3906

След като НАП и метрологията издадат сертификат на "Тикси": Пътници пробват новата система за таксуване в рейса

Електронната система в градския транспорт в Пловдив е пред старт. Това заяви за „Марица” управителят на фирма „Тикси” Николай Недялков. Всички над 200 автобуса са оборудвани с нова техника, включително с валидатори, монтирани на предната врата, принтери за хартиени билети, бордови компютри, направен е интернет портал и са подадени документи в НАП и Държавната агенция по метрология и технически надзор.

„Готови сме! Чакаме да приключат изпитанията на оборудването и да се издаде сертификат, след което пилотно да се пуснат първите няколко линии, за да се тестват от самите пътници. Мобилното приложение също е направено и ще се активира, след като системата стартира”, обясни Николай Недялков.

Според договора, подписан миналата година, безкондукторното таксуване трябваше да бъде въведено до края на юни. Шефът на „Тикси” напомни, че електронната система предвижда заплащане чрез мобилно приложение и с банкова карта. Хартиени билети ще се продават от шофьори, но практиката навсякъде е, че те са по-скъпи от електронните. Общо автобусите, които се движат по 29 линии, са 219, но обществената поръчка предвижда рейсовете, включени в системата, да бъдат общо 260. 

Идеята е новата система да се въвежда постепенно, като се започне с няколко пилотни линии. В рейсовете все още не са свалени старите валидатори, поставени от испанската фирма „Индра”. Не са махнати и монетните автомати. Тези ангажименти не влизат в договора и съответно старото оборудване трябва да бъде премахнато от Община Пловдив. Цените на картите и билетите се определят с общинска наредба, приета през 2016 г., когато пътниците чакаха да се возят по-европейски срещу 20 млн. лева, похарчени за старата електронна система. 

Според наредбата в Пловдив вече осем години има 12 вида превозни документи за градския транспорт, сред които са и билети с прехвърляне за един час, както и едноседмична смарткарта. С въвеждането на новата електронна система обаче се очаква в Общината да намерят начин пътниците, които нямат карти, да купуват предварително билети, вместо да плащат на шофьора. Засега има само 7-8 градски бюра, повечето от които се намират на неудобни за хората места.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 5 оценки
4/5 от 5 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?