Следвайте ни

След грешки на вълната на популизма: Общинският съвет на поправителен за COVID мерките

viber icon

Администрацията на кмета Здравко Димитров предлага: 70% намаление на такса тротоарно право при заповед за ограничителни мерки от здравния министър, но без да се променя такса смет

Общинските съветници са свикани днес на поправителен изпит, след като преди лятната ваканция гласуваха  незаконно решение за намаление на такса тротоарно право и такса смет за бизнеса в Пловдив. Бивши общинари недоумяват как е възможно градският парламент да изпадне в такъв откровен популизъм и коментират, че нивото на местните избраници пада от мандат на мандат.

Преразглеждане на решението е поискано Община Пловдив и областния управител. По предложение на Георги Величков (Ние, гражданите) съветниците намалиха на 3 август таксата за тротоарно право със 70 процента и такса  смет за хотелиерска и свързаните с нея дейности в Пловдив с 50 на сто като облекчение на  малкия и средния бизнес в условията на COVID кризата. Двете мерки бяха  подкрепени от 28 старейшини от 46, присъствали на сесията.

На вълната на популизма се качиха част от съветниците на ГЕРБ, БСП и  ДБ,

макар Веселина Александрова от ДБ и да предупреди специално, че така формулираното решение  не е издържано.

Веднага след като промяната на наредбата беше одобрена след две прегласувания и почти на ръба на кворума, кметът Здравко Димитров предупреди, че не възразява срещу облекчения за бизнеса, каквито са приемани от началото на пандемията предимно по предложение на администрацията, но ще оспорва решението, тъй като няма противоречие на закона и местната наредба.   

На днешната сесия за  разглеждане е внесено  предложението на зам.-кмета Величко Родопски, който изпълнява длъжността кмет. Таксата тротоарно право, която се плаща за ползване на общинска собственост предимно за търговска дейност, да  бъде намалена със 70 процента до края на тази година, предлага Родопски.

Условието, което поставя администрацията, е промяната да се въведе след решение на национално ниво, тоест след заповед на Министерството на здравеопазването за ограничаване на стопанската дейност като една от  противоепидемичните мерки. Такава разпоредба на МЗ  за страната до края на миналата работна седмица нямаше.

Зам.-кметът отбелязва, че в решението си

съветниците не са уточнили  периода, за който се приема намалението  на таксата,

като посочили абстрактен срок - за  периода на локдаун. В нормативните актове не се използва понятието „локдаун”. В тази връзка Община Пловдив предлага мярката да важи до края на тази календарна година, за който срок се приема и бюджетът на Пловдив.  

От правна гледна точка е неточна и формулировката на таксата, наречена в решението на ОбС тротоарно право.  Според общинската наредба таксата се плаща за ползване на тържища, пазари, панаири, площади, тротоари и улични платна, което означава, че именно така тя трябва да се цитира  в решенията на местния парламент, тъй като всяка неточност автоматически прави наредбата неизрядна от към законността. 

Фрапиращо е решението за 50 процента намаление на  такса смет за 2021 г. 

Администрацията  счита, че  това е  незаконосъобразно и решението трябва да бъде  отменено. Законът за местните данъци и такси забранява да се правят промени в рамките на текущата година. Същата е и позицията на областния управител Ангел Стоев, за която той е уведомил Общинския съвет с писмено становище.

Очевидно е, че на пловдивските избраници липсва юридическа подготовка и умението да работят в партньорство с администрацията. Нямаше да се налага да си прекъсват ваканцията, а данъкоплатците да броят 400 лева на всеки съветник  за това, че е присъствал два-три часа на сесията, свикана поради непознаване на законите на 28-те от тях.  Прочее - през август заведенията, които плащат за тротоарно право, бяха пълни, както и всички обществени места. Пълни са и днес.   

Александър Държиков /ГЕРБ/, председател на Общинския съвет: Държавата да покрие част от загубите на общините

Склонен съм да подкрепя предложението на администрацията за 70 процента намаление на тъй наречената такса тротоарно право, след като обаче здравното министерство ограничи стопанската дейност. Бизнесът трябва да бъде подпомаган в условията на криза, но аз много се надявам и държавата да компенсира от своя бюджет част от загубите, които носят общините.

Общинските бюджети са ограничени, а в същото време Пловдив се разраства, изграждат се цели нови квартали, гражданите все по-често искат хубави улици, паркове, места за паркиране, за което са необходими средства. Държавата събира повече приходи и има възможност да увеличи парите за общините. 

