Следвайте ни

За пръв път в Пловдив: Вече ще се женим и по интернет

viber icon

Молба за сключване на граждански брак в Пловдив вече ще може да се подаде по интернет до „Радостни обреди”. Електронната система ще влезе в сила от 1 януари, а от 1 декември ще започнат пробите, съобщи за „Марица” директорът на общинското предприятия Румяна Толова.

Община Пловдив е единствена в страната, където е разработено онлайн обслужване на младоженците. „Спестяваме ценно време на бъдещите съпружески двойки, защото ще имат възможност по интернет да пуснат заявление за брак, да си запазят дата и час, а също такта да платят за ритуала”, обясни Румяна Толова.

На ръка трябва да се занесе в „Радостни обреди” само медицинското, което се изисква за брак, и на място да се попълни декларация за семейното положение. Най-голямото облекчение е за младоженците, които живеят в чужбина, но са решили да се женят в Пловдив. И през тази година нашенците, заминали извън България, си докарват половинките от Англия, Украйна, Германия, Русия, САЩ, а се е случвало и от Япония и Тайланд. 

Отпада и досегашната практика за записването за брак от 1 ноември  на младоженците, набелязали дати за следващата година. „Имаше опашки, в Дома се събираха по 50-100 души и това създаваше неудобства както за младоженците, така и за служителите. Слагаме край на неприятното чакане, защото оттук нататък записването става по всяко време не само за 2020 г., но дори и за 2021-ва”, коментира шефката на „Радостни обреди”.

От началото на тази година до ноември граждански брак под тепетата са сключили 1484 двойки. Цените не са променени - 60 лева от понеделник до петък включително и 138 лева в събота и неделя. Регистрацията става в Дома на младоженците на ул. „Христо Г. Данов”. Вторият Дом  на ул. „Съборна” в Стария град е затворен от началото на годината. Сградата заедно е на „Пълдин туринвест”, затова общинското предприятие  няма право да записва за сватби в тази обредна зала. Изнесените ритуали за граждански брак струват 240 лева.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?