Следвайте ни

След драмата в Пловдив: Застраховайте къщите при строеж в съседен имот

Инж. Димитър Хаджипетров, бивш кмет на район "Централен" съветва пловдивчани

viber icon

Щетите, нанесени на къщата на ул. „Видима” 8а в Пловдив по време на изкопните работи на строеж в съседство, биха могли да бъдат предотвратени. Какви са мерките, които трябва да се предприемат от държавната и общинските власти, за да не се стига до подобни неприятни случаи?

 

В Пловдив има много стари къщи, повечето от които са долепени една до друга, и при строеж често се стига до напукване или срутване, защото обикновено основите на новата сграда са по-дълбоки.  Първото правило, което трябва да се въведе, е за застраховане, което не се третира в закона. Единият начин е инвеститорът да направи застраховка на съседната къща, защото той ще плаща щетите при евентуалния инцидент. Общината ще изисква от инвеститора да представи документ за застраховка, ако това условие се приеме с изменението на Закона за устройство на територията. Другият  начин е  самият собственик да го направи, след като е уведомен за строеж на границата на имота му.  

Застраховката се урежда преди старта на строителните работи, а не когато вече се копае,

тъй като застрахователната кампания няма как постфактум да изплати парите.  В случая  с дома на ул. „Видима” щетата е огромна, тъй като къщата на три етажа се  е наклонила и напукана.

 

Второ, преди да се прави изкоп, задължително трябва да се извърши геологическо проучване. Трето, строителят трябва да прави основата на части - изкопава се най-напред на една трета от площта, налива се бетон, слагат се железа и арматура и се оставя да се втвърди, след това  да се свърши това на втората и третата част от основата.

На инвеститорите това е неизгодно, но така си спестяват главоболия и пари

Когато бях кмет на район "Централен", много пъти давах предписания основата да се налива на части и да се прави допълнително укрепване на съседната къща. Това е гаранция, че няма да се случи инцидент.  Веднъж, когато хората ми се оплакаха, че до тях започнали да копаят и може да падне тяхната къща,  веднага наредих да се спре строителството. С моя заповед строителят изля половината стена, после другата и така имотът се укрепи.

Допълнителните мерки представляват много добра превенция на щетите, които се нанасят при строителство на границата на съседните имоти. Така ще се избегне водене на съдебни дела, прокурорски разследвания и ще се икономисат средства. Да не говорим, че в някои случаи  собствениците на старата къща се оказват на улицата, без дом, и ако инвеститорът  се заинати да поеме квартира или ремонт, трябва сами да покриват разходите. Има опасност при срутване да бъдат затрупани хората, които живеят в къщата, затова е необходимо да се вземат предварително мерки.

 

Шефът на РДНСК в Пловдив Мария Дончева:

До 10 дни ще е ясно кой е виновен за рухването

 

70-годишната къща на ул. „Видима” в Пловдив, която е пред срутване, едва ли ще може да се укрепи, като най-вероятно ще трябва да се изгради наново. Това заяви шефът на РДНСК Марияна Донева, която вчера беше на адреса заедно със собствениците на имота. 

Тя обясни, че до 10 дни трябва да стане ясен резултатът от проверката на дирекцията, като вече е изискана цялата документация и е извършен оглед.  Конструктори и архитекти ще изготвят протокола - както по коя вина къщата се свлича и какво трябва да се направи.

Двуетажната къща се напука и разцепи при строителни дейности в близост в понеделник по обяд. В сградата  живее 4-членното семейство на Пейо и Илияна Костадинови, което вече е настанено в друго жилище, осигурено от строителя. „Цялото ни имущество е вътре. Взехме по едни дрехи, документи и успях да спася котка с две бебенца”, каза мъжът.  Той потвърди, че е на квартира, поета от строителите, но нито знае докога ще се плаща от тях, нито дали ще получат някакво обезщетение.

