Следвайте ни

След публикации в "Марица: Хепиенд за калпаво санирания блок на бул. "Дунав" 178

viber icon

Проблемът с некачественото саниране на бул. "Дунав" 178, за който „Марица“ писа няколко пъти, ще завърши с хепиенд за живеещите там. Комисия от Община Пловдив, строителния надзор и строителната фирма, извършила ремонта, направиха оглед на избените помещения и на апартамента с най-много дефекти и негативни последици. 

Тъй като нямаше представители от всички жилища в сградата, бе взето решение да се състави протокол, в който да се опишат проблемите, касаещи санирането, и да се връчи на съответните институции. 

Въпросът е можел да се реши още преди две години,

ако домоуправителят на входа и председател на Сдружението на собствениците, което е кандидатствало за санирането, е обърнал навреме внимание на оплакванията на съседите си и е сезирал за нередностите Общината като възложител.

На тавана в кухнята на Тодор Турсунски постоянно има влага заради течове от покрива

Отначало домоуправителят нехаел, после се разболял и бил настанен за постоянно в специализирано социално-здравно заведение, така че сега не може да му се търси отговорност.  Никой от входа не разбрал кога е минала комисия и е одобрила санирането. После станало ясно, че на 23 април 2018 г. бил подписан констативен акт за установяване годността на строежа.

Най-потърпевши са трите апартамента от последния осми етаж. Заради лошо поставена изолация на покрива при всеки дъжд

в жилищата има течове и постоянна влага и мухъл.

Отделно ламарината на покрива не е поставена както трябва и при вятър дрънчи, все едно че минава танк, описва Тодор Турсунски, който е най-потърпевшият. Отделно южната му тераса доскоро висяла заради срязан носещ винкел и се наложило да влага собствени средства за ремонт.

 Миналата година няколко пъти се срещал заради проблема с бившия зам.-кмет  по “Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции” инж. Димитър Кацарски, но без резултат. Турсунски се принудил да подаде жалби в две прокуратури - в Районна и в Окръжна, но и от двете инстанции го посъветвали да търси правата си по съдебен път. 

Общият проблем на всички 24 апартамента във входа са избите. Дограмата на прозорците, които гледат към улицата, е подменена, но 

не могат да се отварят за проветряване, тъй като нямат дръжки.

„Заради тези мазета изгнихме от влага и мухъл. Особено на първите два етажа е ад“, недоволства живееща от входа.

До 24 август тази година не знаехме за този проблем, нямаше нищо черно на бяло, иначе щяхме да вземем мерки, тъй като обектът все още е в гаранция, категорична е Мария Бояджиева - гл. експерт в Дирекция „Строителство и инвестиции“ в Община Пловдив. Тя бе подкрепена и от строителния надзор от фирма „Ен ар консулт“. От фирмата „Ситистрой-92“, извършила санирането, увериха, че за своя сметка ще поемат всички рекламации. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?