4020

След 30 години мъки и планиране: Колите тръгват през подлез „Модър-Царевец“ в началото на април

Две платна с по три ленти ще свържат "Южен" и "Западен"

След три десетилетия планиране, мъки с търсене на пари, избор на изпълнители и строителство местната власт на Пловдив може да се поздрави с новия подлез „Модър-Царевец“. За годините на демокрацията това е второто изградено съоръжение, което позволява трафикът да се извършва на две нива. Надлез „Родопи“ беше вдигнат през 1999 г. от тогавашния кмет Спас Гърневски. Пробивът под софийската жп линия между районите „Южен“ и „Западен“ тръгна в мандата на Здравко Димитров и беше завършен при неговия наследник Костадин Димитров.

Срокът за окончателното финализиране на строителните работи на „Модър-Царевец“ изтича  на 30 март и се очаква движението през подлеза да започне в началото на април. Преди това експерти от Община Пловдив и КАТ трябва да уточняват  как ще се извършва трафикът, чакан дълги години от пловдивчани, след като в началото на  90-те  години преминаването с автомобили през жп линията между двата района беше спряно, прелезът - премахнат, а за пешеходците издигнаха ненадеждната пасарелка. Прекъснатата пътна връзка и обиколният маршрут юг-запад  доведе до задръствания на Коматевско шосе и бул. „Христо Ботев“. Новият подлез безспорно намалява тапите в района.

Какво представлява пътното съоръжение броени дни преди да удари последен звънец?

От южната страна до подлеза се стига през кръстовището на Коматевско шосе и бул. „Александър Стамболийски“ с ул. „Модър“, която не отстъпва на нашенски магистрали - с две платна и габарит по 7,50 метра с по три ленти. Между тях има разделителна ивица с ширина 2 метра, от двете страни на пътя - пешеходни тротоари по 2,30 метра и две еднопосочни велоалеи.

Засега входът на ул. „Модър“ от Коматевско шосе е затворен и се чака окончателно да  приключат последните довършителни  работи. До Транспортна болница, офиси и жилищни сгради се пътува по вътрешните улици в квартала  - „Перуника“ и „Колхида“.

Строителите от фирма „Драгиев и ко“, която изгради подлеза по договор с Община Пловдив, разшириха ул. „Модър“, като направиха още едно платно с нов водопровод и всички подземни комуникации. От кръстовището на Коматевско шосе покрай Транспортна болница е положена маркировка. В старото платно консорциум „Еко Проект“ прокара  обходен колектор по проекта на държавното дружество ВиК-Пловдив, след тях хората на инж. Цанко Драгиев го асфалтираха, наредиха  плочките на тротоара и оформиха велоалея.

На 30 метра от подлеза - от кръстовището  на ул. „Модър“ с „Колхида“ пътят е четирилентов. От двете страни са изградени еднопосочни  локални платна - едно от тях извежда трафика от ул. „Модър“ към  „Перуника“, която върви към  вътрешността на квартала успоредно на жп линията. Другото локално платно е за коли, които идват от ул. „Царевец“ и  УМБАЛ „Каспела“  в посока Коматевско шосе.

Подлезът  е с две платна по 7,50 метра

и с височина, проектирана не само за леки автомобили, но и за градски транспорт и едрогабаритна техника. През миналата седмица строителите наляха последен пласт асфалт, направиха маркировка в тунела, завършиха монтаж на пътните знаци. Под жп линията са изградени две помпени съоръжения за отводняване, защото при изкопните работи се оказа, че има подпочвени води.

Долу в подлеза няма тротоари, нито велоалея. Тротоарите са повдигнати над пътното платно, със стълбища от двете страни. За пешеходци с физически затруднения, велосипедисти и майки с детски колички са монтирани два асансьора - при входа от ул. „Царевец“ до „Каспела“ и при изхода на ул. „Модър“ .

Ул. „Царевец“ също е  разширена, но само до кръстовището с бул. „Хаджи Димитър“, както предвижда заданието по този договор. Второто платно е изградено от страна на „Каспела“. И в този участък има две локални платна с елипсовидна връзка при жп линията.

Локалите са еднопосочни, за да могат идващите по ул. „Царевец“ от бул. "Хаджи Димитър" и Пещерско шосе да завият  надясно към болница „Каспела“ по ул. „София“, или по тъй наричаното обръщало да се изнесат в обратна посока по ул. "Царевец" и на  ул. „София“, която подлезът разделя на две части.  

