Следвайте ни

След кампанията „Книги за смет“: Пловдивчани удивени колко много пластмаса изхвърлят

viber icon

За девета година кампанията „Книги за смет“ събра тълпа от пловдивчани, решили да се включат в каузата по опазване на околната среда. 

В първата събота на юни семейства с деца се наредиха на паркинга на „Кауфланд“ в ЖК „Христо Смирненски“ с торби, пълни с различни пластмасови отпадъци. 

Пред наш репортер повечето от тях споделиха, че по принцип изхвърлят боклука си разделно, но инициативата им е допаднала, тъй като срещу килограм годна за рециклиране пластмаса, тя получиха книга по свой избор.

Организаторът Георги Събев от Smart books разказа пред екипа ни, че кампанията разполага с над 20 заглавия, като някои от книгите се печатат в специални тиражи по повод събитието. Преобладават детските книжки, тъй като 90% от включилите се са семейства с деца. Родителите смятат, че кампанията е ценна предимно поради 2 причини, защото възпитава не само в посока екология, но и прави малките любопитни към света на книгите. 

Георги Събев разказа пред „Марица“, че успехът на кампанията е изключителен, тъй като при първото издание на събитието е имало дечица на по 3 годинки, които днес са вече тийнейджъри и се включват ежегодно в програмата. 

Пред пункта за предаване на отпадъците в събота направи впечатление, че хората бяха търпеливи и показаха осъзнатост към каузата. Ема и майка й Надежда донесоха килограм пластмаса, които са събрали само за 3-4 дни. След като предадоха чувала си отидоха да потърсят избраната от тях книжка, от която да научат къде отива боклука.

Цветелина Пенова пък беше решила да вземе класика за деца и юноши за сина си Йоан, който ентусиазирано й помогна с предаването на 3 торби с пластмаса. По техни сметки в домакинството им за година се събират 30 кг рециклируеми отпадъци, които винаги изхвърлят в специалните контейнери. 

Семейство Бубарови пък се сдобиха с цели 3 книги, но отчетоха, че най-голям принос за събирането е имал малкият им син с разглобените си детски колички за игра. 

Освен книги всички включили се взеха и талон за отстъпка на продукти на био основа в рециклируеми опаковки. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?