44

След 7 години усилия и обещания - ни Концертна зала, ни Дом на Опера

Фондация "Дом за пловдивската опера" ще отбележи в четвъртък с брифинг неуспешните 7-годишни опити да се ремонтира Концертната зала на пл. "Централен" и да се построи самостоятелна сграда за Опера в Пловдив. 

Инициаторите за развитието на културата в града са: бизнесменът  инж. Любозар Фратев, дългогодишният директор на КЦМ доц. д-р инж. Никола Добрев, шефът на пловдивската организация на Съюза на архитектите в България и бивш председател на Общинския съвет арх. Илко Николов и почетният консул на Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова.

Концертната зала продължава да е затворена и ремонтът не е започнал, въпреки че държавата е избрала изпълнител и осигурила необходимите средства. Помещенията бяха затворени преди години заради  антисанитарни условия.  Държавната Опера се премести в Дома на културата "Борис Христов" с надеждата да има собствена сграда.

В предишния мандат местният парламент беше взел утопичното решение сградата на бившия партиен дом да бъде съборена и на нейно място да се вдигне Опера, след като държавните и общинските служители освободят 12-те етажа. Кметът Здравко Димитров прецени, че тази идея няма как да се осъществи, защото общината не разполага с достатъчно сгради. Със служебния министър на културата Велислав Минеков беше постигнато устно споразумение, че Общината ще намери подходящ терен, а държавата ще отпусне пари за проектиране. Договорката обаче остана на кота нула, без никакво развитие.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Цецо

Цецо

10.05.2022 | 22:08

Няма да построят нищо, докато не е ясно колко ще открадне ГЕРБ, роби!

Отговори
1 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?