Следвайте ни

С венци и духов оркестър почетоха освобождението на Пловдив

viber icon

Днес се навършват 142 години от освобождението на Пловдив от петвековно османско иго.

Празникът бе отбелязан с възпоменателно честване пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина.

Официалната церемония включваше полагане на венци и цветя. На нея присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, председателят на ОбС инж. Александър Държиков, заместник-кметовете Пламен Панов, Тодор Чонов, Йордан Ставрев, Илия Кирчев, арх. Невена Балчева, зам.-областният управител на област Пловдив Димитър Керин, кметовете на райони – Костадин Димитров, Георги Стаменов, Стоян Алексиев и други официални гости.

В церемонията взеха участие още почетна рота, венценосци, военен духов оркестър и представители на комитет „Родолюбие“.

Строят бе приет от полковник Иван Райков – заместник-командир на „Съвместното командване на специалните операции“. Водещ бе актьорът Петър Тосков, а слово по повод годишнината от събитията от 1878 г. произнесе преподавателят от ВУСИ г-р Петър Ненков.

Той припомни случилото се преди 142 години, а след това честити на пловдивчани.

„Честит празник, скъпи съграждани и не забравяйте никога, че цената на нашата Свобода бе твърде висока!

Дълбок поклон и вечна слава на героите от Април 1876-та, на българските опълченци и хилядите  руски воини, които положиха белите си кости за Свободата на нашето Отечество.

Нека пребъде през вековете нашият прекрасен хилядолетен град Пловдив!  Да живее България!”

Съдбата отрежда мисията на освободител на Пловдив на капитан Александър Бураго, който с 63-ма драгуни навлиза в града от запад, използва изненадата и заема централната част.

Заедно с въоръжените отряди от българи, кап. Бураго превзема железопътната станция и започва прочистването на кварталите от черкезите. В ранните часове на 16 януари 1878 г. ген. Гурко получава донесение, че Пловдив е освободен и по обяд е посрещнат от българското население на ул. „Съборна” под тържествения звън на камбаните по Трихълмието. На 16 януари 1878 започва свободният летопис на Пловдив.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?