Двете платна на ул. „Царевец“ са с ширина по 7,50 метра  с разделителна ивица, с пешеходни тротоари и еднопосочни велоалеи. Строителите се подготвяха тази седмица да засаждат рози.

На ул. „Царевец“ също са изградени всички подземни съоръжения - водопровод, канализация, кабелна мрежа, улично осветление. И в този участък  работата по общинския проект съвпадна с държавния - Южен обходен колектор. „Драгиев и ко“ бяха принудени за повече от половин година да спрат основната работа, докато „Еко Проект“ прекара огромните тръби до подлеза и ги монтира под железния път.  Преди това биха сондаж под линията на дълбочина 9 метра. В обсадната тръба с диаметър 2 метра  и дължина 32 метра поставиха канализационен колектор, чието сечение е 1,80 метра, и го изведоха от ул. „Модър“ на ул. „Царевец“.

Много  неразбории и напрежение имаше и с 15 електрически 20-киловолтови  кабели на EVN, докато ги изместят. Закъснението доведе до 3-месечното забавяне на пробива. По договор той трябваше да бъде завършен за три години до 30 декември 2023 г.

И в момента работата по колектора  на „Еко Проект“ запушва трафика от подлеза  по ул. „Солунска“. Докато не приключи, колите ще вървят по ул. „Царевец“, но добрата новина е, че от западната страна ще се изгражда ново платно до Пещерско шосе и по него ще се кара обходният колектор. 

Снимки Наташа Манева

 

Новият пътен възел глътна над 12 млн. лева

Договорът с фирма "Драгиев и ко" за подлез „Модър-Царевец“ е подписан за 9 581 000 лева без ДДС, или 11,5 милиона с включен  данък. Стойността  на пътното съоръжение надхвърля 12 млн. лева, тъй като държавата беше заложила индексация на обществените поръчки за публични обекти заради  високия ръст на инфлация и на изпълнителите се полага доплащане.

Първата обществена поръчка беше обявена в края на мандата на Иван Тотев, но се оказа, че на търга няма нито един кандидат. През ноември 2019 г. следващият кмет Здравко Димитров прекрати процедурата с мотив, че за мегаобекта не е осигурено финансиране, а тръжните условия се нуждаят от корекции. Нова поръчка беше пусната през март 2020 г. по модела инженеринг - проектиране и строителство. По този начин общините и държавата си спестяват време за провеждане на две отделни поръчки. 

При втори опит за подлез „Модър-Царевец“ имаше четирима кандидати - „Драгиев и ко“, „ГБС Пловдив“, „ИСА - 2000“ и „Парсек груп“. Няколко месеца по-късно "Драгиев и ко" спечели с оферта 9 581 000 лева. "ГБС - Пловдив" остана на второ място с цена 9 572 999 лева, която беше със 7000 лева по-ниска. Тръжната комисия предпочете „Драгиев и ко“ заради по-добри технически показатели.

Стартът на строителството беше съпроводен с две официални първи копки. Преди да започне строителството, за бъдещия подлез бяха извършени част от подземните работи от Национална компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/. При изпълнение на проекта по ОП "Транспорт" държавната компания беше направила изкоп, за да измести свои железопътни съоръжения, след което го засипа с пръст. Според железничарите този жест на държавата към Общината е струвал 3 млн. лева и той беше придружен с официална церемония от управниците.  

Втората първа копка, която даде реален старт, беше на 7 януари 2021 г. въпреки че в бюджета бяха планирани само 1 млн. лева с обещанието за 4,5 милиона. Търсейки финансиране, Здравко Димитров успя да убеди общинските съветници да гласуват дългосрочен нисколихвен заем за 40 млн. лева и от тези средства бяха осигурени пари за „Модър-Царевец“. Заемът беше договорен чрез Фонд за устойчиви градове по ОП „Региони в растеж“ с условието да се погасява 20 години.

Окончателното плащане за пробива предстои с подписване на цялата документация  за завършването на строително-монтажните работи.

Ул. "Солунска" и бул. „Александър Стамболийски“ под обсада

Новият подлез „Модър-Царевец“ ще заработи пълноценно, след като се отпушат две тапи в трафика - на кръстовищата на ул. „Царевец“ със „Солунска“ и на ул. „Модър“ с бул. „Александър Стамболийски“. И на двете места консорциум „Еко Проект“ с участието на три софийски фирми прекарва обходен колектор по договор с държавното дружество ВиК ЕООД.

Движението по ул. „Солунска“ трябва да бъде възстановено до 6 април, което е малко вероятно да се случи в срок. Трафикът по бул. „Александър Стамболийски“ е блокиран за дълго време и никой не е в състояние да посочи точна дата кога кошмарът ще приключи.

