71

След лавината искания: Зико търси пари за Хуманитарната гимназия

Пари за ремонт и реставрация на сградата на Хуманитарна гимназия ще бъдат осигурени, ако има откъде да се вземат. Това заяви за „Марица” кметът Здравко Димитров по повод на искането на кмета на район „Централен” Георги Стаменов в бюджета за тази година да бъдат планирани 2,4 млн. лева за ХГ „Св. св. Кирил и Методий”.

Процедурата по възлагане на обществената поръчка за 12 млн. лева е проведена в „Централен”, в районната администрация е избран изпълнител – фирма ВДХ АД /бившата „Водстрой” – София/. Договорът е подписан от Стаменов и през лятната ваканция част от строително – монтажните работи са изпълнени.

В проекта на общинския бюджет обаче пари не са заложени. Затова групата на ГЕРБ в Общинския съвет внесе предложени за гимназията да се осигурят 2,4 млн. лева.

Димитров обаче искаше да се убеди с очите си, че по сградата се работи и днес отиде на обекта. „Ремонтът върви добре, дограмата, поръчана в Германия, пристига, използват се най-съвременните материали. Шпакловката например, е австрийска”, описа пред „Марица” кметът.

Той допълни, че финансирането е нужно за работа вътре в сградата, включително за смяна на дървените греди на покрива, които навремето са горели.

Засега по реставрацията –предимно смяна на дървената дограма – се работи със средствата, осигурени от Министерството на културата. Те са малко над 2 млн. лева, като е преведена само една част, а останалите – когато проектът се изпълни.

Реконструкцията и ремонт в Хуманитарната ще продължат и догодина, пак през ваканцията, за да не се пречи на учебната година. Преподавателите и родителите  години наред настояват сградата - паметник на културата да бъде реновирана, за да се създадат нормални условия за обучение на децата. 

Бюджетът ще се обсъжда на сесия, която ще бъде насрочена,, след като изтече законовият срок за обществено обсъждане.

Здравко Димитров провери днес и реконструкцията на Дондукова градина, където също отбеляза, че няма забележки. За парка има пари - 3,7 млн. лева, заложени в бюджета от заема. 

Снимки от Валентина Биларева

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 3 оценки
2.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Мимето

Мимето

31.08.2023 | 21:02

Ремонта не е строеж-колко може да се крадне от 12 милиона-най -много 2 или 3...Друго нещо са стадионите-за всички има...Лесно се управлява ниско интелегентна маса... Та за какво са на кмета училища

Отговори
0 0
Яна

Яна

30.08.2023 | 18:41

ОУ Княз Александър трябваше да има вече собствена сграда , а до момента нищо! А сега да не се правят на много загрижени за Хуманитарната Зико и Сие ! ПП даде 4 милиона за този ремонт! Герб са пас и до сега, но си приписват чужд труд! Оставка!

Отговори
4 2
Юлия

Юлия

30.08.2023 | 17:26

Има два стадиона един до друг. Футболистите са гола вода. Обаче искат още пари. Е ми тея дето ги обеща на локото ги дай за гимназията. От там келепир няма, ама това е училище драги.

Отговори
8 1
Дии

Дии

30.08.2023 | 17:11

То да беше стадион, ми то училище. Той Здравку повече уважава стадионите, училищата не са важни за него и ГЕРБ. Ей го на самият Здравку много много не е влизал в училище, а пък какъв висок е пораснал. Какво като срича? Я как хубаво краде. А и трябва още пари за стадиона на милиардера, училищата после.

Отговори
8 2
Димитров (но не Здравко)

Димитров (но не Здравко)

30.08.2023 | 16:13

Нещо това политическо недоразумение, явава що се кмет на Пловди изведнъж се сети, че трябва да контролира строителните процеси в градът ни два месеца преди изборите... Аланкоолу - всички знаят, че ГЕРБ те избраха само за да покажат, че съществува по-прост политик от Б.Б.! Ай, със здраве да си харчиш откраднатите пари и не се обременявай много да симулираш политическа дейност. Шансът да те преизберат е нулев. И ГЕРП няма да платят пукнат лев на циганите да гласуват за теб тази година. Не е трудно да си намерят по-кадърен от теб...

Отговори
8 2
Димо

Димо

30.08.2023 | 15:52

Глупаво е да искат пари от Зико.След изборите дано изберем читав кмет, че на Пловдив много му се събра от 1997 само некъдърници, който расипаха всичко в града. Следващия трябва да ревизира всичко и да започне да действа на чисто.

Отговори
8 2
Т.Ш.

Т.Ш.

30.08.2023 | 15:46

В проекто- бюджета има достатъчно пера от които могат да се пренасочат необходимите средства за Хуманитарната гимназия.Необходима е само добра воля и желание от страна на Кмета и общинските съветници.

Отговори
8 0
Многодетна майка

Многодетна майка

30.08.2023 | 15:09

За училища, градини и ясли няма пари а за стадиони на частници колкото милиони искат. Зико -ще дойде Видов ден.

Отговори
11 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?