Следвайте ни

След публикация на "Марица": Всички институции подкрепят с две ръце проекта "Въча"

viber icon

Проектът „Доспат-Въча“ и кариерите над Белащица обсъдиха на среща в Министерството на енергетиката министър Теменужка Петкова и областният управител Дани Каназирева. В разговорите участваха изпълнителният директор на „НЕК“ ЕАД  и експерти от компанията.

„Всички искаме проектът за водоснабдяването на Пловдив и още 6 общини в областта от каскада „Доспат – Въча“ да се случи, защото е изключително важен. Но също така е много важно предпроектните проучвания да бъдат добра основа за техническия проект и неговото реално изпълнение“, коментира след срещата Каназирева.

Един от проблемите е, че в посочените два варианта за водовземане има  отказ за съгласуване от „НЕК“ ЕАД с ясни аргументи, но категорично и министър Петкова, и ръководството на “НЕК” ЕАД заявиха подкрепата си и готовността си за съдействие на всички местни институции, за да се реализира проектът.

По думите на Каназирева, за да има пълна обективност, прозрачност и широка експертиза е решено свикването на 10 февруари на Експертен съвет, в който участие ще вземат представители на 30 институции, сред които пет министерства и техните регионални структури, „НЕК“ ЕАД, както и засегнатите общини. Окончателното решение по Договора ще се вземе едва след това.

По думите на областния управител на проведената среща с министър Петкова е станало ясно, че всички държавни институции осъзнават важността на проекта и никой не иска да спира предпроектните проучвания и проблемите трябва да бъдат изчистени. Затова НЕК ще даде срок на дружеството изпълнител до провеждането на Експертния съвет да предложат и допълнителни варианти за водовземане.

„От моя страна категорично мога да заявя, че ще приема изпълнение и респективно ще бъде направено разплащане по договора за предпроектните проучвания при условие, че в максимална степен е защитен общественият интерес и то при стойност на проекта, която да гарантира запазване и дори по-ниска цена на питейната вода за населението на региона“, допълни областният управител.

На срещата в столицата е коментиран и казусът с кариерите над Белащица - друга изключително важна тема за хората от селата в Родопската яка и част от Пловдив. Днес областният управител ще разговаря за проблема и с представители на Инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Оптимист

Оптимист

28.01.2021 | 11:13

Ще стане, само трябва да се намери подходящ хидроинженер – бъдещ милионер, като Доганя.

Отговори
1 0
Хахаха

Хахаха

27.01.2021 | 16:42

Срещи, експертни съвети, съгласувания, становища, обещания вече 40 години. Не се ли уморихте от лъжи, бе, каквито и да сте там по сияйните безметежни властови върхове. Тоя локум е още от времето на обл. упр. Стоянка Кръстенова, и всеки хамсалак дошъл след нея на власт се чувства задължен да извади папката с идеята и да почне разтягането на локум Водоснабдяване Въча. Гаранция, че и гепитата ще оттекат в канала без да са поставили и една тръбичка по трасето.

Отговори
3 2
запознат

запознат

27.01.2021 | 16:32

Подкрепят друг път.Само на думи.В герб има две лобита.Едното е твърдо против заради производителите на мин. Вода.Класически корпоративни интереси.Питайте Менда ,Спартака ,шеф на Вик Пловдив ,дясна ръка на Тотев и шефа на НЕК Иван Йончев .Има и други.

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?