За колектор се копае и на бул. "Александър Стамболийски". От миналата година е затворена отсечката, дълга най-много 50 метра, между ул. „Стефан Стамболов“ и „Никола Димков“. Кметът на район „Южен“ Атанас Кунчев настоя миналата седмица строителите да предоставят линеен график за всички участъци, където се извършва изграждане и реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи от ВиК-Пловдив.

„Изпълнението на проекта е изцяло под контрола на водното дружество. Район „Южен“ няма делегирани правомощия по този проект, въпреки това ние съдействаме с всичко възможно, което е в правомощията ни, за по-бързо приключване на строително-ремонтните дейности и по-голяма информираност на гражданите“, коментира Атанас Кунчев.

На булеварда се работи на къси участъци и ремонтът върви изключително бавно. От ул.  „Стефан Стамболов“ /от канализационната помпена станция/  до ул. „Никола Димков“ /включително и кръстовището/  настилка обещават до 30 април. В следващата отсечка  от ул. „Никола Димков“ до ул. „Болград“ водопровод и канализация ще прекарват до  31 май, след което ще копаят в района на „Южен полъх“ от ул. „Болград“ до Коматевско шосе .​

От източната страна на  бул. „Александър Стамболийски“, между ул. „Братя Бъкстон“ и „Пере Тошев“, са положени  канализационните тръби Ф3000. Остават 100 метра за прекарване  на водопровод - полиетилен и чугун, като се предполага, че тези задачи ще приключат до 31 март.  След това на кръстовището на бул. „Александър Стамболийски“ с ул. „Пере Тошев“ трябва да се изгради шахта със спирачен кран. Срокът за завършване на участъка на биндер, който се поставя преди полагане на последен пласт асфалт, е 15 май.

Строителните работи между ул. „Пере Тошев“ и отбивка за ЖК „Южен парк“ ще продължат най-малко до края на юни. От  „Южен парк“ до ул. „Македония“ /от източната част до затвора/ е най-труден и най-тежък участък, в който ще се работи минимум до 1 септември.

Ремонтите там ще се извършват поетапно, с осигурен постоянен достъп на живущите. Сроковете на работа зависят от приключването на предходния участък, затова не може да се конкретизира дата към момента, обясняват строителите. Печален факт е, че за повече от една година те успяха да отворят само един участък, не по-дълъг от 200 метра, между ул. "Димитър Талев" и "Стефан Стамболов". 

Едновременно с това продължават да копаят на ул. "Петър Стоев" за колектор, който ще свърже  ул. "Константин Геров" и бул. "Македония".

 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 8 оценки
4/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
28 коментара
мильо

мильо

01.04.2024 | 23:46

30 годсини за един подлез !!!!Филибелийския айляк е известен с мързела и липсата на динамизъм и хъз към ралботата.Затова Пловдив е еидин ориенталсски изостанал гра. докато Варна иСофия се вдегжат с космическа скорост напред

Отговори
4 1
демоникрация

демоникрация

01.04.2024 | 12:46

30 години за един подлез! Това успяха да сътворят пловдивските "демократични" кметове! Иначе, за рушене и бутане, са добри! Доста стари къщи отидоха в небитието! А като тръгне човек от централна гара към центъра, по бул.Хр. Ботев, може да се нагледа на "красоти" - олющени, обгоряли и полусъборени сгради... Някои с историческа стойност!

Отговори
8 1
555

555

01.04.2024 | 17:09

Плюс надлез Родопи

Отговори
3 0
мильо

мильо

01.04.2024 | 23:48

Ако смяташ че демокрацията е виновна за това закъснение ще те питам музея на тракийското изкуство защо седя 50 петдесет години в изкоп -при комунизма.

Отговори
2 0
Axxaxa

Axxaxa

27.03.2024 | 06:18

12 млн, не струва повече от 3, всичко друго в джоба на боко и делко

Отговори
14 5
и един мармот загъва шоколада в станиол...   :)

и един мармот загъва шоколада в станиол... :)

28.03.2024 | 10:01

Мен ако питаш не струва повече от 1 млн., че даже и по-малко. Ама ако се направи с бригадирски труд и с "материали на клиента"... :)

Отговори
1 6
Ламарин Тенекеджиев

Ламарин Тенекеджиев

26.03.2024 | 16:19

Все същите жалки червени о*т*р*е*п*к*и коментирате тука....

