Следвайте ни

Реконструкцията на ул. "Даме Груев" стартира с 1 млн. лева

Кметът Здравко Димитров коригира проектобюджета след срещата с общинските съветници от "Съюз за Пловдив"

viber icon

Кметът Здравко Димитров коригира проекта за бюджет след срещата с общинските съветници от "Съюз за Пловдив"

 

В проектобюджета на Община Пловдив за 2020 г. е предвидена сумата от един милион лева, което ще даде възможност за обявяване на обществена поръчка за ул. „Даме Груев“. Тази година ще стартират строителните работи по реконструкцията, разширението, подмяната на ВиК мрежата и изграждането на нови тротоари.

Това обяви вчера кметът на Пловдив Здравко Димитров след срещата  с общински  съветници от „Съюз за Пловдив“, на ко​ято присъствала и областната управителка Дани Каназирева в качеството си на лидер на партията.   На срещата бяха обсъдени предложенията на групата за инвестициите в градската инфраструктура през тази година.  Съветниците  настояват още през 2020-а да започне реконструкцията на ул. „Даме Груев“ в „Южен“, за който в проектобюджета бяха планирани само 40 000 лева. Тези пари са колкото Общината да се разплати за проекта. 

„Предложенията на „Съюз за Пловдив“ са безспорни и добре мотивирани, именно заради това голямата част от обектите ще бъдат включени за финансиране“, заяви след срещата Здравко Димитров.

Ул. "Даме Груев" е в критично състояние, както "Марица" многократно писа. Ремонтът там се планира от 2011 година, но парите все не достигат.

През последния мандат няколко пъти съветниците от различни партии, включително и от "Съюз за Пловдив", както и бившият кмет на "Южен" Борислав Инчев искаха средства за "Даме Груев", но беше възложено само проектиране.   

Здравко Димитров  гарантира, че се работи и по другия важен проект, предложен от „Съюз за Пловдив“ - продължението на бул. „Македония“ до бул. „Александър Стамболийски“. Предстои проектиране и отчуждаване на имоти, които попадат в новата улична регулация на булеварда. Кметът напомни, че за отчуждителни процедури с цел изграждане и разширение на пътната инфраструктура в Пловдив  в бюджета за 2020 г. са заложени рекордните 4 млн. лева.

Съветниците от „Съюз за Пловдив“ приеха мотивите на кмета засега да се отложи разширението на бул. “Марица-север“, защото точно в тази част на района започва подмяната на подземна инфраструктура по проекта за Водния цикъл. Ако булевардът бъде разкопан, има риск да се блокира целият квартал.

Екипът на кмета се ангажира да изготви проекти към Националния доверителен екофонд по две предложения на  „Съюз за Пловдив“, които касаят саниране на ДГ „Еделвайс“ в „Тракия“ и ДГ „Захарно петле“ в  „Северен“. 

Повечето от улиците, за които „Съюз за Пловдив“ искат финансиране, ще бъдат включени в капиталовата програма като текущи ремонти. Преасфалтиране на компрометираните участъци  предстои на ул. „Жълтуга“, „Гърличе“ и „Деница“ в "Северен“. В „Централен“ ще бъдат ремонтирани ул. „Щросмайер“ и „Димчо Дебелянов“. Кметът прие и предложението за довършването на  ул. „Д-р Селимински“, която не беше включена в проекта по ОП „Региони в растеж", съобщиха от Община Пловдив. 

Здравко Димитров увери общинските съветници от партията на Дани Каназирева, че в район „Източен“ ще стартира работата за изграждане на нова връзка между ул. „Богомил“ и бул. „Санкт е Петербург“.  Пътят ще се изпълнява със средствата на ОП "Региони в растеж"  като част от проекта за кв. "Гладно поле". Кметът се съгласи и с предложението на съветниците  за нова детска площадка на ул. “Преспа“ 12. 

„Удовлетворени сме от проведения диалог с кмета и неговия екип и считаме, че само чрез разбирателство и постоянна комуникация между различните политически сили можем да постигнем успех в интерес на пловдивчани“, каза след срещата шефът на съветниците от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пловдивчанин

24.01.2020 | 19:34

Толкова ли беше трудно на предните кметове да се вслушват в предложението на съветниците. Нали всички работят за просперитета на Пловдив

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?