При гласуването на предложението на Георги Величков, прието на 3 август, се въздържах, защото така формулираното решение за такса битови отпадъци и такса за ползване на общински имоти не беше оформено правилно от законова гледна точка.

Поисках прегласуване, защото при преброяването ми се видя невероятно предложението да бъде прието, особено в частта такса битови отпадъци, изписана като такса смет, защото тя не може да се променя в средата на годината. Промяна на тази такса смет се прави до края на календарната година за следващата - така изисква Законът за местните данъци и такси. От таксата за битови отпадъци се планира бюджетната сметка за разходите по дейностите, свързани с чистотата.

Всички решения трябва да се вземат след юридическа консултация, ако самият съветник не е подготвен в една или друга област.

Йордан Василев, общински съветник от БСП: Наемателите също да не плащат, ако обектите затворят

Наемателите на общинските имоти, които развиват стопанска дейност, също трябва да бъдат освободени от плащане на наеми, ако при масово разрастване на пандемията затворят обектите. Бизнесът не може да си позволи два-три месеца да не работи и да не получава през това време облекчения от страна на държавата и Общината. Наемателите не извършват само ресторантьорски дейности, но също така спортни, културни, социални, които не носят големи и сигурни печалби.

Ако има подобни рестрикции, всички наеми за стопанска дейност трябва да бъдат опростени на сто процента за този период, в който не работят. Вероятно на сесията предложението на администрацията ще претърпи корекции. Ние считаме, че мерките трябва да бъдат разумни, за да не се отразят негативно върху бюджета.

Нашата група подкрепи предложението на 3 август, макар да беше неясно формулирано и популистко. Гласувахме точно от тези съображения - че бизнесът се нуждае от подкрепа. И преди, откакто се предприемат извънредните мерки за COVID-19, нашата група прави предложения за облекчаване на бизнеса. В Общинския съвет те често се отхвърлят, а след това се внасят за одобрение на сесия от администрацията.

Евелин Парасков /Съюз за Пловдив/, зам.-председател на Общинския съвет: Свидетели сме на див популизъм на държавно и местно ниво

Нашето мнение е, че всяко решение, което засяга определен бранш на територията на Община Пловдив, следва да бъде обвързано с решение на правителството в тази насока.

Служебното правителство в момента вероятно чака да влезем в „пурпурната” зона, за да активира мерки по плана за справяне с пандемията. Засега няма засегнати сектори, вследствие на което не се налага да бъдат приемани значителни промени във фискален план. Не са необходими компенсаторни механизми, при това - с толкова висок процент.

Наблюдава се див популизъм както на национално, така и на местно ниво. Това тласка държавата по надолнището и на този процес следва да се сложи край. Както у нас, така и в държави с децентрализирано управление принципът на субординация при вземаните на антикризисни решения, е ясен - държавната власт, после местните власти.

Константин Георгиев, общински съветник от Кауза Пловдив: Подкрепа - да, но да мислим и за бюджета

Доста стъпки сме направили досега, за да облекчим положението на търговците и бизнеса. На предишната сесия нашата група не подкрепи предложението на колегата, защото беше незаконосъобразно и това се потвърди с последвалата реакция от страна на кмета на Пловдив и областния управител. 

Не бива да забравяме, че наближава ноември, когато се подготвя бюджет за следващата година. Тогава от всички звена, а и съветници искат пари, за да отговорят на нуждите на големия град. Затова, приемайки мерките за подкрепа на бизнеса, следва да спазваме баланса между интересите на гражданите и търговците.

Веселина Александрова, общински съветник от Демократична България: Гласувахме принципно идеята за подкрепа на бизнеса

Ние ще подкрепим  предложението за намаление на такса тротоарно право, защото сме убедени, че бизнесът се нуждае от подкрепа. Считаме за напълно основателни аргументите на областния управител във връзка с такса битови отпадъци,че тя не може да бъде променяна в средата на годината.

В тази част решението е незаконосъобразно и още на сесията на 3 август го казах в Общинския съвет, като направих предложение за частично освобождаване от таксата. Изначално предложението на Георги Величков не беше издържано от правна гледна точка. Внесе го в последен ден, извънредно, без да се обсъди предварително в постоянните комисии. Нямаше необходимост от тези прибързани действия.

Подкрепихме принципно самата идея - че трябва да има облекчение за бизнеса в условията на пандемията. Многократно сме вземали подобни решения и в това няма нищо необичайно.

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?