49

След разследване на "Марица": Министър разпореди пълна проверка за мъртви души

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка в СУ „Найден Геров“ в Пловдив след разследване на "Марица" за починала петокласничка, на която учители с месеци пишели оценки. Възложен е пълен одит на всички звена, които имат отношение по случая – училището, Регионалното управление на образованието в Пловдив и  дирекция „Организация и контрол“ в МОН.
 
До момента подобни инспекции са правени изключително рядко като обикновено проверките се ограничават до училището или съответното РУО. „Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайл всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на всички нива“, подчерта министър Цоков.

Както "Марица" разказа вчера, петокласничка от СУ "Найден Геров" в "Столипиново" е изчезнала още в края на юли миналото лято. В последствие е установено, че се е удавила в река Марица. Чак до 22 ноември обаче училището е продължило да води по документи момичето като редовна ученичка. Не са били вписвани отсъствията, а дори е имала оценки от изпитвания. Не са били задействани регламентите по Механизма за обхват и задържане в клас. След като училищните власти са узнали за смъртта на детето, е бил направен опит  случаят да се потули, като са били трити отсъствия и оценки от електронния дневник. В системата обаче остава следа за всяко действие.
Фактологията до момента показва, че РУО – Пловдив е било сигнализирано, че в СУ „Найден Геров“ продължават да се пишат оценки на ученичка, която е загубила живота си, обявиха днес от МОН. Практиката продължава с месеци, прави се от повече от един учител, а основното съмнение е, че е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или за да не се допусне разформироване на паралелката, добавиха оттам.
 
РУО – Пловдив установява нарушението, но се ограничава само до препоръка да се изискат обяснения от директора и да се предвидят допълнителни квалификации за училищния състав.

Без коментари от съответната дирекция в МОН докладът стига за одобрение до министъра. В тази ситуация проф. Галин Цоков възлага нов, цялостен одит на всички звена, допуснали казусът да остане без никакви реални действия.

На база комплексната проверка министърът очаква да се даде и категорично становище дали случаят не следва да бъде предоставен на вниманието и на Прокуратурата на Република България.

По информация на "Марица" още вчера в училището отново са влезли проверяващи.

Оцени новината

Оцени новината
3.4/5 от 5 оценки
3.4/5 от 5 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?