"Само аз бях вкъщи, обаче излязох по някаква луда случайност да си взема кафе. Връщайки се, видях как почва да се цепи едната стена от онзи край и започна да се разширява. Снощи е паднала част от покрива. Говориха за някакви укрепителни дейности, обаче като гледам, вече и това няма да може да помогне. Четири човека сме на втория етаж. Долният етаж се води на моя братовчедка. Тя в момента е в София", обясни Костадинов.

„Строителните дейности започнаха в края на миналата седмица със събарянето на близките 2 къщи, които са на калкан, и на тяхно място трябва да се построи нова жилищна сграда. Първите пукнатини се появиха на втория етаж в петък. След дъждовете през уикенда и явно заради лошо укрепване на изкопа къщата ни се напука от горе до долу“, разказаха още собствениците.

Районната администрация на „Източен“ запечата още вчера опасната сграда.

Собственичката на фирмата строител "Стат-2" отрича да има вина за случилото се, като се аргументира, че съседната къща е била стара и пропукана.

Както "Марица" вече съобщи, инвеститор в строящата се в съседство сграда е Стойко Тодоров, заедно с Мария Тодорова, Илия Минков и Лиляна Царева.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Малко

Малко

25.06.2021 | 08:01

В тази наша държава се извършват чудовощни престъпления с общинско и държавно участие тоест държавни и общински служители срещу заплащ си зстварят очите и хората остават без имоти .В едно обезлюдяващо село в Северозападна България имам имот с остатаци от къща съседа си решил ,че може да си присвой моя двор и го огражда и строй .Сега от общината ми предлагат да си напусна целият имот без да ме компенсират За имота плащам данъци и имам няколко НА Хора в кой век живеете ,защо архитекта на селската община не си даде в замяна свое жилище.Правите хората на глупави и ако мине номера

Отговори
0 0
4000

4000

24.06.2021 | 11:41

Строителите и инвеститорите нарочно така копаят, че да застрашат комшиите и след това да купят имота им и да строят там отново. Това е схемата им да те накарат да си продадеш имота.

Отговори
4 0
Строежи

Строежи

24.06.2021 | 10:41

Що за съвети и препоръки, абсолютно несериозни неща. Какъв е проблемът ако просто се копае на метър и повече от другата сграда. Повечето от новите обекти само като излязат от земята имат такова голямо изнасяне над тротоари и други площи погледнете навсякъде. Защо това не се направи малко по ниско толкова ли е проблем. Защо трябва да се копае по този начин. Това не е ли много стара технология, все се говори че имаме добри специалисти нека си кажат думата по този въпрос. Мисля че изнасянето на вън се казва еркер, за това става въпрос. Просто трябва да се раздвижи мисленето а не да си създаваме проблеми и като ги отстраняваме да се радваме, типично по нашенски. И това ако е напредък здраве му кажи.

Отговори
2 0
Големият  напредък

Големият напредък

24.06.2021 | 10:51

За вас ще бъде да се ограмотите малко като прочетете учебника по земна механика и фундиране. И тогава ще ви завиждат на акъла който давате.

Отговори
0 2
питам само

питам само

24.06.2021 | 10:39

Защо пострадалите при изкопни работи трябва да се застраховат, а не тези, които копаят да направят застраховка, за да обезпечат евентуални вреди?

Отговори
9 0
Недей  да  питаш.

Недей да питаш.

24.06.2021 | 10:45

Ами прочети статията и ще откриеш че точно това се предлага. Извършващият строителството да застрахова съседната застрашена постройка.

Отговори
1 2
Батко

Батко

24.06.2021 | 10:31

Застраховката си е застраховка, но безумието да се пестят пари от укрепване трябва да бъде криминализирано!

Отговори
7 0
Не  съм  съгласен

Не съм съгласен

24.06.2021 | 10:23

Аз съм строителен инженер и знам че има технологии които гарантират сигурност при изкопни работи. Но проектантите спестяват тези технологии при конкретното проектиране.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?