Следвайте ни

След 10 години чакане: Стартира строежът на транспортния възел „Модър - Царевец“

viber icon

Пасарелката  ще бъде демонтирана, пешеходците ще минават по новия път под жп линията

Строителството на подлез „Модър - Царевец“, очаквано в Пловдив вече 10 години, ще започне в първите дни на 2021-ва. Днес кметът Здравко Димитров, неговият заместник Пламен Райчев и представителите на фирмата изпълнител „Драгиев и ко“ ще огледат на място обекта.

Проектът е съгласуван с всички инстанции, издадено е строително разрешение и сме напълно готови за старта, но идеята е да започнем на чисто в началото на януари, обясни Пламен Райчев.  Пътната връзка между районите „Южен“ и „Западен“ струва около 12 млн. лева и ще се изпълнява на три етапа.  Дългоочакваният старт ще бъде даден на  ул. „Модър“, където по проект е предвидено разширение между Коматевско шосе и жп линията покрай Транспортна  болница.

Ул. „Модър“  е проектирана с две платна, широки по 7,50 метра и с по две ленти,  с разделителна ивица по средата с ширина 2 метра, с  тротоари по 2,30 метра от двете страни,  разказа Пламен Райчев.   Разширение е предвидено и на ул. „Царевец“, което ще се изпълнява на втория етап в участъка  от жп линията до бул. „Хаджи Димитър“ . Едновременно с това  ще се изградят  локални платна  до „Каспела“ и съседната пресечка.

Със същите габарити ще бъде и подлезът, за който беше направен пробив преди няколко години.  Пасарелката ще бъде демонтирана, тъй като подземното съоръжение минава точно под нея, каза зам.-кметът.  Друг въздушен мост няма да се строи, а пешеходците ще минават отдолу, по тротоарите в тунела.  Пътната връзка трябва да бъде напълно завършена до три години.

Подлез „Модър - Царевец“ е един от четирите проекта, за които екипът на Здравко Димитров възнамерява да вземе 60 млн. лева заем. Но тъй като няма решение за кредита, част от средствата  в размер на 4,5 млн. лева  ще бъдат планирани в бюджета на Община Пловдив за 2021 г.

Пламен Райчев разказа, че е предложил сериозна капиталова програма за следващата година за около 50 млн. лева от собствени средства на Общината, но подчерта, че решението дали тя да бъде приета,  или ще се редуцира е на кмета и общинските съветници.  Засега в програмата е включено също така и  разширението на ул. „Даме Груев“, за което също  вече е проведена обществена поръчка. Средства се заделят още  за асфалтиране на улици и булеварди и  подготовката на план за интегрираното развитие за следващия период на ЕС.

За  2021 г. има доста средства по европейски програми - над 50 млн. лева по воден проект, близо 40 млн. лева по ОП „Региони в растеж“, които ще се изпълняват.   По националната програма се очакват почти 18 млн. лева за пет детски заведения и две училища, една трета от които  ще се разходват догодина. Очаква се, че през идната година ще бъдат усвоени поне 20 млн. лева от целевата държавна субсидия за „Локомотив“ и „Ботев“, на който стадион вече се работи неуморно, каза Пламен Райчев. Догодина ще стартират и други проекти, сред които е реставрацията на археологическия комплекс Небет тепе. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Чекмеджето

Чекмеджето

30.12.2020 | 10:25

Поканете го човека бе, ще откликне!

Отговори
2 0
Чекмеджето

Чекмеджето

30.12.2020 | 10:24

Докато не поканите Батьо да пререже лентичката за старта на Обекта, начало едва ли ще има!

Отговори
2 0
Поредната първа копка

Поредната първа копка

29.12.2020 | 13:52

Този обект маминия го почваше 7 пъти!!!при подсигурени 14 милиона и готов проект от предшественика му

Отговори
18 1
да бе

да бе

29.12.2020 | 10:30

Започва друг път. Докато не видя реални дейности не вярвам. Вече 10 години го започват "всеки момент" :D

Отговори
8 6
Пенчев

Пенчев

29.12.2020 | 09:32

Срам. Проект готов отпреди три мандата, едва сега започва. Гарантирано от герб. Така се работи.

Отговори
12 11
работа, работа, работа

работа, работа, работа

29.12.2020 | 09:22

Като видите коя е избраната фирма изпълнител и ще ви стане ясно как ще се работи и при тази кметска администрация!

Отговори
9 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?