Отговори
8 8
Е, ако не беше напънът на Здравко,

Е, ако не беше напънът на Здравко,

26.03.2024 | 14:38

нямаше да имаме сега тази "придобивка". А, то същото важи и за намиращата се в близост до "придобивката" т.н. алея на пейките. По-добро съоръжение от това с многото все празни пейки, моя милост през целия си живот не е виждал. Пътуваш си с автомобила и гледаш, и гледаш пейка до пейка. И сите празни. Ако някой отговорен общинар чете тук (ама надали), нека публикува колко струва на пловдивчани тази екзотична идея, а грешка: алея на пейките!!!

Отговори
16 4
Димитър

Димитър

26.03.2024 | 14:05

Защо няма велоалеи в подлеза...какви асансьори , какви глупости? За да може утре да разбивате и да копате отново.

Отговори
16 5
Към авторката на статията

Към авторката на статията

25.03.2024 | 19:00

Добре сте описали с думи трафика и какви са били плановете, но за мен по ясно ще е ако има и някоя скица , карта на това инженерно съоръжение, поглед от горе, с имена на улици и сгради като ориентири и върху него бихте могли да нанесете със стрелки - кой на къде се движи.

Отговори
30 2
Авторът на статията не е архитект или чертожник.

Авторът на статията не е архитект или чертожник.

26.03.2024 | 14:17

Така че, скицата с желаните от Вас подробности, е мисия невъзможна за журналист. Може би трябваше да публикуват чертежи от официалния проект на съоръжението.

Отговори
6 0
СПБ

СПБ

25.03.2024 | 16:18

Кукленският надлез е проектиран и по голямата част е изпълнен преди 1989 год.

Отговори
30 6
развеселен и помнещ

развеселен и помнещ

28.03.2024 | 09:58

Я разкажи по-подробно, моля, че всички да се посмеем. Какво точно е било построено от надлез Родопи преди 1989-та. Че на мене маршрутът ми на придвижване минаваше от там години наред и съвсем ясно помня "развитието" на проекта... :)

Отговори
6 3
Реалист

Реалист

25.03.2024 | 10:40

30 години и то при положение, че е прокопан под линията още през соца, ако трябваше и това да правят "демонкратите" отиде век!

Отговори
50 16
развеселен и помнещ

развеселен и помнещ

28.03.2024 | 09:55

НЕ Е прокопан през соца. Прокопаха го от БДЖ, когато преди няколко години направиха линията отгоре високоскоростна. Аман от соцносталгични привидения и измишльотини... :)

Отговори
11 0
демоникрация

демоникрация

01.04.2024 | 12:48

И какви "високоскоростни" влакове са движат по нея?

Отговори
3 0
555

555

01.04.2024 | 17:25

Ориент експрес

Отговори
1 0
Пътували ли сте по новото  Голямо конарско шосе

Пътували ли сте по новото Голямо конарско шосе

25.03.2024 | 08:15

Макар и временно защо на новия път има дупки и защо асфалта е толкова ронлив, една малка неравност по асфалта може да е причина за катастрофа, ЗАЩО БЕ ФИРМИ какво Ви липсва та строите така? Не е само голямо конарско шосе, в града по пътищата с асфалт на много места са заформени язви /дупки/ и защо на никой не му пука, КАК СПИТЕ бе хора от които зависи това ....

Отговори
72 3
....

....

25.03.2024 | 08:23

Гарантирано от ГЕРБ.

Отговори
39 9
елма

елма

25.03.2024 | 09:24

И аз минах вчера оттам. Положеният асфалт не е плътен. И това не е само на едно място - целият е такъв, а е положена маркировката. Къде е надзорът? Или както винаги - ще подпишем протокола и едни хора ще си напълнят кесията? Ремонтите в Пловдив са продължителни и неудовлетворителни!

Отговори
62 2
Не зная каква е причината всичко да се рони.

Не зная каква е причината всичко да се рони.

26.03.2024 | 14:22

Но в нета плуват статии, че я цимента слагали пепел от ТЕЦ-овете. Ако е вярно, то питам ДАЛИ тази пепел НЕ влошава качеството на строителните материали, както и ДАЛИ не намалява устойчивостта на строежите (пътища, сгради, мостове, надлези, подлези)??? Освен за ползване на пепел в материалите, има статии и за ползване на утайка от кафе...

Отговори
8 2
Ти мислиш ли, че сънят им може да бъде

Ти мислиш ли, че сънят им може да бъде

26.03.2024 | 14:25

нарушен от зле свършената работа!? Други са критериите за добър сън! "Други" са!

Отговори
9 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?