17

Всичко опорочихте, как се ненаядохте, само пари, пари, пари. Мизерни души сме всички, позволихме да се прекроят исконни ценности и парица да е царица. И децата свикнаха с "новото нормално", растат овълчени, егоистични и смятат, че стига пари да спечелиш, си велик, независимо как си го постигнал.

Отговори
24 1
Любопитен

Любопитен

07.07.2021 | 08:33

Има ли поне един от едрите олигарси паралии да не е свързан с БКП (ДС, мафията)? ПОНЕ ЕДИН!

Отговори
11 1
Оооххх....

Оооххх....

07.07.2021 | 10:23

Няма, няма. Те всички са от БКП или свързани. независимо от коя партия се представят.

Отговори
7 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?