1553

След 40 години чакане! "Трейс" започна от юг тунела под Централна гара

Изграждането на транспортния подлез под Централна гара, който се чака в Пловдив от 40 години, започна без символичните първи копки и фанфари. Работниците вече са разчистили терена  от южната страна на жп ареала между автогара „Родопи” и „Билла”.

Багерите вече работят по изкопа за тунела, който ще свързва  бул. „Васил Априлов” и „Македония”. Демонтирани са и релсите на страничните южни коловози на гарата. Новият релсов път ще се полага според съвременните параметри и с няколко сантиметра по-голяма височина.

 

„Строителното разрешение е издадено от Община Пловдив на базата на представения проект. Имаше няколко забележки и те са отстранени”, потвърди вчера главният архитект Димитър Ахрянов.

Не е ясно какво се случва в обещанието на кмета Здравко Димитров, че разрешителното ще бъде издадено, след като Общината получи от НКЖИ технически проект за съоръжението, което ще се строи на мястото на Бетонния мост.  Той ще бъде бутнат, когато тунелът е готов. 

Строителството на пробива под Централна гара  се изпълнява с безвъзмездната помощ по оперативна програма и трябва да бъде завършено през 2023 г. според договора, сключен между  НКЖИ и консорциум с водещия участник "Трейс Груп Холд".

 

Обществената поръчка за  модернизация на ЖП възел - Пловдив  на стойност 89 млн. лв. без ДДС  е възложена на иженеринг и проектът е изготвен от „Трейс Груп”.  По  договор срокът за проектирането е осем месеца,  за окончателното завършване на строително-монтажните работи  на жп възела е 27 месеца, или малко над две години.  

Строителството започна от южната страна на жп линията, както предварително бяха се разбрали НКЖИ и Община Пловдив. Новата пътна връзка  между районите „Южен” и „Централен” е директна.

 Слизането в подлеза започва до  СУ „Св. Климент Охридски" на  бул. „Васил Априлов”. Трасето се спуска под градинката на колелото,  минава под бул. „Христо Ботев” и кръговото кръстовище, под колелото на гарата и паркинга, където навремето беше транспортна болница, спуска се под жп ареала и вътрешната улица между „Била” и автогара "Юг", за да излезе на ул. „Димитър Талев” покрай стадион „Спартак”. От там се включва в бул. „Македония”, където в началото ще се наложи да се вземе от алеята.  

Арх. Ахрянов уточни, че на бул. „Васил Априлов” са предвидени два „ръкава” от подлеза на кръговото кръстовище към ул. „Любен Каравелов”, по която ще се насочва част от трафика. Между ул.  „Тракия“ и „Велико Търново“ трябва да има локални платна. От южната страна подлезът ще има връзка с ул. „Кукуш”, която тепърва трябва да се разширява. Според Общия устройствен план на Пловдив на това място някога ще се изгражда южната тангента на града.

Движението по бул. „Христо Ботев” в района на гарата ще се извършва само в посока изток-запад. Спирките на градския транспорт на Централна гара и автогара "Юг" се запазват, но строителството ще се извършва с открит способ, което означава, че предстои голямо разкопаване на булеварда. Затова на колелото не е сменен водопровод и не е направена нова настилка.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Pesho

Pesho

13.11.2021 | 01:43

абеее.. някой да разбра къде баш минава и с к'во се свързва тоя оо... Пробив

Отговори
0 0
Чичо

Чичо

09.11.2021 | 21:26

Преди 40 и повече години правихне Ленински съботници за въжена линия до хижа Здравец ,но така и не се разбра къде отидаха средствата . Сигурно за Светлото бъдеще , на някой Другари ,които днес ни учат на морал , като Др . с Каскета / Константинов . Сигуно тогава е бил комсомолски секретар и е намазал филията със светло бъдеще .

Отговори
1 1
анти селяни

анти селяни

08.11.2021 | 13:06

Ще го доживеем ли да го видим или пак само на снимка , че такива проекти бол ....

Отговори
4 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?