За пръв път в Пловдив: Вече ще се женим и по интернет

Молба за сключване на граждански брак в Пловдив вече ще може да се подаде по интернет до „Радостни обреди”. Електронната система ще влезе в сила от 1 януари, а от 1 декември ще започнат пробите, съобщи за „Марица” директорът на общинското предприятия Румяна Толова.

Община Пловдив е единствена в страната, където е разработено онлайн обслужване на младоженците. „Спестяваме ценно време на бъдещите съпружески двойки, защото ще имат възможност по интернет да пуснат заявление за брак, да си запазят дата и час, а също такта да платят за ритуала”, обясни Румяна Толова.

На ръка трябва да се занесе в „Радостни обреди” само медицинското, което се изисква за брак, и на място да се попълни декларация за семейното положение. Най-голямото облекчение е за младоженците, които живеят в чужбина, но са решили да се женят в Пловдив. И през тази година нашенците, заминали извън България, си докарват половинките от Англия, Украйна, Германия, Русия, САЩ, а се е случвало и от Япония и Тайланд. 

Отпада и досегашната практика за записването за брак от 1 ноември  на младоженците, набелязали дати за следващата година. „Имаше опашки, в Дома се събираха по 50-100 души и това създаваше неудобства както за младоженците, така и за служителите. Слагаме край на неприятното чакане, защото оттук нататък записването става по всяко време не само за 2020 г., но дори и за 2021-ва”, коментира шефката на „Радостни обреди”.

От началото на тази година до ноември граждански брак под тепетата са сключили 1484 двойки. Цените не са променени - 60 лева от понеделник до петък включително и 138 лева в събота и неделя. Регистрацията става в Дома на младоженците на ул. „Христо Г. Данов”. Вторият Дом  на ул. „Съборна” в Стария град е затворен от началото на годината. Сградата заедно е на „Пълдин туринвест”, затова общинското предприятие  няма право да записва за сватби в тази обредна зала. Изнесените ритуали за граждански брак струват 240 лева.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?