3906

След "Фермата": Линда пак е с цигулката на Главната

Пловдивчанката учи право и приключи първия семестър с пълно шест

Тя влезе във „Фермата“ с цигулката си и кученцето Барни. Линда Бонева, която пловдивчани познават от Главната като момичето с цигулката, с над 100 медала от състезания по гребане, влезе по-късно в състезанието, претърпя злополука, но стигна до финала. Постигна го с познаването на алманаха, посветен на Васил Левски, и добрата си физическа подготовка от състезанията по гребане.


Казва, че във „Фермата“ се е научила на повече търпение, намерила е приятели, усвоила е занаяти. Минала е, както през чисто практични, така и през житейски уроци.

 „Разбрах, че както и в живота, днес може да си в Рая, утре да си в Ада, но това няма да е все така. Днес може да си на дъното, но утре отново да изплуваш,. И дори да стигнеш върха, може да паднеш, но да знаеш, че можеш и да се изправиш. Разбрах, че в днешно време повечето хора сме консуматори, а всъщност нямаме нужда от много храна, пиене, сън, защото организмът ни се нуждае от много по-малко“, разказва за най-важните уроци, които е научила във “Фермата“ Линда Бонева.

 

Когато я одобрили за участник във формата, спортният й дух я движи към крайната цел - да го спечели. Била наясно, че влиза по-късно и ще й е трудно - другите участници вече се познавали и ако отборът й загуби, ще е първата, която ще си тръгне. Като спортист обаче била убедена, че няма да играе играта сама за себе си, а ще отстоява целите на тима.

Още когато влиза във „Фермата“, е впечатлена от красивата природа и това я връща към детските години, когато прекарва ваканциите в Тревненския балкан, където семейството има къща.

 

„ Далеч от града отново се почувствах свободна, усетих отново сливането с природата и зареждащия ефект на това спокойствие. Отначало смятах, че като млад човек, на когото ежедневието е свързано със социалните мрежи, ще ми липсват телефонът и лаптопът. Там се убедих, че една почивка от електронните устройства е много положителна. Даваш си сметка колко много време губиш с тях и след като излязох от „Фермата“, започнах сама да се ограничавам, защото те не могат да ти донесат хубавите емоции, да ти създадат незабравими спомени, каквото е едно истинско преживяване, споделено с други хора“, казва момичето.

Във „Фермата“ Линда влиза с любимото си куче Барни и цигулката. В началото на мъника му било трудно, защото от цивилизацията попаднал между дворни кучета, кози, крави и кокошки. „Той обича да си поспива с часове през деня и не е с мен само когато съм на лекции. Там обаче нямах свободно време за него и се случваше вечер, на церемониите, да заспива в ръцете ми. „Фермата“ беше моето място, но не и неговото“, шегува се Линда. За цигулката също не <210> оставало много време, но понякога будела съквартирантите си с музика.

 „Там просто нямаш много свободно време. Непрекъснато се подготвяш за битки, а времето извън тях преминава в приготвянето на храна или с фермерските задачи. Случвало се е вечер след дуел да стоим до 2-3 часа, за да работим по задачите, поставени от фермера“, спомня си Линда.

Тя обаче е доволна, че като млад човек, който живее повечето време сам, усвоила и чисто практически умения: „Научих как се прави кисело мляко, извара, сирене и кашкавал, което съвсем не се оказа трудно, а нещата стават много по-вкусни от тези в магазина. Научих се и да готвя, тъй като повечето време съм се хранела в ученически и студентски столове. От Еми усвоих много неща. Тя беше човекът, който въртеше цялата кухня. Всички мислехме, че обича да готви и по този начин й се разнообразява ежедневието. Но се оказа, че у дома почти не й остава време за кухнята“. Шегува се, че ще научи и майка си как да прави кашкавал и сирене, защото тя живее в екологично чист район и ще й носи домашно приготвени продукти, когато си идва  в Пловдив.

 

От фермерските задачи любими й станали занаятите. Обичала да се потопи в магията, която носи всеки от тях, и като види какво е създала с ръцете си, се чувствала удовлетворена. Най-любима се оказала калоферската дантела. Свързала се с майсторката и си поръчала совалки и материали, с които у дома да релаксира след дълъг ден в Юридическия факултет.

Линда впечатли зрителите и участниците с познанията си от алманаха, посветен на Васил Левски. Много от нещата за Апостола знаела от обща култура и от училище. Имало обаче и много непопулярни досега факти и събития. Поставила си за цел да ги научи и всяко свободно време, когато не била заета с фермерските задачи, четяла алманаха. "Много ми помогна, че покрай следването в университета съм свикнала да запаметявам голям обем информация. Това е една от силните ми страни и заложих на нея“, не крие тайната на успеха Линда. Успяла да мине алмаха от 400 страници 3 пъти и почти нямало въпрос, който да я затрудни.

 Най-ценното, което останало от „Фермата“, обаче били създадените приятелства и добрите отношения, които запазила с всеки от участниците. За живота си с тях помни само хубавите неща. Поддържа контакти както с хора от „Елбетица“, така и от „Канатица“.

