71

След горещи дебати: Отказаха още пари за “Модър - Царевец”, Кукленско и Брезовско шосе СНИМКИ

Общинският съвет отказа да подкрепи предложението на кмета Здравко Димитров за 20- процентното увеличение на средствата по договорите за обществени поръчки за основни пътни обекти.

Дофинансиране  беше поискано за подлез  “Модър - Царевец”,  подмяна на в и к мрежата  по проекта за воден цикъл “Брезовско шосе - Дунав”, ремонт на Кукленско шосе и бул. “Хаджи Димитър”, разширение на ул. “Царевец”.

Увеличението  беше подкрепено само от 19 съветници при необходим кворум 26. Други 18 се въздържаха, а 6- ма съветници гласуваха против.

Разгорещени дебати съпровождаха гласуването. Съветниците Веселина Александрова от Демократична България, Добромира Тошева от групата, наскоро именувана "Автентична лява БСП", Георги Величков от Ние, гражданите и независимият Слави Георгиев обвиниха администрацията, че не е предоставила точни разчети защо се налага увеличението.

Слави Георгиев отбеляза, че и Националната асоциация на общините поставя въпроса за индексирането на договорите заради инфлацията, но подчерта, че подобно решение трябва да бъде обосновано.

”Предложението на администрацията е придружено с кратко изложение, което казва да подпишем празен чек. Не са предоставени материали, че завишението на цените е действително необходимо.  Ако в частния бизнес  някой внесе такова предложение, ще бъде изхвърлен или натоварен в багажник”, отсече Георгиев. 

И призова: Ако предложението бъде гласувано, пловдивската прокуратура да се заинтересува.

Добромира Тошева нарече предложението несериозно и предупреди, че групата ще гласува "въздържал се", тъй като липсва информация, която да убеди съветниците, че фирмите не извиват ръце, а наистина се нуждаят от допълнителни средства. 

"Очаква се рецесия и цените ще паднат. Този процес вече започна. Преди цената на желязо беше 2,60 лева, сега е 2 лева. Защо необходимите средства не се планират от следващия бюджет, за да се видят реалните сметки? И защо ще се взимат пари от заложените за ремонт на Рогошко шосе, където имаше протест заради разбитата настилка?", попита Георги Величков. 

Веселина Александрова  напомни, че Агенцията за обществени поръчки допуска индексация на обществените поръчки при определени условия, но поиска предложението да се отложи. "Няма как да позволим да се дадат  допълнителни средства по-комунистически - на всички по равно".  Искането й за отлагане не се прие. Не получи достатъчно подкрепа и Слави Георгиев, който настояваше за отхвърляне на предложението. 

Кметът Здравко Димитров не присъстваше на сесията, защото е в отпуск, а неговият ресорен заместник Пламен Райчев не се изказа.

Пред репортера на “Марица” Райчев обясни, че фирмите са представили точни сметки и който от съветниците иска да ги види, може да го направи.

 

Снимки от Валентина Биларева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
Чечи

Чечи

26.07.2022 | 12:26

За допълнителните средства за строителните обекти , другарите искали обусновка . Не знам като оъидат в магазина ,пак ли искат обуснование . И пак Другарите защо не казват кой е виновен за високите цени , на времето казваха , международното положение . Сега казват Цирк ПП , ДБ ,БСП . Особено последните , сме го усещали винаги когато с във власта . Както казва Слави , те хванат ли нещо / независимо какво / не го изпускат .

Отговори
1 0
комунист

комунист

21.07.2022 | 19:36

Писах ли Ви ,че общината се прецаква с пробива под ж.п. линията на Модър - Царевец.Песах Ви но няма кадърна управа.Същото ще стане и с пробива под централна гара.Има закон който казва,че на който му трябва нещо строи всичко и плаща всичко.Подлеза на жп.линията на Модър е заради закрит прелез преди 40-50 години т. е. НКЖИ трябваше да го построи изцяло и да го плати но Пловдивската управа от некомпетентност и угадничество се прецака и то за наша сметка.Същото е при пробива на централна гара.Той трябва на НКЖИ за да усвои едни пари.Общината трябва да стъпи на закона и да си иска парите от държавата.

Отговори
1 1
Румен

Румен

21.07.2022 | 17:14

Кмете, до кога ще ни правиш на маймуни. Да ние несме завършили вишата Магнаурска спортна школа но разбираме от сметки и комисиони.

Отговори
5 1
ХАЗНАТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ Е ПРАЗНА 0000%

ХАЗНАТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ Е ПРАЗНА 0000%

21.07.2022 | 16:04

БАЙ ЗРАВКО ПЛОВДИВ НЕ МОЖЕ ДА ОПРАВИ ЧАК ДОШЪЛ В С. БЕЛАЩИЦА ДА ГИ КАНИ В ОБЩИНА ПЛОВДИВ И ЩЯЛ ДА ОПРАВИ СЕЛОТО ОТ ВСЯКЪДЕ

Отговори
7 0
Действително

Действително

21.07.2022 | 16:24

"ще го оправи". Вервайте ми! Така както "оправиха" държавния терен на бул. Вапцаров, че чак главната архитектка напусна (хм, ЗАЩО напусна), така и всичко, до което се доберат "ще бъде оправено".

Отговори
5 0
Лошо

Лошо

21.07.2022 | 14:06

Искали да си гласуват комисионните

Отговори
10 0
Съюз на Европа (ЕС)

Съюз на Европа (ЕС)

21.07.2022 | 12:47

Нищо и никакъв подлез се преизчислява и отлага във времето, за да се обещава всеки мандат. Търпелив народ сме си.

Отговори
8 0
Дуков

Дуков

21.07.2022 | 11:21

Нямат пари?Закривайте Община Пловдив.Вътре има само пасмина от дърти шкембаци които не стават за нищо.Само взимат и лапат и си влачат грозните туловища по улиците ( като кмета)

Отговори
19 4
Гъдю ,ти си от лапачите!

Гъдю ,ти си от лапачите!

21.07.2022 | 11:12

Има достатъчно пари за обектите.Предложението за 20%увеличение е за лапане.Не се наситихте, но ще дойде време да повръщане.

Отговори
19 4
ГЪДЮ

ГЪДЮ

21.07.2022 | 11:06

РЕМОНТЪТ НА "КУКЛЕНСКО ШОСЕ" ТРЯБВА ДА СЕ ДОВЪРШИ. НАЛИ ТАКА???!!! КОЙТО Е ГЛАСУВАЛ ПРОТИВ ПАРИТЕ ЗА РЕМОНТА ДА ХВАЩА ЛОПАТАТА И МАРШ НА ОБЕКТА,ДЯВОЛ ДА ГО ВЗЕМЕ.ПОНЕ ПЪТНИТЕ ЗНАЦИ С ОГРАНИЧЕНИЕ НА СКОРОСТТА НА 30 И 40 КМ/Ч,МАХНЕТЕ. ПЪЛНА СКРЪБ... И БЕЗХАБЕРИЕ...

Отговори
10 11
Биляна

Биляна

21.07.2022 | 11:03

ГЕРБ върна социализма, да бъдеш държавен или общински канцеларски плъх се превърна в много доходен бизнес без да носиш отговорност. Тези в частния нямат никакъв ама никакъв шанс.

Отговори
18 7

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?