Следвайте ни

След асфалта за 1 милион: ВиК оставя "Беломорски" на септични ями

Народът връзва мръсните води с дъждарките. При всеки дъжд ниските дворове се превръщат в торища

viber icon

Година след като бяха положени 300-те метра асфалт за един милион, в квартал Беломорски още ходят с кърпи и маски на лицата. Причината? Асфалтираната отсечка е само до спирката, а оттам нататък „кучета ги яли”.

Бордюрите на обръщалото на рейсовете вече са разбити. В стъклата на спирката зее дупка, а до нея при дъжд се разстила гьол. Пред входа на най-близката къща е наредена малка барикада от торби с пясък.

Живеещите сред прахоляка и локвите се чудят кога най-после ще станат част от града. В края на втората декада от 21. век те още са септични ями, забравени от общината и местното ВиК. 

Къщата с барикадата о​т пясък е на патриарха на квартала - 84-годишния дядо Ичко Симидчиев. Роден е тук, но не помни махалата да се е наводнявала така, както след полагането на асфалта пред дома.

„При най-малкия дъжд всички мръсотии се стичат в нашия двор! При пороя от 2 юни внукът ми се обади: Спасявай двора! И аз - на 84 години, започнах да редя стени от бетонни тухли и да мятам пясък срещу водата”, разказва Ичката. 

Оттогава взима следобедната си дрямка с лопатата под ръка. 

На улицата има няколко дъждарки, които са далече от дома му. Кварталът няма канализация и няколко комшии

се изхитрили да си вържат мръсните води с шахтите.

Като завали, дворът на Ичко става торище. В проекта за 300 метра асфалт за милион не са предвидени тръби за обратни води. А дворът на Ичката е хубав -на централно място се извисяват 4 бананови дървета. Според стареца изводът е един: Всичко е правено калпаво!


Бившата касиерка в пощата Цветанка Георгиева припомня, че хората тук растат и остаряват с проектите за асфалт и канализация.

„Аз съм от 9-годишна тук. За това време нищо не е направено! През 2007 година щяха да отчуждават по 3 метра от дворовете ни, за да правят 11-метрова улица, която да свързва Кукленско и Коматевско шосе. Нищо не стана, а проектът отпадна поради давност”, припомня Цветанка.

След това дошъл този на сегашната администрация. Казали, че първо ще оправят улицата до обръщалото на спирката, а после щели да го продължат. И нещата спрели дотам. Улицата е общинска, но по-нататък се разклонява и


част от нея попада в границите на община „Родопи”.


„Постоянно дишаме прах, а когато вали, газим в локви до коляно. Живеем със септични ями. Сега започна брожение сами да си съберем пари и да довършим улицата”, казва жената.


Смята, че няма смисъл от това, защото пак ще са без канализация - Южният колектор, който ще излезе 80 милиона лева, е все така далече от реализация.

Миналата година двама братя, които живеят в квартала, започнали да събират по 100-150 лева от къща, за да нахвърлят чакъл в дълбоките дупки и да го минат с валяк. Днес обаче няма и помен от тези кръпки на отчаянието. 

С изключение на районния кмет Борислав Инчев, хората са виждали политици в навечерието на миналите местни избори и за рязането на лентата на частичния ремонт.

Знаят, че пак се задават избори, и очакват кандидатите за властта да ги навестят с някоя окуражителна дума. Но вече не вярват на обещанията им.  

Кметът  на "Южен": Ако чакахме канализацията, нямаше да има улица

От район „Южен” обясниха, че не е невъзможно да се направи проект за въпросната отсечка и сега. Проблемът е, че дори да започне тази подготовка за инвестиция за 400 хиляди или един милион, строителството може да започне най-рано след година и половина.

„Толкова отнема предварителната работа за одобряването на един проект. Безболезнено може да се направи само път без канализация”, обясни кметът Борислав Инчев. 


Той припомня, че дори да се асфалтира останалата част от „Беломорски”, при старта на строителството на Южния колектор улицата пак трябва да се руши, за да се положат тръбите.

Колекторът, който трябва да свързва ЖР „Тракия” с южната част на града, ще струва 80 милиона лева. Той обаче е в ръцете на ВиК. Според Инчев до 2021 година този проект може да се осъществи, ако се намерят парите.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Красимира

24.08.2019 | 11:59

Дядо Ичко и цялото му семейство да не се жалят толкова много, защото ще им публикувам снимки как самите те си точат септичната яма в шахтата пред къщата и крият маркуча с едно червено голфче. А след това реват, че фекалиите им се връщали в къщата, ами те са си тяхни. Другите хора ползват воми и се справят със септичните ями.

Отговори
0 0

Даниела Иванова

21.08.2019 | 12:36

А защо никъде в статията не споменахте за хората който живеят там как са си превзели част от пътя и са си направили дворовете по-големи, което допълнително затруднява преминаването на тези 200 метра ад. Хората който живеят в края на Беломорски и са на път извън регулация наистина събират по 300 лева от къща и си оправят пътя. До тези който живеят в лошия участък обаче знаят че повече от тях са в нарушение и отказват да пуснат оплакване до общината за да свърши това тежко прибиране по домовете ни. Част от информацията ви изобщо не е вярна.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?