Имаше участници, които искрено се забавляваха, докато други гледаха много сериозно на играта и си преследваха целта за победа. Приемаха го повече като работа, отколкото като някакво преживяване, което няма да им се случи друг път. И в двата случая обаче всеки си преживя приключението по свой си начин“, казва Линда.

За актьора Петър, когото много от участниците и зрителите приемаха като дразнител, Линда също е запазила добри спомени. „ Петър може би е един от най-добрите стратези, които досега са участвали в риалити предаване. Още като чуеше каква ще е играта, той можеше да си представи какви грешки могат да се допуснат, къде са трудните моменти и как можем да ги избегнем. Виждаше цялата картинка отстрани и къде е мястото на всеки от отбора в нея. Факт е, че след като напусна, отборът тръгна надолу".

 

 

За другия противоречив участник - Кенан, Линда също си спомня с добри чувства. Казва, че под грубата му първична външност е много добър човек и до болка искрен: „Това, което му е в ума, това е и в устата му. Понякога истината боли, затова някои, включително и аз, сме му се обиждали в определени моменти. С хора като Кенан обаче си даваш сметка, че е по-добре да имаш честни приятели, отколкото такива, които да ти казват това, което би ти харесало“.

Най-близо до сърцето на младото момиче остава Еми.  „Тя е много искрен и добър човек. Никога за никого не каза лоша дума. Въпреки че имахме разпределение кой кога да става по-рано, Еми нямаше ден, в който в 6 часа сутринта вече да не е в кухнята и да ни приготвя закуска. Когато се нараних, през цялото време ме успокояваше, грижеше се за мен, накара ме да се чувствам добре и спокойна“, спомня си за един от най-тежките моменти Линда.

За екипа момичето си спомня с много хубави чувства. „Иван и Андрей са такива на екрана, каквито и в живота - весели и позитивни. Баба Дешка е много лъчезарен и добър човек. Има какво да научиш от нея не само за кулинарията, но и за живота. На д-р Боби съм безкрайно благодарна. Той не се презастрахова да ме отстрани от играта след контузията, а реално прецени, че след няколко дни ще мога да се върна на арената. Той ми даде шанс да стигна до финала. 

УСПЕХИ

След края на „Фермата“ много хора вече  разпознават Линда, докато свири на Главната. Радва се, че всички й казват, че не са срещали лоши отзиви за нея в мрежата. За нея обаче най-важното е, че родителите й са харесали участието й и за нищо не са я упрекнали.

В момента Линда продължава следването си в Юридическия факултет на ПУ. Първия семестър приключва с пълна шестица. Един ден преди финала научава, че е получила поредното признание „Изявен студент“. От всички 5 курса на факултета, които са от по 150 души, са наградени само още две момичета. Номинирана е и за „Студент на годината“.


Снимки от личен архив

Оцени новината

Оцени новината
3.9/5 от 23 оценки
3.9/5 от 23 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Stefan Pandev

Stefan Pandev

04.03.2024 | 19:21

Изключително грозни коментари и мизерни и злобни хорица. Момиченцето е талнтливо и работливо. Студентка е. Какво друго да работи за два три месеца на година и защо да не свири? И кученцето е чудесно. Мили създания

Отговори
1 0
Ми така е

Ми така е

03.03.2024 | 14:05

Който не му се работи отива да свири на центъра!!! ВСЕ ПОВЕЧЕ ДЕГРАДИРА ОБЩЕСТВОТО НИ С НОВИТЕ ЗАПАДНИ ПРОФЕСИИ!!!

Отговори
4 1
Лъчезар

Лъчезар

03.03.2024 | 10:19

Не истривай и се пази от измамници Йордан Великов Иванов егн 5901195280 и съпруга крадливата Светлана Георгиева Димитрова Иванова егн 6302095291 от Русе, осъждани 22 пъти,40ФИРМИ ИЗМАМЕНИ, ПРИСВОЕНИ ЧРЕЗ ИЗМАМА 1000000ЛВ.НЕ ВЪРНАЛИ ПАРИТЕ НА НИКОГО. ПЛАЩАТ НА ПРОКУРОРИ И СЪДИЙ И ЗА ТЯХ НЯМА ЗАТВОР. НЕ ИСТРИВАЙ.

Отговори
4 1
Изхода е лесен

Изхода е лесен

03.03.2024 | 07:45

Ферми,Ергени,Кухни,Брадъри и още една пълна кошница с простотии,с които ни заливат...И после се чудим защо децата ни са тъпи...Ами защото нас ни затъпяват-ние какво да дадем на децата си,на какво да ги научим?И всеки ден по медиите платени реклами,статии,"интервюта" със "звездите" от предаванията...Какво да направим-ами-спрете телевезира, не се тъпчете с простотии,седнете и си поговорете с семейството си-и ще видите колко интересни неща имало ...

Отговори
11 0
Никога

Никога

02.03.2024 | 22:05

Никога не бих Цъфнал сред Простотията!

Отговори
10 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?